Αρχική Νέα Τοπικά Πρώτη διασωλήνωση ασθενούς με Covid-19 στο Σκυλίτσειο – “Καμπανάκι” για ΜΕΘ από...

Πρώτη διασωλήνωση ασθενούς με Covid-19 στο Σκυλίτσειο – “Καμπανάκι” για ΜΕΘ από τον ΣΕΣΝΟΧ

306

Η πρώτη διασωληνωμένη ασθενής από κορονοϊό καταγράφεται στο Νοσοκομείο της Χίου. Πρόκειται για μια 82χρονη γυναίκα, που χθες διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ του Σκυλίτσειου και τελικά αναφέρθηκε σε Νοσοκομείο αναφοράς για covid- 19 της Αττικής. Εν τω μεταξύ και η κόρη της ασθενούς, ηλικίας 55 ετών, νοσηλεύεται με κορονοϊό στον θάλαμο αρνητικής πίεσης SARS του Νοσοκομείου. Χθες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 7 νέα κρούσματα είχαμε στη Χίο, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με γνωστή συρροή.

Εν τω μεταξύ το Σωματείο των εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη προσωπικού.

«…Τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους παρέχονται με το σταγονόμετρο, αφού έχουν εξαντληθεί τα όποια αποθέματα υπήρχαν ακόμα και από δωρεές. Συγκεκριμένα, μεγάλη έλλειψη σημειώνεται σε μάσκες υψηλής προστασίας FFP3, σε ρόμπες προστασίας από τον Covid-19, ενώ τα αποθέματα σε γάντια συνεχίζουν να είναι μηδενικά.
Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο μας υπολογίζονται από την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) σε 6 κλίνες. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 3 κλίνες με δυνατότητα να λειτουργήσουν ως 4 λόγω ελλείψεων κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Και συνεχίζει ο ΣΕΣΝΟΧ:
«Η νοσηλευτική υπηρεσία υποχρεούται αυτή τη στιγμή να στελεχώσει με προσωπικό 3 μονάδες Covid-19 (SARS ενηλίκων, SARS παιδιατρικής και ΜΕΘ). Αναρωτιόμαστε με ποιο προσωπικό;
« … Παράλληλα, θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσφατη απόφαση για περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία (80% στην κόκκινη ζώνη και 20% στις υπόλοιπες περιοχές) στο όνομα της εξοικονόμησης προσωπικού και υποδομών για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19, ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας “μιας νόσου”, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών” τονίζει το Σωματείο.
Και καταλήγει στα αιτήματα:
► Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις συμμετεχόντων στην προκήρυξη 2Κ και στις καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό. Να προσληφθούν γιατροί που συμμετέχουν στις κρίσεις, με προτεραιότητα σε ειδικότητες, όπως εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, κλπ
► Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► Να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, η ΠΦΥ, και το ΕΚΑΒ.
► Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους .
► Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για διενέργεια εξετάσεων SARS-COV-2.».

ΣΕΣΝΟΧ_Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου 02-11-2020

Διαφήμιση