Αρχική Μαστίχα Περί μαστίχας Περιμένει την Περιφέρεια το Λωβοκομείο- Περίπατος την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας

Περιμένει την Περιφέρεια το Λωβοκομείο- Περίπατος την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας

596

Εν αναμονή της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βρίσκεται η Περιφερειακή ενότητα Χίου για το θέμα του Λωβοκομείου (Λεπροκομείου).
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή σχεδιάζεται η ένταξη προμελέτης προϋπολογισμού 35.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα, που θα αφορά τα κτήρια του Λωβοκομείου και τον περιβάλλοντα χώρο, έτσι ώστε να προετοιμάσει τη διαδικασία ενός ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του εμβληματικού συγκροτήματος στην περιοχή του Κοφινά, όπου ήταν από τα πρώτα θεραπευτήρια Λέπρας.

Εν τω μεταξύ την προσεχή Κυριακή, 29/1, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας (κάθε τελευταία Κυριακή Ιανουαρίου), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει πολιτιστικό περίπατο, για οικογένειες, στο Λωβοκομείο.

Η ξεναγός Δέσποινα Μακρίδη, θα δώσει στους συμμετέχοντες γενικές πληροφορίες για την ιστορία του Λωβοκομείου καθώς και των κτισμάτων που συνδέονται με αυτό. Ενώ ο εκπρόσωπος του ΕΕΑΣ Κοφινά-Σήφι, ζωγράφος Μπάμπης Κοιλιάρης θα παρουσιάσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του ασύλου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, της κοιλάδας της Υπακοής όπου είναι χτισμένο.


Το Λωβοκομείο αναφέρεται ως το μακροβιότερο υγειονομικό ίδρυμα της Ελλάδας, με συνεχή παρουσία περίπου έξι αιώνων, από τον 14ο αιώνα που ιδρύθηκε από τους Γενοβέζους έως τα μέσα του 20ού αιώνα που διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του.
Στη μακραίωνη ιστορία του, επηρεάστηκε από όλα τα σημαντικά γεγονότα του νησιού όπως η Σφαγή της Χίου (1822) και ο καταστροφικός σεισμός του 1881.

Σημείο έναρξης του περιπάτου είναι η περιφερειακή οδός Χίου στον δρόμο του Λωβοκομείου (περιοχή Κοφινά), στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, 29/1. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Μάλιστα για τη διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής των Μαστιχοχωρίων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση, θα υπάρξει λεωφορείο.

Διαφήμιση