Αρχική Νέα Τοπικά Περιφερειακές εκλογές- Αιμιλιανός Ευαγγελινός: Νέα Δυναμική, νέα πορεία για τα νησιά μας,...

Περιφερειακές εκλογές- Αιμιλιανός Ευαγγελινός: Νέα Δυναμική, νέα πορεία για τα νησιά μας, συνέντευξη με την Τασσώ Γαΐλα

495

Ο Αιμιλιανός Ευαγγελινός με καταγωγή την Καλλιμασιά Χίου -που την λατρεύει-, είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες του νησιού μας με μακρόχρονη πορεία στο χώρο της Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της.
Καθηγητής και Διευθυντής Σχολικών μονάδων, Προϊστάμενος ΔΔΕ Χίου, Διευθυντής σε ΙΕΚ κλπ, σαφώς το βιογραφικό του σχετικά με την καριέρα του στο χώρο της Παιδείας είναι αξιοπρόσεκτο. Αξιόλογη κι η καριέρα του στο χώρο της τεχνολογίας.
Ο εκλεκτός επιστήμονας ασχολείται πολλά χρόνια και με την πολιτική.

Γιατί κ. Ευαγγελινέ θέσατε υποψηφιότητα με τον στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή και τη <Νέα Δυναμική>;
-Αρχικά κα. Γαΐλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω μέσω της συνέντευξης αυτής με τους συμπολίτες μου που παρακολουθούν τη στήλη σας στο Chiosnews.
Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θα κάνω μια μικρή αναδρομή στην πορεία μου ως ενεργός πολίτης και για να συμπληρώσω την σύντομη αναφορά σας στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Υπήρξα εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος και διετέλεσα Αντινομάρχης Χίου επί εποχής του αειμνήστου Γεωργίου Καλουτά. Ποτέ δεν έπαψα να παρακολουθώ και να ασχολούμαι με τα κοινά, όχι ως εκλεγμένος αλλά μέσω συλλόγων και φορέων στους οποίους δραστηριοποιούμαι ως σήμερα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αιμιλιανός Ευαγγελινός-
υποψήφιος με τη “Νέα Δυναμική” 
στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Συνέντευξη με την Τασσώ Γαΐλα

Γιατί με τον Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή; Γιατί θεωρώ ότι είναι όντως η Νέα Δυναμική, όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού, που μπορεί να φέρει νέα πορεία, αλλαγή στρατηγικής, καινοτόμες δράσεις και άλλη νοοτροπία στη διαχείριση της Αυτοδιοίκησης.
Ο Στρατηγός είναι μια δυνατή προσωπικότητα, με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικός, έμπειρος, γνωρίζει ακριβέστατα το Βόρειο Αιγαίο και τα θέματά του ως προερχόμενος από την περιοχή- κατάγεται από την Αγιάσο της Λέσβου- και θέλει να δώσει, να προσφέρει για τον τόπο που αγαπά.
Δεν σας κρύβω ότι τα στοιχεία της προσωπικότητάς του και ο ενθουσιασμός του με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή και δήλωσα παρών στην μεταρρυθμιστική του προσπάθεια για το καλό όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Μία απορία μου: γιατί “κατεβαίνετε” στην Περιφέρεια κι όχι στον Δήμο;
– Αγαπώ πολύ την Χίο, το σημειώσατε άλλωστε ήδη στο εισαγωγικό σας κείμενο.
Θεωρώ κα. Γαΐλα, ότι ανήκοντας στο δυναμικό της Περιφέρειας θα είναι δυνατό να προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό για τη Χίο μας, όχι αποκομμένη από τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά ως έναν σημαντικό «κρίκο» στην «αλυσίδα» του Βορείου Αιγαίου. Θα μπορώ να έχω ευρύτερη ματιά και ρόλο για προώθηση της εξωστρέφειας της Χίου, της ανάπτυξης και της συνεργασίας με τα γύρω νησιά. Εξάλλου, μπορεί να εκλεγώ Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, αν με τιμήσουν με την ψήφο τους οι συμπολίτες μου, αλλά θα ασχολούμαι με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Σαφώς γνωρίζετε κ. Ευαγγελινέ ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Χίου είναι η ανεργία ιδίως των νέων ανθρώπων. Έχετε κάποιο πλάνο για τους νέους που συνειδητά επιλέγουν να μείνουν στο νησί αλλά δεν βρίσκουν δουλειά;
– Το θέμα της ανεργίας των νέων ανθρώπων είναι πολύ σοβαρό κα. Γαΐλα και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Ο Στρατηγός και όλη η ομάδα της «Νέας Δυναμικής» δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι η επιδίωξη της ανάπτυξης μέσω δράσεων που θα αναδείξουν την αξία της, θα αξιοποιήσουν κονδύλια εθνικά και ευρωπαϊκά, θα προσελκύσουν επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα κλπ., ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους και να ευημερούν.
Βεβαίως η ανεργία είναι ευρύτερο θέμα και σχετίζεται και με την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κεντρικής Κυβέρνησης. Η Περιφέρεια όμως, μπορεί να πιέσει, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να ευαισθητοποιήσει την κεντρική εξουσία για δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή και θα βοηθήσουν τους νέους να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους αναζητώντας αλλού καλύτερη τύχη.
Από την πλευρά μας θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για προσέλκυση επενδύσεων από ιδιώτες, για παράδειγμα, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες και την
αξία του Βορείου Αιγαίου.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Χίος είναι ένα από τα νησιά του Β. Αιγαίου με τα δικά του ξεχωριστά προβλήματα. Κατά την άποψή σας ποιο είναι αυτή τη στιγμή το πλέον σημαντικό πρόβλημα της Χίου που χρήζει άμεσης παρέμβασης;
– Εκτός από το θέμα της ανεργίας που συζητήσαμε ήδη, νομίζω ότι σε σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη, σημαντικό είναι και το θέμα της ύδρευσης που είναι, ξέρετε, και πρόβλημα των περισσοτέρων νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Κάθε χρόνο και ιδίως τους θερινούς μήνες αγωνιούμε για την πιθανότητα διακοπών υδροδότησης και λόγω της αύξησης της κατανάλωσης από την άφιξη τουριστών και επισκεπτών.
Η επάρκεια του νερού και η απρόσκοπτη υδροδότηση των νησιών είναι το ζητούμενο. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η αυτάρκεια της Χίου σε αυτό τον τομέα. Γίνεται σημαντική προσπάθεια από την ΔΕΥΑΧ αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μην ανησυχούμε διαρκώς για το τι μέλλει γενέσθαι.

