Αρχική Νέα Τοπικά Συμμετοχή φορέων Χίου στην Παναιγαιακή κινητοποίηση για υγεία-προσφυγικό, 15/10/19 (VIDEO)

Συμμετοχή φορέων Χίου στην Παναιγαιακή κινητοποίηση για υγεία-προσφυγικό, 15/10/19 (VIDEO)

149

Με συγκέντρωση στις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου, στην κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Χίου και με 2η συγκέντρωση στις 6.00 το απόγευμα στην είσοδο της Απλωταριάς, οι φορείς της Χίου παίρνουν μέρος στην παναιγιακή κινητοποίηση για την υγεία και το προσφυγικό.
Με αιτήματα για πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, του ΕΚΑΒ έτσι ώστε να έχουμε 3 βάρδιες το πρωί και από 2 απόγευμα και βράδυ, την αύξηση της χρηματοδότησης αλλά και την ανάδειξη της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία των νησιών λόγω και του προσφυγικού, το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο καλεί στη συγκέντρωση.
Κάλεσμα για συμμετοχή και στην απογευματινή συγκέντρωση απευθύνει το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, ενώ συμμετέχει και η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ.
Στη συνέχεια παραθέτουμε τις ανακοινώσεις των φορέων:
Σ.Ε.Σ.ΝΟ.Χ.
Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου
Ανοιχτή Επιστολή προς το Λαό Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
Παναιγιακή κινητοποίηση για την Υγεία και το προσφυγικό στις 15 Οκτωβρίου 2019 στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου ώρα 12.00μμ
Οι κάτοικοι των παραμεθόριων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Χίου, Ψαρών και Οινουσσών), καθώς και οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Χίου, τα Κέντρα Υγείας Πυργίου και πρώην ΙΚΑ, καθώς και τα αγροτικά περιφερειακά Ιατρεία, Απαιτούν-Διεκδικούν η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, να δώσει λύσεις στις κατεπείγουσες ανάγκες για περίθαλψη των κατοίκων.
Η κατάσταση στην Υγεία σήμερα είναι πολύ δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους!!!
Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και χειρουργικής κλινικής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δύο μήνες, που η παθολογική κλινική με τους ασθενείς έχει εγκλωβιστεί, σε μικρούς χώρους, όπου ασθενείς αδιακρίτως φύλου και παθήσεων, νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, οι διάδρομοι είναι γεμάτοι και οι εργαζόμενοι παλεύουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες (χώρου, ελλείψεων προσωπικού και υπερσυγκέντρωσης ασθενών), να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση.
Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πόλη και τα χωριά, η οποία εξαναγκάζει τους πολίτες να προστρέχουν στο Νοσοκομείο για περίθαλψη.
Η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τα βαλάντια των συμπολιτών μας , κατά συνέπεια η αντιμετώπιση με επιστημονικό και ποιοτικό τρόπο των διαφόρων περιστατικών καθίσταται, για μας τους λειτουργούς της Υγείας αυτοσκοπός!!!
Αδυνατούμε να σιωπούμε, να εφησυχάζουμε, να συμβιβαζόμαστε σε μία οικτρή πραγματικότητα που όλες οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, έχουν οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, που οδηγεί στο συμπέρασμα «ότι για να γιατρευτείς πρέπει να πληρώσεις». Οι μικροδιαφορές τους έχουν να κάνουν με την πιο αποτελεσματική διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
Εμείς οι εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, την αντιμετώπιση περιστατικών, όπου π.χ. για μία αξονική τομογραφία τα ραντεβού έχουν φτάσει Απρίλιο του 2020, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, της αδυναμίας εξυπηρέτησης ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους συναδέλφους των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, Λήμνου, Σάμου, Λέσβου, Ικαρίας, Φούρνοι, Αϊ Στράτη, διεκδικώντας τα αυτονόητα για κάθε Άνθρωπο, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
Να γίνουν εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Δεν μπορεί να συνεχίζεται και βέβαια να μονιμοποιείται μια απάνθρωπη μεσαιωνική εργασιακή δουλεία. Να δουλεύουν δίπλα μας συνάδελφοι (ΟΑΕΔ, συμβάσεις έργου, επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λ.π.) με ελαστικές μορφές εργασίας, να ζουν και να βιώνουν τα ίδια με μας, να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να τους εκμεταλλεύονται και να ζουν υπό το καθεστώς και το φόβο της απόλυσης,
Δεν μπορούμε να σιωπούμε στη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου από το κράτος
Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην πόλη και τα χωριά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, βλ. αγροτικά Ιατρεία , ΕΚΑΒ.
Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στον κοινωνικό αυτοματισμό, που καλλιεργείται προκειμένου να κρυφτούν οι ευθύνες των κυβερνώντων, όπως έγινε με την μετακίνηση συναδέλφων και την κατά συνέπεια αποδυνάμωση των τμημάτων, για να καλυφθούν οι ευθύνες του κράτους για τα εξιτήρια των κλινικών βλ. ΕΚΑΒ.
Αδυνατούμε να βλέπουμε τον ανθρώπινο πόνο στους συνανθρώπους μας Έλληνες, Πρόσφυγες και μετανάστες και να δεχόμαστε την ανυπαρξία δομών, που στηρίζουν τις ανθρώπινες ανάγκες, πολύ δε περισσότερο σήμερα, όπου στο νησί μας τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες θύματα της άγριας εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Ζητάμε την άμεση ενίσχυση των τμημάτων και των ΤΕΠ με διερμηνείς και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) που να στηρίζουν τα θύματα του πολέμου, αλλά και τους εργαζόμενους. Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος Έλληνας ή πρόσφυγας χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία. Επαναφορά της χορήγησης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες. Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, κατάργηση της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που τους κρατά εγκλωβισμένους στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στους κατοίκους των παραμεθόριων νησιών.
Να χρηματοδοτήσει τις δομές υγείας! Να τις στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό καθώς και με το αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό!
Η περίθαλψη των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους!
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ
Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ, στη βάση των αποφάσεων της, για συμμετοχή στην παναιγειακή κινητοποίηση στις 15 Οκτώβρη που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΕΓ για τα προβλήματα της υγείας των νησιών μας και το προσφυγικό μεταναστευτικό, που εντείνεται και θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο μετά τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκικής κυβέρνησης , η οποία γίνεται με τις πλάτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ , Ρωσίας και ΕΕ σε βάρος του Κουρδικού λαού, εξειδικεύει στις παρακάτω δράσεις και καλεί τα σωματεία μέλη της να πράξουν το ίδιο.
1. Συμμετέχει στη συνέντευξη του ΣΕΣΝΟΧ στο νοσοκομείο της Χίου συμπαραστεκόμενη στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών του νησιού μας που αφορούν στην υγειονομική περίθαλψη των συμπατριωτών μας , αλλά και των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων μιας και η ανθρωπιά δε γνωρίζει χρώμα ή φυλή.
2. Καλεί τα ΔΣ των σωματείων και όσουςσυνάδελφους επιτρέπει το ωράριο τους στις 15 Οκτώβρη στις 12:00 έξω από το νοσοκομείο της Χίου μαζί με το ΣΕΣΝΟΧ , στην εκεί διαμαρτυρία για τα πάγια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο λόγω και των αυξημένων προσφυγικών ροών.
3. Καλεί όλους τους συναδέλφους και όλα τα σωματεία της δύναμης της, αλλά και τους φορείς της Χίου την ίδια μέρα στις 6:30 μμ το απόγευμα σε διαμαρτυρία στην είσοδο της Απλωταριάςδιατρανώνοντας και απαιτώντας :
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Να κλείσει άμεσα το hotSpotτης ΒΙΑΛ και όλα τα hotspotsτων νησιών μας.
• Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ-Τουρκίας και κυβέρνησης ΝΔ σε συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.
• Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.
• Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
• Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.
• Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, σε κανονικές συνθήκες με ένταξή τους για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές.
• Όχι σε νέα μέτρα καταστολής από ΕΕ και κράτη-μέλη ενάντια στους πρόσφυγες.
• Όχι στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης .
• Μόνιμο προσωπικό ασύλου και δομών, καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στις διαδικασίες διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος.
