Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ραντεβού στην πλατεία Βουνακίου- απεργία για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Ραντεβού στην πλατεία Βουνακίου- απεργία για το αντεργατικό νομοσχέδιο

50

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ενώνει τις δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Χίου και του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, που την Πέμπτη, 10/6, μέρα πανελλαδικής απεργίας, πραγματοποιούν ΜΙΑ συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου.
Με κύριο στοιχείο των αιτημάτων τη μη κατάργηση του 8ώρου εργασίας, οι συνδικαλιστικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
Το Εργατικό Κέντρο Χίου και το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ αποφασίσαμε να δώσουμε το δυναμικό παρόν μας από κοινού με όλους τους φορείς και τα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων του νησιού μας στην 24ωρη Απεργία και την Απεργιακή Συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 10:30πμ στην πλατεία Βουνακίου για να αγωνιστούμε ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:
• Στην κατάργηση του 8ωρου
• Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
• Στο άνοιγμα της Κυριακής σε επιπλέον κλάδους
• Στην κατάργηση του ΣΕΠΕ
• Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της Απεργίας
• Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
• Στην ουσιαστική κατάργηση του Ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα

Καλούμε την κυβέρνηση να μην γυρίσει τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω και να βάλει φρένο στις αντεργατικές διατάξεις.

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας.

Καλούμε όλους τους φορείς και τα σωματεία να δώσουν το παρόν τους στην απεργιακή συγκέντρωση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ

ΝΤ ΧΙΟΥ ΑΔΕΔΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ
ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ
24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ – ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΤ ΑΔΕΔΥ& ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ 10:30ΠΜ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο – έκτρωμα του υπουργού Χατζηδάκη, επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατακτημένα με αίμα, γκρεμίζει ό,τι απέμεινε όρθιο με τους αγώνες μας , για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα αντεργατικά μέτρα που διατήρησαν και επέκτειναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις , η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει κυριολεκτικά τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.
Το νομοσχέδιο εκφράζει κυριολεκτικά το ταξικό μίσος των εκμεταλλευτών απέναντι στα σωματεία, τη συνδικαλιστική οργάνωση, τα δικαιώματά μας.
 Καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
 Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις .
 Νομοθετεί τον Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
 Παρακωλύει το δικαίωμα της απεργία, το μετατρέπει σε «συμβολικό» δικαίωμα.
 Μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε ιδιώνυμο αδίκημα.
 Καθιερώνεται η τηλεργασία ανάλογα με τα «κέφια» του εργοδότη και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η τηλεκπαίδευση διά πάσα νόσο θα είναι νομοθετημένη πραγματικότητα.
 Αυξάνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών στις 150 (από 96 στην βιομηχανία και 120 συνολικά) και μειώνεται η αποζημίωσή τους (από 60% στο 40%).
 Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Όλα τα παραπάνω λίγο ως πολύ τα συναντάμε επίσημα ή ανεπίσημα στους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα, γιαπιά, εργοστάσια, supermarket, επισιτισμό, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ., που στενάζουν από την αυθαιρεσία της εργοδοσίας με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων.
Τα συναντάμε στους ΟΤΑ, με τις δεκάδες συμβάσεις και τις αυθαιρεσίες των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων, στα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν τις αυταρχικές μεθοδεύσεις, στα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς λάστιχο που φτάσανε τις 52000 φέτος , στις δημόσιες υπηρεσίες με το ελλιπές προσωπικό, που του φορτώνουν όλα τα βάρη της κακοδιοίκησης, σε έναν δημόσιο τομέα που τον ονειρεύονται χωρίς μόνιμους υπαλλήλους , για να τσαλαπατάνε όποιο δικαίωμα έχει μείνει όρθιο με τους αγώνες μας.
Επιχειρείται να γκρεμιστούν κατακτήσεις που βρίσκονται στην καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, γιατί είναι απαραίτητες για τη ζωή των εργαζομένων, την ξεκούραση, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
Η διεκδίκηση, η κατοχύρωση και η υπεράσπιση του 8ωρου ήταν αφετηρία σε κάθε αγώνα, σε κάθε σύμβαση, σε κάθε μάχη μέσα στην ανειρήνευτη πάλη με τα αφεντικά στο άδικο σύστημα της εκμετάλλευσης.Η Κυριακή αργία επίσης και τώρα την καταργούν !
Η κυβέρνηση, όπως φύλαξε σαν κόρη οφθαλμού τα κέρδη των ιδιωτικών νοσοκομείων μέσα σε συνθήκες πανδημίας, δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να τσαλαβουτήσει στο αίμα των αγώνων μας , δηλώνοντας με θράσος πως η κατάργηση του 8ωρου είναι ευεργετικό μέτρο για τους εργαζόμενους.
Οι δυνατότητες της εποχής μας, η επιστημονική γνώση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγής, μπορούν να εξασφαλίσουν για το λαό καλύτερες συνθήκες εργασίας, λιγότερες ώρες δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους ζωής.
Αντίθετα, σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπή ζωή και δουλειά με δικαιώματα, δεν απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της κοινωνικής προόδου και γυρνάμε πολλές δεκαετίες πίσω στο όνομα της «ανάπτυξης», της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των λίγων.
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνολικά τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που ψάχνει τα «καλά» σημεία του νομοσχεδίου, να συνταχθούν στο μεγάλο ταξικό αγώνα.
Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ και το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ αποφασίσαμε να βρεθούμε στην απεργιακή συγκέντρωση, έτσι όπως αρμόζει και στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε.
Να οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση την Πέμπτη 10 Ιουνίου, απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα.
Καλούμε όλα τα α/μια σωματεία της δύναμής μας και όλα τα σωματεία και φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να τα δώσουν όλα για την οργάνωση του αγώνα, για να δοθεί καθοριστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της Κυβέρνησης σε συμπαιγνία με την ολιγαρχία του πλούτου και τους διάφορους εργατοπατέρες.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:
• Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα!
• Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ.
• Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου.
• Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.
• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις. Άμεση καταβολή των συντάξεων από το δημόσιο
• Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
• Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας. Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων . Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη).