Χίος το νησί του Ομήρου σε φάση κρίσης. Οικονομικής, ηθικής κι εξωτερικών κινδύνων. Γαλάζια πατρίδα, προκλήσεις γειτόνων, πόλεμος στην Ουκρανία, μεταναστευτικό κλπ.
Κύριε Ευαγγελινέ ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχει ασχοληθεί με το μεταναστευτικό άρα έχει και τη σχετική εμπειρία επί του θέματος;
– Η επαγγελματική πορεία του Στρατηγού μετά και την απόφαση του κ. Πρωθυπουργού να τον χρίσει υποψήφιο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έχει γίνει γνωστή σε όλους.
Υπηρέτησε με αυταπάρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις και μετρά ήδη 45ετή στρατιωτική υπηρεσία για το καλό της Πατρίδας. Η σταδιοδρομία του ήταν επιτυχής και πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Την περίοδο 2019-2020 ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τα ειδικά προβλήματα του Βορείου Αιγαίου, των νησιών του, τη φύλαξη των συνόρων και την πολυεπίπεδη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος ανατρέποντας τα σχέδια των Τούρκων για αθρόα εισροή στα σύνορά μας, στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Νερό, Ενέργεια, Χωροταξικό, Κλιματική ασφάλεια προβλήματα των νησιών του Β.Αιγαίου για τα οποία κάνει αναφορά στο πρόγραμμα του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλκιβιάδης Στεφανής. Μας δίνετε λίγες σχετικές πληροφορίες;
– Σημαντική η ερώτησή σας κα. Γαΐλα. Τα θέματα που προαναφέρατε αποτελούν βασικά προβλήματα της καθημερινότητας προς αντιμετώπιση και ο Στρατηγός όπως και όλοι εμείς οι συνεργάτες του τα συζητούμε με τους πολίτες με τους οποίους επικοινωνούμε όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου.
Το νερό, το είπαμε ήδη, πολύ σημαντικό θέμα, χρειάζεται παρέμβαση ο τομέας της διαχείρισής του αλλά και η διασφάλιση επάρκειας στο μέλλον.
Η ενέργεια και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων με σκοπό την επίτευξη οικονομίας κλίμακας για όλους τους κατοίκους, το χωροταξικό και πώς θα επιτευχθεί απελευθέρωση εκτάσεων και βέβαια η κλιματική ασφάλεια, πολύ επίκαιρο θέμα, το πώς δηλαδή θα θωρακίσουμε το περιβάλλον για να διασφαλίσουμε την ευημερία των ανθρώπων.

Ανάπτυξη κ. Ευαγγελινέ χωρίς την στήριξη από την κεντρική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια της πρωτογενούς παραγωγής δεν μπορεί να υπάρξει. Πρωτογενής τομέας και τι άλλο θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Χίου;
– Φυσικά δεν γίνεται χωρίς στήριξη από την κεντρική Κυβέρνηση και θα πρόσθετα και χωρίς πίεση προς το κέντρο.
Ο πρωτογενής τομέας κα. Γαΐλα, είναι βασικός για την οικονομία της Χίου και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην προστασία και την περαιτέρω πρόοδό του.
Οι επενδύσεις επίσης δημιουργούν θέσεις εργασίας και αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ως συνέχεια της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.
Η καλλιέργεια και η πληθώρα των χρήσεων της μαστίχας για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποτελέσει πυξίδα και για άλλα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας.
Η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και των προϊόντων της Χίου, η προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και νέων προορισμών, η διασύνδεση της Χίου με όλα τα γύρω νησιά, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές της Μεσογείου είναι μερικές από τις προτάσεις του συνδυασμού μας για το μέλλον.

Καλή Επιτυχία στις εκλογές Περιφέρειας Αιμιλιανέ Ευαγγελινέ
Σας ευχαριστώ πολύ!
Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Διαφήμιση