Αρχική Νέα Τοπικά Πιτυός: Ζητούν την λειτουργία του Πύργου, μέσω παραχώρησης στην ΚΟΙΝΣΕΠ

Πιτυός: Ζητούν την λειτουργία του Πύργου, μέσω παραχώρησης στην ΚΟΙΝΣΕΠ

87

Τους λόγους που ο εμβληματικός Πύργος στο χωριό τους δεν διαθέτει πρόγραμμα επίσκεψης και γιατί δεν προσλήφθηκε φύλακας, ζητούν να μάθουν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο χωριό Πιτυός.
Ζητείται επίσης να υπάρξει ενημέρωση για ποιους λόγους δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροφωταγώγησης του μνημείου, όπως συνέβη κατά την περσινή χρονιά.

Στη συνέχεια η επιστολή-αίτημα του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πιτυούς και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Πιτυός Προορισμός” Μιχάλη Φυτούσης:

ΑΙΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ ΠΙΤΥΟΥΣ

Έπειτα από πολυετή αδράνεια, το 2021, με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, κατέστη επισκέψιμο το μνημείο του πύργου Πιτυούς, οι εργασίες αποκατάστασης του οποίου υλοποιήθηκαν με ευρωπαϊκούς πόρους στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Μολονότι αγνοήθηκαν από την Ε.Φ.Α. Χίου οι προτάσεις που εγγράφως υποβάλαμε για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας του πύργου στις 2 Ιουνίου 2021, αποδείχθηκε ότι υπήρξε λανθασμένη η από ετών αρχική εκτίμηση της περιορισμένης επισκεψιμότητας του μνημείου. Χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα στοιχεία, η κινητικότητα στο Πιτυός ήταν τέτοια που έγινε αντιληπτή σε όλους μας και υποχρέωσε την ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» να συνδράμει με τη δίμηνη πρόσληψη επαγγελματία ξεναγού, με καθημερινή παρουσία στον οικισμό μας. Η συμπόρευση των δυο φορέων επικροτείται ακόμα δημόσια από αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς ως πρότυπη για την ανάδειξη κι άλλων μνημείων του νησιού. Κι αντί η επιτυχημένη πρωτοβουλία να ενισχυθεί, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι η Ε.Φ.Α. Χίου, χωρίς καν να μας ενημερώσει, δεν μερίμνησε για το 2022 για την πρόσληψη αρχαιοφύλακα για τον πύργο του Πιτυούς.

Προκειμένου να αποδοθεί ως επισκέψιμος ένας επιπλέον αρχαιολογικός χώρος υψηλού ενδιαφέροντος στο νομό μας με ύψιστη σημασία για το Πιτυός και εφόσον δεν είναι εφικτή η στήριξη του στόχου εκ μέρους σας, επαναφέρουμε την πρόταση μας να παραχωρηθεί για το 2022 η λειτουργία του πύργου στην ΚοινΣΕΠ «Πιτυός Προορισμός», δυνάμενη, κατά το νόμο (4430/2016, άρθρο 5, παρ. 3), να συμβάλλεται απευθείας με φορείς της διοίκησης για μια σειρά από δράσεις.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για την Υπηρεσία σας, καθώς έχει επαναληφθεί με εταίρο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου προ ετών. Ευνόητο είναι ότι θα γίνουν εκ μέρους μας αποδεκτοί οι προδιαγραφές του επιλεγέντος για το σκοπό αυτό προσωπικού και όλοι οι όροι ασφαλείας για την επίσκεψη στο μνημείο.

Τέλος, επιθυμούμε να πληροφορηθούμε, για ποιους λόγους δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροφωταγώγησης του μνημείου, όπως συνέβη κατά την περσινή χρονιά.

Ακράδαντα πιστεύοντας ότι διαθέτουμε κοινό στόχο, την αξιοποίηση της δυναμικής του μνημείου, του καλύτερου διασωζόμενου πύργου στη Χίο, αναμένουμε εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος την έγγραφη απάντηση σας, προσβλέποντας σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία.

ΜΙΧΑΗΛ ΦΥΤΟΥΣΗΣ                                                                  Πάρεδρος Τοπικής Κοινότητας Πιτυούς
Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «Πιτυός Προορισμός».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Οι σύνεδροι από Χίο
Επόμενο άρθροΓ. Μακριδάκης: Αναγκαιότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Χίου με Ικαρία