Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ταξίδι στα άστρα από το Διονύση Σιμόπουλο

Ταξίδι στα άστρα από το Διονύση Σιμόπουλο

118

 

Ξενάγηση στο ηλιακό μας σύστημα, στους πλανήτες και τους δορυφόρους τους έκανε ο διευθυντής του Πλανητάριου Διονύσης Σιμόπουλος στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου το τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας.
Σε ένα πολυπληθές ακροατήριο και με το χρόνο να περνά αβίαστα ο κ. Σιμόπουλος άφησε μια γλυκιά γεύση, αυτή της αναζήτησης και των αποριών για το τι γίνεται μέσα στα 100 δισεκατομμύρια περίπου γαλαξίες και μέσα στο δικό μας γαλαξία με τα 100-200 δισεκατομμύρια άστρα. Με παραδείγματα και παραλληλισμούς  έκανε τα μεγέθη του σύμπαντος πιο κατανοητά.
Ο κ. Σιμόπουλος αναφερόμενος στη σημασία των διαστημικών ερευνών- έρευνες που μπορεί  με μια πρώτη ματιά να μας αφήνουν αδιάφορους,- τόνισε ότι η καθαρή έρευνα που γίνεται ίσως βοηθήσει ακόμα και στην απομάκρυνση του υδραργύρου από το νερό! Χαρακτήρισε τυχερούς  τους Χιώτες διότι έχουμε συμπατριώτη τον αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος συμμετέχει στη διερεύνηση των πλανητών και τα τελευταία 40 χρόνια μάθαμε πολλά πράγματα για τους γείτονές μας, ώστε να παραδειγματιστούμε.
Για παράδειγμα, τόνισε,  θα έχει ενδιαφέρον να βρούμε γιατί στην Αφροδίτη έχει εμφανιστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο με αυτό του φαινομένου του θερμοκηπίου ή ποιός ήταν ο λόγος που εξαφανίστηκε το νερό από τον Αρη αφού εκεί οι επιστήμονες εντόπισαν τα αποτελέσματα ροής μεγάλων ποσοτήτων νερού που υπήρχαν πριν δισεκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα αυτό προσπαθεί να μάθει ο Σταμάτης Κριμιζής, με τη βοήθεια της διαστημοσυσκευής « Αρειανή Οδύσσεια».
Αναφέροντας ότι η θερμοκρασία στο κέντρο του ήλιου είναι 20 εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου, ο Διευθυντής του Πλανητάριου έγινε απόλυτα σαφής λέγοντας ότι αν θα μπορούσαμε να θερμάνουμε  τόσο το κεφαλάκι μιας καρφίτσας και την τοποθετούσαμε στο κέντρο της Πελοποννήσου,τότε θα κατέστρεφε από την εκπομπή της θερμότητας κάθε είδους ζωή εκεί.
Οσο για την ενέργεια του ήλιου που εκλύεται προς  το διάστημα αν θέλαμε να … αγοράσουμε αυτή την ενέργεια που εκπέμπεται επί ένα δευτερόλεπτο, θα έπρεπε να πληρώναμε τον  προϋπολογισμό της Ελλάδας για τα επόμενα 10.000 τρισεκατομμύρια χρόνια !
Στη φάση της ωριμότητας πλέον ο ήλιος έχει διανύσει τα μισά χρόνια της ζωής του και του απομένουν ακόμα 5 δισεκατομμύρια έτη ζωής, σε  «Αυτό τον κόσμο το μικρό το μέγα», όπως είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σιμόπουλος θυμίζοντας τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣήμα και θάλασσα
Επόμενο άρθροΕυχαριστώ Γιαλούρη