Αρχική Απόψεις Aρθρα Σήμερα δάσκαλε πρέπει να επαναστατήσεις με όλη σου την καρδιά! Στις 10...

Σήμερα δάσκαλε πρέπει να επαναστατήσεις με όλη σου την καρδιά! Στις 10 Ιουνίου έχει απεργία!, γράφει ο Κ. Πουλιανός

58

Το αντεργατικό νομοσχέδιο τσακίζει κάθε εργασιακό δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες και οδηγεί τους εργαζόμενους στην σύγχρονη σκλαβιά! Αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη νεολαία και τους μαθητές μας, που τελειώνουν το σχολείο και θα βγουν στην παραγωγή!

Η εκπαίδευση δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη από αυτό το τερατούργημα και όποιος πιστεύει το αντίθετο πλανάται πλάνην οικτρά.
Μην ξεχνάμε ότι η αύξηση ωραρίου το 2013 στους καθηγητές, ήρθε λίγο μετά τη νομοθέτηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το 2011 ενώ φέτος με πρόφαση την πανδημία αυξήθηκε το ωράριο των νηπιαγωγών. Στην εκπαίδευση, χρόνια τώρα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας τσακίζουν κόκαλα.

Μόνο τη φετινή χρονιά, είχαμε πάνω από 52 χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους, όπου σε λίγες ημέρες θα απολυθούν αν και καλύπτουν πάγια κενά στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωράει σε μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των κενών αλλά θεσμοθέτησε και τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας, την ελαστικότερη μορφή εργασίας.

Το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει και γενικεύει την τηλεργασία χωρίς να κάνει ευδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Μια γερή δόση πήραμε οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια της καραντίνας με την τηλεκπαίδευση, αλλά και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να την επιβάλλει εκτός πανδημίας σε κάθε «έκτακτη περίπτωση», κατά το δοκούν.

Αλήθεια πόσες φορές κληθήκαμε να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας από πρωινό σε απογευματινό και τούμπαλιν χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο; Η τηλεκπαίδευση όπως και η τηλεργασία είναι το μέσο για να πληγούν ανεπανόρθωτα οι εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις.
Το νομοσχέδιο εκφράζει κυριολεκτικά το ταξικό μίσος των εκμεταλλευτών απέναντι στα σωματεία, τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Ποινικοποιείται η απεργία θέλοντας να απαγορεύσουν κάθε μελλοντική αντίδραση στα σχέδια τους.

Τώρα είναι η στιγμή κάθε συνάδελφους και συναδέλφισσα να ξανασκεφτεί τα γνωστά επιχειρήματα περί “αναποτελεσματικότητας” της απεργίας, που συστηματικά καλλιέργησαν και δυνάμεις μέσα στο σύλλογο της Χίου.

Η μαζική συμμετοχή και το αγωνιστικό πλαίσιο, αποδείχθηκε ότι μπορεί να φέρει και νίκες. Αυτό φάνηκε και εδώ στην Χίο με την απόσυρση της απόφασης δημιουργίας Πειραματικού Σχολείου, με την ήττα της κυβέρνησης στη συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων, τις μικρές νίκες στους αγώνες των αναπληρωτών.
Την απεργία την φοβούνται και αυτό φαίνεται στην πράξη γιατί είναι διαχρονικά όπλο στα χέρια των εργαζομένων.

Την ώρα που το Υπουργείο καλεί σε δήθεν διάλογο την εκπαιδευτική κοινότητα για την αναβάθμισης της εκπαίδευσης, σχεδιάζει συγχωνεύσεις σχολείων, υπερμεγέθη τμήματα των 25 μαθητών σε όλα τα σχολεία ακόμη και τηλεκπαίδευση σε μακρινές περιοχές (;) με σκοπό να μειώσει δραστικά των αριθμό των εκπαιδευτικών.
Αυτή είναι η εικόνα που οραματίζονται και σχεδιάζουν για το μέλλον. Άνθρωποι απομονωμένοι που παλεύουν για την ατομική τους επιβίωση, αποκομμένοι από την κοινωνία και αμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το σχολείο, οι εργασιακές σχέσεις, η ζωή μας δεν είναι προκρούστεια κλίνη.

Αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας και γίνεται γιατί δεν μπορούμε εμείς σαν μεγάλοι να σφυρίζουμε αδιάφορα, όταν έρχεται για τη νέα γενιά μια ζωή με φτώχεια, χωρίς ελεύθερο χρόνο, ξεκούραση και ψυχαγωγία. Όταν τσακίζονται θεμελιώδη δικαιώματα μας, εσύ, δάσκαλε, θα κοιτάς αμέτοχος;

Σήμερα επαναστατούν πολλές ψυχές, δάσκαλε.
Σήμερα κι εσύ πρέπει να επαναστατήσεις, με όλη σου την καρδιά, με όλη σου την ψυχή, με όλο σου το είναι. Σήμερα σε χρειάζονται οι συνάνθρωποί σου. Σε χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε τα παιδιά σου. Οι μαθητές σου. Τα παιδιά όλου του κόσμου.
Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου!

Κωνσταντίνος Πουλιανός, Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός,
Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής»,
εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών.