Την αφήγηση της βραδιάς θα ακολουθήσει το μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ της Έλενας Μαργαριτίδη “Υπνοβατώντας στον Κάμπο” με θέμα την εργασία του Στρατή Βογιατζή στον Κάμπο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η παρουσίαση έχει σαν στόχο να φωτίσει τις αθέατες γεωγραφίες του Κάμπου, να ερευνήσει τις ζώνες επαφής μεταξύ ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου, μεταξύ καταγραφής και επινόησης και να προσκαλέσει το κοινό να στοχαστεί πάνω στις δυνάμεις εκείνες που συνωμοτούν και συγκροτούν αθέατα το χαρακτήρα κάθε τόπου, για την έννοια της κατοίκησης σε ένα ασθμαίνοντα δυτικό πολιτισμό και μια ανιμιστική φύση που βλασταίνει πλάι του.
Το βιβλίο “Κάμπος” αφορά το οδοιπορικό του δημιουργού του στις πραγματικές και στοιχειωμένες τοπογραφίες του Κάμπου και την απόπειρα του να συνθέσει ένα πορτρέτο του τόπου μέσα από θραυσματικές αφηγήσεις όπου τα τα σύνορα ανάμεσα στο κρυφό και το φανερό, το παρελθόν και το παρόν, τη μυθοπλασία και τη πραγματικότητα είναι διαπερατά. Ο αφηγητής του βιβλίου ως ένα πορώδες πλάσμα περιπλανιέται στον Κάμπο, αναδιφά σε ιστορικά αρχεία, αλληλοεπιδρά με τους κατοίκους και τα ζώα του τόπου, φωτογραφίζει, καταγράφει μαρτυρίες, συσσωρεύει πειστήρια τα οποία ταξινομεί και αναδιατάσσει.
Ο Κάμπος στο τέλος μεταμορφώνεται σε ψηφιδωτό από παραβολές και ιστορίες, εικόνες μυθοπλαστικές ή πραγματικές, συμβάντα και επιστολές από το παρελθόν, βιογραφίες ανθρώπων, αποκόμματα από εφημερίδες, παιδικές μνήμες και εντυπώσεις του αφηγητή ο οποίος μέσα από παρεκβάσεις, λοξοδρομήσεις και επαναλήψεις, συναρμόζει με παιγνιώδη τρόπο.
Ο αναγνώστης παρόλη την έξαψη της εξερεύνησης του μυθιστορηματικού αυτού τόπου σύντομα βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα λαβύρινθο, να περιπλανιέται σε ένα χώρο αυξημένης εντροπίας όπου τα ζώα εκτοπίζουν σταδιακά τους ανθρώπους, οι μνήμες γεννούν νέες χωρικές συσχετίσεις και το μυστήριο υπονομεύει διαρκώς τον ορθολογισμό. (Από το ΔΤ της Άγρας).