Αρχική Απόψεις Face-tweet Στο καλό 2020, ανασκόπηση στη χρονιά που έφυγε, αναδημοσίευση από το διαδίκτυο

Στο καλό 2020, ανασκόπηση στη χρονιά που έφυγε, αναδημοσίευση από το διαδίκτυο

79

“Λοιπόν παιδιά μου καλά το 2020 έφυγε και ήταν μια φουρτουνιασμένη και δύστροπη χρονιά και όλοι περάσαμε ζόρικα , άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Κάποιοι δεν είναι εδώ τώρα να δούνε το τέλος του. Ξαφνικά οι αποστάσεις μεγάλωσαν και οι προτεραιότητες άλλαξαν. Έχουμε να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα από κοντά για μήνες, ναυτικοί δεν μπορούσαν να γυρίσουν σπίτια τους, παππούδες τα εγγόνια τους, ζευγάρια που μένουν σε άλλες χώρες έχουν να αγγίξουν ο ένας τον άλλο για πολύ καιρό. Όλοι συμφωνούμε ότι ήταν ένας χρόνος που φεύγει και μένει ένα αρνητικό συναίσθημα.

Το θέμα είναι όμως είναι ότι δεν πρέπει αυτός ο χρόνος να περάσει έτσι απλά χωρίς να μας αγγίξει. Τι μας μένει από αυτό το συναίσθημα; Τι μαθαίνουμε για τους εαυτούς μας και τον κόσμο μας; Τι λάθη κάναμε; Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά που πάθαμε για να μάθουμε; Πως θα εξελιχτούμε σε καλύτεροι άνθρωποι αύριο που θα είναι ένας νέος χρόνος, μία νέα μέρα;
Εγώ προσωπικά πήρα αρκετά μαθήματα αυτό το χρόνο τα οποία δεν με είχαν προβληματίσει νωρίτερα λόγω της αφθονίας και της ταχύτητας των εξελίξεων, αλλά και όταν παρατηρούσα πως αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα οι άνθρωποι μου γύρω μου, οπότε και πως αλληλεπιδρά ο κόσμος στον οποίο ζω.

