Αρχική Απόψεις Aρθρα Πρόσφυγες: “κόλαση η Μόρια SOS”, του Ν. Ροδίτη

Πρόσφυγες: “κόλαση η Μόρια SOS”, του Ν. Ροδίτη

475

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στη Λέσβο και στα αλλά νησιά του Αιγαίου.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων σε άθλιες συνθήκες, είναι εκρηκτική και επικίνδυνη. Όπως φαίνεται η κυβέρνηση “έβαλε λάδι στη φωτιά”, καθώς με την καταστολή κατά των προσφύγων και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, επιχειρεί να επιβάλλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ:
ΤΟ ΚΑΡΦΙ, 8/2/20,
του Νίκου Ροδίτη

Η πορεία διαμαρτυρίας των προσφυγών και μεταναστών στη Μυτιλήνη πριν λίγες μέρες πιστεύουμε πως συνδεόταν με το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό, συγκεντρώθηκαν λοιπόν αρχικά περίπου 300 άτομα τα οποία φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία», «Συγγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» και «Μόρια κόλαση Μόρια SOS». Σύντομα οι άντρες της Αστυνομίας τους περικύκλωσαν και τους κατέστειλαν πολύ γρήγορα.
Την ίδια ώρα στο πεζοδρόμιο από τη μεριά της θάλασσας απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο συγκεντρώθηκαν και άλλοι αιτούντες άσυλο. Οι άνθρωποι έχουν αγανακτήσει πια και θέλουν να φύγουν. Ενώ οι αρμόδιοι της κυβέρνησης τους λένε πως θα δυσκολέψει κι άλλο η ζωή τους, επόμενο είναι να αντιδράσουν και αυτοί, δεν είναι ζώα να τους βάλουν «καπίστρι»…
Ζητάμε τα αυτονόητα για πολλούς που είναι τα εξής:
1. Να σταματήσει κάθε εμπλοκή ΜΚΟ στο προσφυγικό και κάθε χρηματοδότησή τους για αυτό το ζήτημα. Ο έλεγχος τους -που δήθεν επιδιώκει η κυβέρνηση- είναι κοροϊδία, εφόσον αυτές λειτουργούν και χρηματοδοτούνται με κανόνες που καθορίζει η ΕΕ.
2. Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοικτά ούτε κλειστά.
3. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.
4. Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες – μετανάστες. 5. Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.
6. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
7. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, Δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.
Νίκος Ροδίτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΘεία Λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ, 10/2/2018
Επόμενο άρθροMonty Python “Life of Brian”, στο Αντίβαρο, 9/2/20