Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Διονύσης Σιμόπουλος: η σημασία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και Μητρόδωρος Χίος για...

Διονύσης Σιμόπουλος: η σημασία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και Μητρόδωρος Χίος για ζωή στο διάστημα! (video)

771

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, έγινε πράξη την περασμένη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 με την ψήφιση -του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή- η ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.
η σχετική είδηση βρήκε στη Χίο το Διονύση Σιμόπουλο προσκεκλημένο του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου για ομιλία στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου με θέμα “Ο Άνθρωπος, το Σύμπαν και το Άστρο των Χριστουγέννων”.
Ο γνωστός φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για την πολυσχιδή συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μίλησε για αυτή τη σημαντική στιγμή, επισημαίνοντας ότι μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια είναι ένα Χιώτης επιστήμονας ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής.

Τόνισε ότι χρειαζόταν ένας οργανισμός για το συντονισμό όλων των φορέων που ασχολούνται με ανάλογα θέματα και πως θα συνεισφέρει στη γενικότερη Διαστημική Πολιτική της χώρας.
Με απλό τρόπο και παραδείγματα, όπως τόσα χρόνια κάνει με παρόμοιο τρόπο κτήμα τις γνώσεις για την αστροφυσική και την αστρονομία στα παιδιά, ο κ. Σιμόπουλος μίλησε για τον ελληνικό δορυφόρο ΕΛΛΑΣ ΣΑΤ-2, αλλά και οι ΣΑΤ-3 ΚΑΙ ΣΑΤ-4, που θα είναι έτοιμος σε λίγο καιρό.

Επισήμανε ότι 40 βιομηχανίες στη χώρα μας παράγουν προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας, που είναι όλα εξαγώγιμα, και ότι η Ελλάδα έχει όφελος 200 εκατομμυρίων €, όταν το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν και με σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις το λάδι αποφέρει 600 εκ €.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος μας μίλησε εξάλλου για τη γνώση των επιστημόνων για τη ζωή σε άλλους πλανήτες. Αναφέρθηκε στο Μητρόδωρο τον Χίο, φιλόσοφο, ιατρό και μαθηματικό του 4ου π.Χ αιώνα, που είχε πει πως σε ένα χωράφι που σπέρνουμε με κριθάρι, δεν μπορεί να πιάσει μόνο ένας σπόρος! (σ.σ. στο σύγγραμμά του «Περί Φύσεως»).

Μίλησε για τη ραγδαία εξέλιξη της ζωής πριν από 550 περίπου εκατομμύρια χρόνια, για το 28ο βιβλίο του αλλά και για την ιδιαίτερη αγάπη του για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας!

Στη φωτογραφία με τη Γραμματέα του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου, δασκάλα Μαρία Κέρογλου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧριστούγεννα στη Σμύρνη
Επόμενο άρθροΣύλληψη 2 ατόμων στη ΒΙΑΛ για τραυματισμό