1) COVID-19. Το πρώτο μάθημα που νομίζω ότι όλοι πήραμε είναι ότι παρόλο που η επιστήμη έχει προχωρήσει απίστευτα και έχουν βγει νέα φάρμακα, νέες τεχνικές ίασης, καινοτομίες στη χειρουργική και ένα σωρό άλλα πράγματα, που έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και τον παγκόσμιο πληθυσμό, η ανθρωπότητα δεν είναι άτρωτη και αρκεί ένας νέος μικροσκοπικός αόρατος ιός για να διαταράξει την ακμή αυτή και το έκανε. Άρα ξαναήρθε η έκφραση: Τη μία μέρα είσαι, την άλλη δεν είσαι.
2) Συνεργάτες. Δεύτερο μάθημα είναι το πόσο σημαντικοί είναι κάποιοι άνθρωποι στη ζωή μας, πόσο τους έχουμε ανάγκη και πόσο εξαρτόμαστε πάνω τους για τη καθημερινότητα μας. Δεν ξέρω πως θα κατάφερνα να τα βγάλω πέρα σε όλη περίοδο της πανδημίας αν δεν είχα τους δικούς μου ανθρώπους να με βοηθάνε στο φαρμακείο, που ήταν και είναι ένας καθημερινός χώρος έκθεσης στον πιθανό κίνδυνο. Έπρεπε να έχουμε το νου μας παντού, η μάχη με τις φαρμακαποθήκες για να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους πελάτες μας. Να γυρνάω σπίτι και να βγάζω τα ρούχα μου κάθε μέρα στο πλυντήριο. Να έρχεται κόσμος και να θέλει να στοκάρει φάρμακα και αντιβιώσεις επειδή άκουσε κάπου ότι βοηθάει στον ιό. Να πρέπει να εξηγούμε συνεχώς τα πάντα. Big thank you.
3) Feels like home. Η καραντίνα βρήκε πολύ κόσμο απροετοίμαστο. Τρίτο μάθημα είναι ότι το σπίτι μας πρέπει να είναι φτιαγμένο για να μας αρέσει. Πρέπει να είναι στημένο έτσι ώστε να μείνουμε μέσα χωρίς να έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να νιώθουμε άνετα στο ίδιο μας το σπίτι. Εννοείται πως κανένας (ούτε εγώ) δεν γουστάρει να μένει κλεισμένος μέσα στο σπίτι του, αλλά ήρθαν έτσι τα πράγματα και αναγκαστήκαμε. Δεν πρέπει να νιώθεις φυλακισμένος μέσα στο σπίτι σου. Εννοείται πως αντιλαμβάνομαι πως δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να έχουν το σπίτι που επιθυμούν. Πάντως όσοι έχουν την δυνατότητα να το έχουν καλό θα ήταν να το επιδιώξουν γιατί δεν ξέρουμε πόσο ακόμα θα χρειαστεί να κλειστούμε σε αυτό.
4) Πίστευε και μη, ερεύνα (με κόμμα). Η πίστη δεν πρέπει να είναι τυφλή γιατί οδηγεί στη προβατοποίηση. Είμαστε άνθρωποι άρα σκεπτόμενοι. Δεν είναι σωστό να καταπίνουμε αμάσητα ότι μας ταΐζει ο ένας και ο άλλος. Η εκκλησία έχει μεταχειριστεί πολλές φορές την πίστη των ανθρώπων προς όφελός της. Άρα είτε πιστεύεις είτε όχι πρέπει να ερευνάς για να καταλήξεις στην αλήθεια. Και όπως είπε και ένας γιατρός που δεν θυμάμαι που το είδα: «Η εκκλησία πρέπει να αφήσει το σώμα του ανθρώπου στα χέρια της ιατρικής και να ασχολείται με την ψυχή του».
5) Η εποχή της πληροφορίας ή της παραπληροφόρησης.
Α) Τόση πληροφορία δεν γίνεται να είναι όλη σωστή.
Β) Άλλο γνώση, άλλο γνώμη
Γ) Ακολουθώ την επιστήμη, όχι τους επιστήμονες
Δ) Η χρονιά που η έκφραση «Μου το είπε γιατρός» έχασε κάθε σημασία
Ε) Κλείστε τις τηλεοράσεις
Ξεκινάμε από τα απλά. Βγαίνει ένας ιός που είναι ολόφρεσκος, σπαρταριστός. Ε δεν γίνεται να ξέρουμε τα πάντα. Είναι αδύνατον. Άρα τι κάνουμε; Ότι πάντα. ‘Έρευνες, μελέτες, πειράματα, αναλύσεις. Πως έφτασε η επιστήμη σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε; Άρα αυτά και μόνο σε αυτά πρέπει να στραφούμε.