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:30 ΠΜ

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ , ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Σ.Ε.Σ.ΝΟ.Χ.
Έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, και στη χώρας μας συνεχίζουμε να μετράμε νεκρούς, με τα νοσοκομεία όλης της χώρας να έχουν μετατραπεί σχεδόν στο σύνολό τους σε εμβολιαστικά κέντρα και να απειλείτε άμεσα η ασφαλής λειτουργία τους, αφού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει -και εν μέσω πανδημίας, υποστελεχωμένη. Από την άλλη απανωτά είναι τα χτυπήματα στα εργατικά δικαιώματα λόγω της τάχα «έκτακτης» κατάστασης. Μέτρα που βρίσκονταν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και η πανδημία συνέβαλε στην επιτάχυνσή τους.
Η κυβέρνησης της ΝΔ με ένα νομοσχέδιο επιδιώκει να κατεδαφίσει όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια!
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα:
 10 ΩΣ 13 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΩΣ 78 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
 ΩΣ 150 ΩΡΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑ ΜΕ 20% ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
 ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
 ΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Καμιά πλευρά της ζωής του εργαζόμενου δεν μένει ανεπηρέαστη, δεν γλιτώνει από την διάλυση όλων των κατακτήσεων που ξεχωρίζουν τους εργάτες από τους δούλους.
Η κυβέρνηση θέλει λέει να διασφαλίσει την «ελευθερία του εργαζόμενου» να δουλεύει όσο θέλει.
Ωστόσο ποτέ, καμιά κυβέρνηση ως τώρα δεν έχει διασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν σταθερή δουλειά, αφού 17 ελαστικές μορφές εργασίας υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν λίγες ώρες την ημέρα, λίγες μέρες το μήνα, λίγους μήνες το χρόνο, ώστε να μην μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερό εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζουν και να έχουν ελεύθερο χρόνο. Η μόνη «ελευθερία» που αποδέχεται η κυβέρνηση είναι αυτή του εργοδότη, που θα ορίζει τη δουλειά του εργάτη, όπως ορίζει τη δουλειά μιας μηχανής, που όταν μάλιστα χαλάει θα αντικαθίσταται.

Η κυβέρνηση θεωρεί πρόοδο την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, πέρα ακόμη κι από τα όρια της αντοχής του ανθρωπισμού οργανισμού. Ωστόσο, έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει, ότι μόνο το 2016 πέθαναν 745.000 εργαζόμενοι από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις, μόνο και μόνο επειδή δούλευαν 55 ώρες τη εβδομάδα. Πόσοι άραγε θα πεθάνουν το 2021 όταν οι ώρες εργασίας τη βδομάδα θα φτάνουν τις 78;;; Φανταστείτε τους εργαζόμενους στην υγεία να δουλεύουμε 78 ώρες την εβδομάδα ως το 67ο έτος της ηλικίας τους, αφού όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά την ένταξη μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αλλαγές στα εργασιακά θα δίνουν «δύναμη στον εργαζόμενο». Πόσο «δυνατός» όμως θα αισθάνεται κάποιος όταν δεν θα μπορεί να υπολογίζει πότε, πόσο και πώς θα δουλεύει; Η εργασία θα επιτρέπεται να είναι ως 13 ώρες την ημέρα, συνεχόμενα ή σπαστά, από το σπίτι ή από το χώρο εργασίας, Κυριακές και αργίες. Πόση δύναμη έχει όποιος δεν ξέρει πότε θα δει το παιδί του, πόσο εισόδημα θα φέρει στο σπίτι, πού θα είναι ο χώρος εργασίας του, ποια μέρα θα ξεκουραστεί;
Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας βρίσκονται μεταξύ άλλων:
– η κατάργηση του νόμου του 2011, που ενσωμάτωνε τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», που σήμερα γίνεται προσπάθεια να γενικευτεί με «ατομική συμφωνία» του εργαζόμενου.
– η κατάργηση του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών ΕΣΥ, που καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά.
– Η κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
– Η κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ που πέρασαν μέσα στην πανδημία.
– Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, της ΕΓΣΣΕ.
– Η κατάργηση των νόμων που επέβαλαν δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους και που σήμερα καταργεί την κυριακάτικη αργία για δεκάδες ακόμα κλάδους
Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας 100 χρόνια πίσω.
Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα
ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΑ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΧΙΟΥ & ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/ 06/21 ΣΤΙΣ 10:30 ΠΜ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