Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Στη Φινλανδία με το ERASMUS+ το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου

Στη Φινλανδία με το ERASMUS+ το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου

280

Μαθητές και καθηγητές του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Χίου συμμετείχαν στην τέταρτη συνάντηση του προγράμματος ERASMUS+ (με κωδικό 2018-1-PL01-KA229-050538_6) και τίτλο “KeepCalmandBeGreen”.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Siilijarvi της Φινλανδίας το οποίο βρίσκεται περίπου είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Κουόπιο. Οργανωτής της συνάντησης ήταν το σχολείο Ahmon Koulou, ενώ τα συνεργαζόμενα σχολεία προέρχονταν, εκτός από τη Χίο, από το Βίλα Βέρδε της Πορτογαλίας, το Τίχι της Πολωνίας, τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας και την Κατάνια της Ιταλίας.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η χρήση και οι εφαρμογές της Αιολικής ενέργειας σε περιφερειακό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Οι Χιώτες μαθητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ενημέρωση περί της λειτουργίας του αιολικού πάρκου TetrituuliOy. Η αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμάτων στην κοινότητα Riikinnevaοι οποίες παράγουν ενέργεια για την πόλη Varkaus, καθώς και ηλιακές και γεωθερμικές εγκαταστάσεις στην πόλη του Κουόπιο.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν δύο επισκέψεις σε εταιρίες που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά με τα προϊόντα τους.
Η πρώτη στην εταιρία AndritzVarkausη οποία κατασκευάζει βιομηχανικά μπόϊλερ, τα οποία διαθέτει κυρίως σε βιομηχανίες ξυλείας σχεδόν σε όλες τις ηπείρους.
Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στην Vierema έδρα της εταιρίας Ponsseη οποία κατασκευάζει μηχανές υλοτομίας κατέχοντας περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς. Σε αυτήν την επίσκεψη οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν, από έναν εκ των ιδιοκτητών της εταιρίας τόσο τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η διατήρηση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται εντέλει και η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Επίσης ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής των μηχανών.


Τέλος οι μαθητές του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Χίου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και τα έθιμα των Φιλανδών μέσα από διάφορες πολιτιστικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, αλλά κυρίως λόγω της αλληλεπίδρασης με τους ντόπιους μαθητές .
Μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με εξαιρετικές σχολικές υποδομές και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων στη χώρα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την εξαιρετική φιλοξενία των παιδιών μας από τις Φιλανδικές οικογένειες και για την οργάνωση των δραστηριοτήτων του προγράμματος από τους Φινλανδούς συναδέλφους.
Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος έχει προγραμματιστεί στο τέλος του Μαρτίου, όπου οι Χιώτες αυτή τη φορά, θα έχουν τη χαρά να φιλοξενήσουν τους συναδέλφους και τους μαθητές από τις συνεργαζόμενες χώρες στο όμορφο νησί της μαστίχας!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυργούσοι Αττικής: Χοροεσπερίδα με τους αδελφούς Αυγουστίδη, 15/2
Επόμενο άρθροΔύο πρόσφυγες και το τραυματισμένο γεράκι, μια ιστορία από τη ΒΙΑΛ