Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Βροντάδου με ΟΧΙ για ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Βροντάδου με ΟΧΙ για ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος

103

Την αντίθεσή της στη δημιουργία οποιοσδήποτε δομής προσφύγων- μεταναστών στο Αίπος, αλλά και γενικότερα σε Κλειστό Κέντρο στη Χίο μεγάλης δυναμικότητας, πέρα από την καταγραφή και ταυτοποίηση, εξέφρασε η Εκτακτη Λαϊκή Συνέλευση Βροντάδου που έδωσε στη δημοσιότητα και το σχετικό ψήφισμά της.
Να σημειωθεί ότι σχετική επιστολή προς τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας και εθνικό συντονιστή για προσφυγικό- μεταναστευτικό Αλκιβιάδη Στεφανή απέστειλε και ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, χωρίς να την δώσει και στη δημοσιότητα.
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
Στον Βροντάδο σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου,
Έκτακτη Γενική Λαϊκή Συνέλευση
με θέμα « τη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ χωρητικότητας άνω των επτά χιλιάδων ατόμων, στο 15ο χμ. της οδού Χίου – Βολισσού στο οροπέδιο του Αίπους».
Μετά από την εισήγηση της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, κ. Μαριάνας Πελαντή, την ανάγνωση επιστολών του Δημάρχου, τοπικών φορέων και παραγόντων από τον Πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης κ. Ιάκωβο Μπριλή,
τις τοποθετήσεις παρευρισκόμενων πολιτών,
τις τοποθετήσεις, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνου, πρώην και νυν αιρετών του πρώην Δήμου Βροντάδου, του πρώην Δήμου Ομηρούπολης, του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου
η Έκτακτη Γενική Λαϊκή Συνέλευση Βροντάδου
αποφασίζει ομόφωνα
Α. Ζητάμε
1. Να επικρατήσει η λογική, με κατάργηση της ΒΙΑΛ, αλλά και να μην υπάρξει κανένα νέο Κέντρο στη Χίο, μόνο διαχείριση με μια μικρή δομή (στο 1% του τοπικού πληθυσμού) καταγραφής – ταυτοποίησης και σύντομες διαδικασίες ασύλου, ώστε να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός των προσφύγων – μεταναστών.
2. Να απεγκλωβιστούν τα νησιά μας από την Τριμερή Συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελληνικών Κυβερνήσεων, που μας ντροπιάζει.
3. Να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για όσο χρόνο παραμένουν, οι πρόσφυγες-μετανάστες καθώς και το προσωπικό διαχείρισης.
4. Να απομακρυνθούν από την όλη διαδικασία οι Μ.Κ.Ο., αφού δεν ασκούν φιλανθρωπικό έργο, αλλά όλες χρηματοδοτούνται, προσφέροντας αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες.
5. Να αποζημιωθούν όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.
Β. Στηρίζουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις όποιες νομικές ενέργειες για το συγκεκριμένο θέμα του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.
Γ. Υποβάλλουμε καταγγελία στο Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για το γεγονός ότι υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή Ζώνη NATURA 2000.
Δ. Υποβάλλουμε καταγγελία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου, για γειτνίαση του σχεδιαζόμενου ΠΡΟΚΕΚΑ με αρχαιολογικούς χώρους.
Ε. Δεσμευόμαστε για κινητοποιήσεις των κατοίκων του Βροντάδου και καλούμε τον Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συνδράμουν στις παραπάνω ενέργειες.
ΣΤ. Εξουσιοδοτούμε το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου, να αναλάβει την πρωτοβουλία για οργανωμένη άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της Χίου, με τη συμβολή του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
Ζ. Καλούμε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου να προχωρήσουν σε συντονισμό με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας για στοχευμένες ενέργειες.
Η. Να μην υπάρξει καμία δομή στο οροπέδιο του Αίπους

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας από το Αθλητικό Σωματείο ΑΜΕΑ “Ιωνες”
Επόμενο άρθροΤι να σου πουν τα λόγια- αποχαιρετώντας το Θάνο Μικρούτσικο, της Ευγ. Κώττη