Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πως αντιδρά η Κυβέρνηση στην έκθεση Μοράλες για τις επαναπροώθησεις

Πως αντιδρά η Κυβέρνηση στην έκθεση Μοράλες για τις επαναπροώθησεις

45

Οι παράνομες και απάνθρωπες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και οι καταγγελίες που πέφτουν σαν βροχή εις βάρος της χώρας μας προκαλούν εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση που μέσω πηγών του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προσπαθούν να παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα.

Σχολιάζοντας την έκθεση πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνουν πως:

“Η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, κ. Felipe González Morales, δε στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αλλά αναπαράγει παλαιότερα ευρήματα έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και υποδείξεις λοιπών ΜΚΟ, που ήδη εξετάζονται ενδελεχώς ως προς την εγκυρότητα τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας”.

Σημειώνουν επίσης ότι σε έλεγχο αντίστοιχων καταγγελιών, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της χώρας κατά τη φύλαξη των συνόρων της.

Η έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες, που θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Έθνη σε δέκα μέρες (23/6) και αφορά «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα διεθνή σύνορα, τη σοβαρή και εκτεταμένη πρακτική των “επαναπροωθήσεων”, το ζήτημα των ασφαλών τρίτων χωρών και άλλα συναφή θέματα», εμπλέκει εκ νέου τη χώρα μας και μας υπενθυμίζει πως πρόσφατα ο πρώην διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, έχει παραιτηθεί εξαιτίας της σκανδαλώδους συγκάλυψης.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, όσον αφορά τη χώρα μας, εκφράζει την ανησυχία του για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των «ατόμων που εμποδίζονται να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, στο πλαίσιο της δεδηλωμένης στρατηγικής των αρχών».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκθεση ΟΗΕ για τις επαναπροωθήσεις- παρουσίαση στις 23/6/22
Επόμενο άρθροΑλληλέγγυοι Χίου: Δυο σημαντικές υποθέσεις κατά του ρατσισμού