Αρχική Νέα Τοπικά Πίεση για “πολιτική λύση” για τηγανέλαια από κατοίκους Λαγκάδας, ανακοινώσεις μετά από...

Πίεση για “πολιτική λύση” για τηγανέλαια από κατοίκους Λαγκάδας, ανακοινώσεις μετά από ανάρτηση πανό σε γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

208

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που είχαν προαναγγείλει οι κάτοικοι της Λαγκάδας, συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 με νέα συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου και πορεία προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και του τοπικού βουλευτή Α. Μιχαηλίδη.

Έχοντας επικεντρώσει οι κάτοικοι της Λαγκάδας την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση για να υπάρξει υπουργική απόφαση για ακύρωση της άδειας για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από την καύση τηγανέλαιων και βιορευστών, αφού βρήκαν κλειστά τα γραφεία προχώρησαν σε ανάρτηση πανό και πικέτων με συνθήματα στο μπαλκόνι των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στον 1ο όροφο. Μετά από την ανάρτηση των πανό, με πορεία προχώρησαν και στα γραφεία του δημοτικού συνδυασμού «Δίκτυο Πολιτών» που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και η δημιουργία του έγινε μετά την υπόθεση των τηγανέλαιων, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για το όλο θέμα.

Αντίθετα με την ευθύνη που φέρει η Δημοτική Αρχή και το νυν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου, που «κατόπιν εορτής» είδαν το θέμα (δηλαδή μετά την έγκριση της επένδυσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση)· αλλά και την Περιφερειακή Αρχή που αν και γνωμοδότησε αρνητικά για τη συγκεκριμένη επένδυση εντούτοις δεν ενημέρωσε κανένας συνδυασμός το Τοπικό Συμβούλιο της Λαγκάδας.
Δεν υπάρχει εξάλλου νεώτερο για το τι γίνεται σε επίπεδο αίτησης θεραπείας προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης, έτσι όπως είχε αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου και ήταν ένα από τα αιτήματα της Λαϊκής Συνέλευσης της Λαγκάδας.

Μετά την κινητοποίηση της Παρασκευής, υπήρξαν ανακοινώσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία από πολιτικά κόμματα και φορείς, όσες εκ των οποίων έχουμε στη διάθεσή μας τις δημοσιεύουμε στη συνέχεια:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ
Χίος 10-5-2019

Συνεχίζοντας το σώου για την δημιουργία εντυπώσεων οι  «ανήξεροι» κάτοικοι της Λαγκάδας που υποκινούνται συμπτωματικά από το ΚΚΕ, την ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΙΑ, επιδόθηκαν σε ασκήσεις αναρρίχησης για να μας πείσουν και  για την φυσική τους κατάσταση.

Αναζητώντας μερικά δευτερόλεπτα δημοσιότητας και προς υφαρπαγή ψήφων και χωρίς διάθεση πραγματικής λύσης του θέματος στοχοποιούν αναρμόδιους  για να κουκουλώσουν τις μεγάλες ευθύνες  της τοπικής κοινότητας της Λαγκάδας και όλων των αρμοδίων.

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες πρακτικές χούλιγκαν και όχλου και διαμηνύουμε ότι  οι λύσεις δίνονται με τον διάλογο ,τον επιμερισμό ευθυνών-οι οποίες υπάρχουν και  στους φωνασκώντες -και τέλος αν το αγνοούν υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου δηλώνουμε ότι,συμμετέχουμε στο  αγνό κίνημα  των κατοίκων της Λαγκάδας, αλλά διαχωρίζουμε την θέση μας από τους πολιτικούς καπηλευτές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η Λαγκάδα ζει τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας, που παραδίδεται στους ιδιώτες, στο κεφάλαιο, με τεράστιες διαχρονικές ευθύνες της κυβέρνησης, της ΝΔ, και όλων των Κομμάτων της ΕΕ και των τοπικών αρχών. Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης στηρίζεται από τις τοπικές και Περιφερειακές αρχές και φυσικά από τους τοπικούς Βουλευτές.
Χαιρετίζουμε τον συνεχιζόμενο αγώνα των Λαγκαδούσων για να ακυρωθεί εδώ και τώρα η άδεια τοποθέτησης μονάδας τηγανέλαιων στην περιοχή.

Σε αυτή τη βάση, οι ανακοινώσεις της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι προκλητικές! Αναμάσουν το παραμύθι της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, «υλικά» που οδηγούν σε αυτές τις επενδύσεις.

Πραγματικός υποκινητής των κατοίκων είναι τα προβλήματα που γεννά η πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου.

Κάνοντας «άσφαιρη» κριτική στη δημοτική αρχή και μιλώντας για «ασυνεννοησία», στο όνομα της λεγόμενης «διαβούλευση» και του «δημοκρατικού διαλόγου», πάει να βάλει από την πίσω πόρτα την υλοποίηση τελικά του έργου με το οποίο διαφωνεί μόνο για λόγους προεκλογικούς.

Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο λαός της Λαγκάδας, της Συκιάδας και των γύρω χωριών πρέπει να καταδικάσει και με την ψήφο του την κοροϊδία, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην ΕΕ και τα Κόμματά της όσο και σε Περιφέρεια και Δήμο, δυναμώνοντας το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Τη μόνη δύναμη αποτροπής, που εγγυημένα θα βρίσκεται και αύριο στο πλευρό του.

Χίος 10/5/2019


ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Μια οφειλόμενη απάντηση σε όσους υποτιμούν τους Λαγκαδούσους, βλέπουν γύρω τους φαντάσματα και υποκινητές των αγώνων.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας και φαρισαϊσμού.Αντί να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας προσπαθούν να τον διασπάσουν.

Αντί να πουν τα πράγματα ξεκάθαρα και να υπογράψουν ΤΩΡΑ οι υπουργοί τους την ανάκληση της άδειας της μονάδας επεξεργασίας τηγανέλαιων στον Καρυδά, συμπεριφέρονται σαν αντιπολίτευση λες και κυβερνούν εξωγήινοι.
Αντί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα και το ρίχνουν στην πολιτική εκμετάλλευση και την υποκίνηση!

Δεν περιμέναμε βέβαια αυτή την ανακοίνωση, για να καταλάβουμε ότι ο σημερινός μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ, έχει τελειώσει με τις αρχές,τις αξίες και την πολιτική πρακτική της Αριστεράς.
Όλα αυτά τα συνειδητοποιεί άλλωστε μέρα με τη μέρα η κοινωνική πλειοψηφία, πως ήταν εκείνοι που μαζί με τους προηγούμενους ψηφίσανε μνημόνια, πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, αφήνουν τις τράπεζες  ν’ αρπάνε τα σπίτια του κόσμου, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας για ένα αιώνα. Και να που φτάσαμε σήμερα οι καπηλευτές των αγώνων μας, να μάς κουνάνε κιόλας και το δάκτυλο!

Εμείς ως ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ από την πρώτη στιγμή στηρίζουμε έμπρακτα αυτόν τον αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας, θα τον στηρίξουμε ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές, γιατί είναι δίκαιος και δεν του αξίζει τίποτα λιγότερο από τη νίκη!

Χίος 11/5/2019


Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά
Δελτίο τύπου
Δεν μας προκαλεί έκπληξη η απίθανη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου που κατηγορεί ως υποκινητές των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Λαγκάδας την τοπική επιτροπή Χίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον περιφερειακό συνδυασμό Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Τόσο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και ο περιφερειακός συνδυασμός Ανταρσία στο Αιγαίο από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των κατοίκων της Λαγκάδας στηρίζοντας τον αγώνα τους. Ωστόσο ούτε υποκινούμε, ούτε καπηλευόμαστε, ούτε πατρoνάρουμε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Λαγκάδας αγωνίζονται για να προστατέψουν το περιβάλλον της περιοχής τους και το μέλλον τους θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους με όλες μας τις δυνάμεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι κρατικές υπηρεσίες που έδωσαν την άδεια λειτουργίας στην μονάδας καύσης των τηγανέλαιων είναι υπόλογοι έναντι των κατοίκων της Λαγκάδας και όλης της Χίου. Η θλιβερή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ Χίου να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα θα πέσει στο κενό.

Για ακόμη μια φορά καλούμε την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να ανακαλέσουν την άδεια λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας και με νομοθετική παρέμβαση να απαγορεύσουν  οποιασδήποτε άλλης ομοειδούς μονάδας στα νησιά του Αιγαίου και σε όλη την χώρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Από την πρώτη στιγμή το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΙΟΥ στάθηκε στο πλευρό των κάτοικων της Λαγκάδας συμμετέχοντας στην Λαϊκή Συνέλευση .

Η παράταξη είναι πάντα κοντά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες και δίκαιες λαϊκές διεκδικήσεις πολύ δε περισσότερο, όταν συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η περιοχή ανεκτίμητου φυσικού κάλους είναι υποχρέωση όλων να προστατευτεί από ενέργειες που την αλλοιώνουν και πρέπει να παραδοθεί ως έχει στις επόμενες γενιές.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος κ. Μανώλης Στάθης  και στον ίδιο τον επενδυτή σε συνάντηση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 11 Μαΐου 2019.

«Το Δίκτυο Πολιτών δεν φέρει καμιά ευθύνη  για αστοχίες και παραλήψεις του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και του απερχόμενου τοπικού συμβουλίου κι οποιαδήποτε προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στον συνδυασμό, δεν έχει λογική βάση, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στις ανακοινώσεις της παράταξης», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Στάθης.

Διαφήμιση