Δεν με νοιάζει τι είπε ο τάδε νομπελίστας γιατρός ή ο τάδε «ειδικός» βιολόγος και ο μπούρου- μπούρου γκουρού των ιών. Υπάρχει μελέτη αγόρι μου για αυτό που λες; Ωραία δείξε μου τη μελέτη και άσε τα λόγια. Η αυθεντία φέτος έχασε την αξία της. Έτρωγε απανωτά σκαμπίλια (Βλέπε Σουηδία).
Επίσης υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Ναι ρε φίλε, κάποιοι έχουν συμφέροντα. Και παίρνουν θέση γιατί παίζει χρήμα από πίσω. Κάποιοι δεν θέλουν να πάρεις το εμβόλιο της Αμερικής, αλλά της Ρωσίας και θα σου πουν αυτά που θέλουν για να σε μεταπείσουν. Οπότε πως θα ξέρεις ποιον να ακούσεις; Για αυτό λέω ότι ο επιστήμονας μπορεί να παρουσιάσει την γνώμη του σαν γνώση του και να παραπλανήσει, η επιστήμη (μελέτες, έρευνες κλπ) όχι. Δεν λένε ψέματα.
Και το βασικό μέσα σε όλα αυτά είναι τα μέσα ενημέρωσης με το ίντερνετ πλέον να κατέχει τα πρωτεία. Μην ξεχνάτε ότι πλέον το κλικ, τα πέντε λεπτά τηλεθέασης και το σκρολ ντάουν μεταφράζονται σε χρήμα είτε η πληροφορία είναι έγκυρη είτε όχι. Και πιστέψτε με είναι πολύ πιο εύκολο να αναπαράγεις λάθος πληροφορία από τη σωστή. Η σωστή πληροφορία θέλει χρόνο, χρήμα (πολύ κιόλας), μόχθο και επιμονή.
Για τους συνομωσιολόγους δεν αξίζει να αναφερθώ καν, η φυσική επιλογή ήδη κάνει τη δουλειά της (παιδιά αντιεμβολιαστών πεθαίνουν από ανεμοβλογιά και άλλες ασθένειες που έχουμε νικήσει πριν πολλά χρόνια)
6) Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για σένα. Ζούμε σε μία χώρα που το πολίτευμά της είναι η «Μονοήμερη Δημοκρατία» (όπως και σε πολλές άλλες). Έχεις δημοκρατία μόνο τη μέρα που ψηφίζεις. Η μόνη μέρα που ο λαός έχει λόγο. Από τη επόμενη αποφασίζει αυτός που επέλεξε. Δεν έχει σημασία τι θέλει ο λαός για τις επόμενες 1459 μέρες. Πήραμε πολλά παραδείγματα φέτος μιας και η κυβέρνησή μας φρόντισε για αυτό επιτυχώς.
Α) Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έμπαιναν τα ΜΑΤ σε πλοίο για να έρθουν στη Χίο για να περάσει το δικό τους.
Β) Δεν περίμενα όταν είχαμε ανάγκη από μάσκες που κάνουν λιγότερο από 1 ευρώ να προσλαμβάνουμε περισσότερα ΜΑΤ και να αγοράζουμε περιπολικά. Αυτό δείχνει ότι φοβάσαι τον κόσμο ενώ θα έπρεπε να τον σέβεσαι. Ο σεβασμός δεν αγοράζεται, κερδίζεται…
Γ) Σκοιλ Ελικικου ( πραγματικά αυτό θα μείνει στην ιστορία)
Δ) Μεγάλος περίπατος χρημάτων από παντού
Ε) Για το σύστημα υγείας να μη μιλήσω. Αφήσανε τους υγειονομικούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα με προσωπικό κόστος. Με αυτοθυσία στην καθημερινότητα. Χωρίς υλικά, χωρίς προσωπικό, χωρίς εκπαίδευση. Είναι σαν να θέλεις να περάσεις ένα ναρκοπέδιο και να βάλεις παρά πολλούς άοπλους στρατιώτες να περπατήσουν μέσα από αυτό για να πεθάνουν και να περάσουν οι επόμενοι.
7) Η αλληλεγγύη είναι η λύση των δύσκολων καιρών. Εφόσον λοιπόν η πολιτεία δεν έκανε τίποτα για αυτούς που έπρεπε όταν έπρεπε, το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλο. Ότι μπορείτε να δώσετε, να παρέχετε είναι αρκετό. Βοήθεια στους ανθρώπους που μένουν μόνοι τους και δεν έχουν κανέναν είτε για παρέα, είτε για ένα πιάτο φαΐ.
Όλα όσα έγραψα είναι γνώμη μου, δεν το παίζω ειδικός σε τίποτα.
Τελικά κύριε Μητσοτάκη, Κικίλια κλπ τι πιστεύετε είμαι αρκετά μεγάλος για να πεθάνω νέος;”.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας Α.Ρ.Μ.Α.: μόνιμο προσωπικό αντί για εργολαβίες στο νοσοκομείο
Επόμενο άρθροΕβδομαδιαίο Πρόγραμμα Ελέγχου Rapid Tests (11-15/1/21)