Αρχική Νέα Τοπικά Πρόθεση Ν. Μηταράκη για Κλειστή Δομή στο Θόλος- πριν την ανακοίνωση βγήκε...

Πρόθεση Ν. Μηταράκη για Κλειστή Δομή στο Θόλος- πριν την ανακοίνωση βγήκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

238

Στην περιοχή του Θόλους, στη θέση Άκρα Παχύ σχεδιάζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τη νέα δομή προσφύγων- μεταναστών.
“Πρόθεση μας η δημιουργία της νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Χίο», αναφέρει ο υπουργός στο σχετικό δελτίο τύπου με γραπτή και βιντεοσκοπημένη είδηση.
Και ενώ το δελτίο τύπου εστάλη στις 4.30 μ.μ., ήδη από τις 10.30 το πρωί, 28/1/21, είχε αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με αριθμό ΑΔΑ: 64ΘΣ46ΜΔΨΟ-Μ7Υ, η Διακήρυξη διαγωνισμού με κλειστή διαδικασία, μέσω Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. για την επιλογή αναδόχου, Στάδιο B΄ Ανάθεση – Πρόσκληση υποβολής προσφορών, σύμφωνα το άρθρο 28 του Ν. 4412/2016 για την υλοποίηση του έργου «Σχεδιασμός, υλοποίηση, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις Δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο/ προσφύγων και μεταναστών».
Στη σελίδα 24 αναφέρεται:
δ. Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Χίου Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη θέση Άκρα Παχύ της Δημοτικής Ενότητας Ομηρούπολης, του Δήμου Χίου, της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς δε θα γίνει εφαρμογή στη θέση ΒΙΑΛ Χίου.

Μάλιστα η καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής προσφορών είναι: 08/02/2021 ώρα 15:00 μ.μ.
Με Διενέργεια διαγωνισμού: 12/02/2021 ώρα 11:00 π.μ.

Η περιοχή του Θόλους δεν είναι πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο.
Πριν από 30 χρόνια, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε γίνει προσπάθεια για δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων και δεξαμενές υγρών καυσίμων. Οι κάτοικοι Λαγκάδας- Συκιάδας είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις. Και πάλι είχαν έρθει ΜΑΤ από την Αθήνα, όπως πριν ένα χρόνο για επιβολή δημιουργίας Κλειστού Κέντρου στο Αίπος. Τελικά οι δράσεις αυτές δεν έγιναν στην περιοχή.


Ολόκληρη η δήλωση υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη:

Αγαπητοί συμπατριώτες, 

Περάσαμε διάφορες φάσεις στο μεταναστευτικό. Από τα ήσυχα χρόνια, μετά στην  μεταναστευτική κρίση ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019, σήμερα στην ύφεση του 2020. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες πέρασαν από το νησί μας. Τους υποδεχθήκαμε και τους φερθήκαμε με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Αλλά εμφανώς τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Και για αυτό το λόγο φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τους συνοριοφύλακες. 

Και όσοι έρθουν, δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Η Χίος είναι σύνορα, είναι ακριτική Ελλάδα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ασφαλή δομή, κλειστή / ελεγχόμενη, εκτός αστικού ιστού. Για να κλείσει και η ΒΙΑΛ και τα δεκάδες διαμερίσματα που λειτουργούν στην πόλη και τον Άγιο Μηνά. Να προσφέρουμε ασφάλεια σε όλους, και αιτούντες άσυλο, και εργαζόμενους, και στην τοπική κοινωνία. Σε μια περιοχή που δεν επηρεάζει την ζωή του νησιού μας. 

Και όπου η διαμονή θα περιορίζεται σε λίγους μήνες, όχι σε μακροχρόνια παραμονή στην ακριτική Ελλάδα. Και φυσικά όχι σε υπερδομές, δεν τις χρειαζόμαστε πλέον, χάρη στις επιτυχίες της Κυβέρνησης και στην φύλαξη των συνόρων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Το κυριότερο, με κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο, για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Το τονίζω, οι επιστροφές είναι το κλειδί στην μείωση των ροών. Και για τη χώρα συνολικά, αλλά το κυριότερο τις πύλες εισόδου, όπως η Χίος μας. 

Η δομή θα έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, θα κλείνει τα βράδια για όλους, θα είναι υποχρεωτική η παραμονή εντός και μόνο εντός για όλους τους αιτούντες άσυλο. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας θα είναι εμφανής η διαφορά στο νησί μας. Τέλος, όπως ήδη έχω ανακοινώσει, η έναρξη κατασκευής της νέας δομής θα πραγματοποιηθεί μετά την ακόμα περαιτέρω αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, όπως έχουμε δεσμευθεί. 

Πρόθεση μας η δημιουργία της δομής στη θέση Άκρα Παχύ, έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Θα συζητήσουμε και πάλι με τις τοπικές αρχές, για να εξασφαλίσουμε τον βέλτιστο σχεδιασμό, τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα. 

Φίλες & Φίλοι, 

Ας αφήσουμε, επιτέλους, το Μεταναστευτικό πίσω μας.  

Ας εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων. Εφαρμόζοντας μια συνολική πολιτική μείωσης των ροών και αποσυμφόρησης της Χίου, όπως είδατε, ο καθένας και η καθεμία από εσάς μέσα στο 2020. Ας κινηθούμε με νηφαλιότητα, με διάλογο, χωρίς ακραίες φωνές. 

Η κάθε κρίση απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούμε. Θέλουμε να παραδώσουμε μια Χίο καλύτερη, μια Χίο με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Μακριά από το Μεταναστευτικό.

Προχωράμε.

Προχωράμε μαζί!

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧιακή Συμπολιτεία: κριτική στο Δήμαρχο Χίου για Κλειστό Κέντρο με μια… παροιμία
Επόμενο άρθροΑντιδράσεις για την επιλογή Μηταράκη για το Θόλος, ανακοίνωση ΛΑΣ, Δίκτυο Πολιτών