Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πυρκαγιές: Εφιάλτης δίχως τέλος…

Πυρκαγιές: Εφιάλτης δίχως τέλος…

204

Εξοντωτική και υπεράνθρωπη μάχη με τις φωτιές δίνουν εδώ και περίπου οκτώ 24ωρα οι άνδρες της πυροσβεστικής και οι εθελοντές πυροσβέστες στην πολύπαθη Ρόδο, το φυσικό περιβάλλον της οποίας έχει αλλοιωθεί πραγματικά από την πύρινη λαίλαπα που έχει βγει εκτός ελέγχου και στις τέσσερις ενεργές εστίες του νησιού.
Την ίδια στιγμή, η Εύβοια βρίσκεται για ακόμη ένα καλοκαίρι παγιδευμένη σε μια φλογερή κόλαση, το επίκεντρο της οποίας είναι η Κάρυστος και τα χωριά της συγκεκριμένης περιοχής.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Ο απολογισμός των πυρκαγιών περιλαμβάνει χιλιάδες ξεσπιτωμένους ανθρώπους, ολική καταστροφή περιουσιών, γεωργικών εκτάσεων, κατοικιών, επιχειρήσεων και δημόσιων υποδομών και προπαντός αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων παρθένων δασών και ζώων σε διάφορα σημεία της χώρας.

Η εφιαλτική κατάσταση σε όλη την επικράτεια φέρει φυσικά την υπογραφή της κυβέρνησης, καθώς αποδεικνύεται με τον πιο μαύρο τρόπο ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν -για μία ακόμη φορά- παντελώς απροετοίμαστος, ενώ το -όποιο- κυβερνητικό σχέδιο για την καταπολέμηση πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα που έγιναν στάχτη στο πέρασμα των φωτιών.

Η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής μετριέται τελικά με την απόγνωση και την απελπισία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών στη Ρόδο, την Εύβοια, την Κέρκυρα και αλλού, αλλά και με την οργή των ανδρών της Πυροσβεστικής που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέσα και τη στήριξη για την επιτέλεση του έργου τους, παρά μόνο μεγάλες υποσχέσεις από στόματα κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Βασίλης Κικίλιας που επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στους εμπρηστές.
Άλλωστε και ο πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο -με περίσσεια δόση αλαζονείας-, κάνοντας λόγο για «πόλεμο με αντίπαλο το μέτωπο της φωτιάς». Αλλά στον πόλεμο αυτό, οι «στρατιώτες» είναι ελάχιστοι και τα αναγκαία «όπλα» σχεδόν ανύπαρκτα.

Οι εκκενώσεις και τα μηνύματα 112 πέφτουν «βροχή» σε όλες τις πληττόμενες περιοχές, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός τουριστών που έχει εγκαταλείψει άρον άρον περιοχές της χώρας, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Ρόδου.

→ Ο χάρτης των ενεργών μετώπων στην Ελλάδα σήμερα

Οι φλόγες μαίνονται στη Ρόδο και την Εύβοια, την Κέρκυρα, το Αίγιο και τη Θήβα, με άλλες να αντιμετωπίζονται μερικώς και άλλες να οξύνονται από τις διαρκείς αναζωπυρώσεις.

► Ο τραγικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων

Από τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο δορυφόρος SENTINEL 2 (του ΙΑΑΔΕΤ) χθες στις 12.30 το μεσημέρι υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξηθεί σήμερα στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά  οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Κάηκαν όμως ζωντανά και αρκετά πλατώνια, ένα είδος ελαφιού που εντοπίζεται μόνο στη Ρόδο, ενώ ο πληθυσμός τους πριν την πυρκαγιά ήταν 6.200. Έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 από αυτά. Τα περισσότερα πρέπει να κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Η δασικής υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξαναγυρίσουν μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και θα υπάρξει μέριμνα για την σίτιση τους από το δασαρχείο και εθελοντές.

⇒ Στη δεινοπαθούσα Εύβοια, στο επίκεντρο των πυρκαγιών βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της Καρύστου, όπου από χθες κατακαίγονται μεγάλες δασικές εκτάσεις, με τις φλόγες να «καταπίνουν» ακόμη και χωριά, όπως ο Πλατανιστός. Σε δεινή θέση βρίσκονται και τα χωριά Ποτάμι και Λιβάδι.

Οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς, κάνοντας ανεξέλεγκτες τις πυρκαγιές και οδηγώντας σε εκκενώσεις ολόκληρων οικισμών όπως στην περίπτωση του Πλατανιστού και των Αγίων.

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι αγνοείται ένας 41χρονος κτηνοτρόφος από το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, έφυγε από την κατοικία του με κατεύθυνση προς το μαντρί του διότι ανησυχούσε για τα πρόβατά του καθώς οι φωτιές πλησίαζαν τον οικισμό του Πλατανιστού.

⇒ Στην Κέρκυρα, εκκενώθηκαν συνολικά 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Το μεγαλύτερο μέτωπο βρίσκεται στο Βιγλατούρι, ενώ η περασμένη νύχτα ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης για τους κατοίκους της περιοχής.

Νέο κύμα καύσωνα προ των πυλών και ανησυχία για νέες πυρκαγιές

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν τουλάχιστον 63 εστίες φωτιάς μόνο σε δασικές εκτάσεις ανά την επικράτεια.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού δύο περιφέρειες της χώρας: η μία είναι η Ρόδος, που ήδη βρίσκεται υπό πύρινο κλοιό.

Συγκεκριμένα, σε δύο περιφέρειες της χώρας θα υπάρχει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) την Τρίτη, 25 Ιουλίου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).ΠΗΓΗ: efsyn.gr
Διαφήμιση