• Ενίσχυση του προσωπικού που εμπλέκεται στο πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα. (Λιμενικό, Αστυνομία κλπ)
• Αποζημιώσεις σε όσους κατοίκους έχουν υποστεί ζημιές λόγω της συγκεκριμένης κρίσης
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
• Πλήρης στελέχωση και κάλυψη του προσωπικού στο Νοσοκομείου Χίου και των υπόλοιπων δομών υγείας του Νομού και του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό όχι με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας (ΟΑΕΔ, συμβάσεις έργου κλπ) και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ζώντας την ανασφάλεια, τα εργασιακά αδιέξοδα και την οικονομική αβεβαιότητα που σκοτώνει την καθημερινότητά του. Με τη λήξη δε των συμβάσεων η λειτουργία του νοσοκομείου θα βρεθεί κάτω από τα όρια ασφαλείας και ο κίνδυνος να κλείσουν κλινικές θα είναι περισσότερο ορατός από ποτέ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ!
• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
• Επαναφορά της χορήγησης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες
• Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος Έλληνας ή πρόσφυγας χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία
• Κρατικές επιχορηγήσεις που να επαρκούν να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις και η προμήθεια υλικών για την περίθαλψη των ασθενών.
• Την αποπεράτωση των κτιρίων της παλαιάς πτέρυγας του νοσοκομείου που οι ρυθμοί των εργασιών να είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των αυξημένων αναγκών περίθαλψης .
Η ΕΓ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Η ΠΟΑμεΑΒΑ συμμετέχει στην κοινή μέρα δράσης στο Β. Αιγαίο για την Υγεία, το Πρώτιστο αγαθό των πολιτών κάθε χώρας και Ανθρώπινο Δικαίωμα, το οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε όλοι, αφού χωρίς Υγεία ματαιώνεται κάθε δραστηριότητα σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το Προσφυγικό – μεταναστευτικό επίσης πρόβλημα, που τα τελευταία 5 χρόνια ταλαιπωρεί βαρύτατα τόσο τα νησιά μας όσο και τους ίδιους τους πρόσφυγες – μετανάστες, που ζητούν άσυλο και μετάβαση σε χώρες της Δ. Ευρώπης, έχει δημιουργήσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, τα οποία οι πολιτικές της Ε.Ε. και οι συμφωνίες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται στα νησιά, στοιβάζονται απάνθρωπα σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς προγραμματισμό και προοπτική για τη μεταφορά τους, ενώ δημιουργούνται αφόρητες καταστάσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χοτ σποτ.
Στην Υγεία & Πρόνοια διεκδικούμε:
Ειδικότερα για την Αναπηρία – Υγεία επαναφέρουμε το πλαίσιο αιτημάτων μας το οποίο είχαμε θέσει και πέρυσι στη σύσκεψη με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και παραμένει, δυστυχώς, ίδιο και στο ακέραιο:
1. Να προχωρήσει άμεσα η απογραφή των ΑμεΑ σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας και να καταρτιστεί αναλυτικός σχεδιασμός και μελέτη για την πρόσβαση σε κάθε νησί.
2. Σχεδιασμός για την πλήρη κάλυψη όλων των παιδιών που βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής. Άμεση φροντίδα στα παιδιά που ολοκληρώνουν τα ΕΕΕΕΚ για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Άμεση αντιμετώπιση του κτιριακού με νέα κτίρια, και αναβάθμιση των παλαιών χωρίς συστεγάσεις, με προσλήψεις μόνιμου Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού προσωπικού και ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ), ανάλογα με τις ανάγκες.
3. Στο σχεδιασμό, να περιληφθεί και η άμεση λύση του κτιριακού των Νοσοκομείων, καθώς και η πλήρης κάλυψη σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με βάση τις ανάγκες του κάθε νησιού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας , αγροτικά ιατρεία και στις μονάδες παρακολούθησης χρονίως πασχόντων.
4. Άμεσα οι Δήμοι της Περιφέρειας, ως ελάχιστο, να απαλλάξουν τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% από τα ανταποδοτικά τέλη.
5. Συγκρότηση μόνιμης και στελεχωμένης επιτροπής ΚΕΠΑ σε κάθε νησί.
Επιπλέον:
 Αποκλειστικά Ενιαίος φορέας Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση των Α.με Α. και των χρονίως πασχόντων στα υψηλού κόστους φάρμακα και στα υλικά, στη διάγνωση.
 Τη δημιουργία μονάδων-κέντρων χρονίως πασχόντων σε όλους τους νομούς της Περιφέρειάς μας, καθώς και την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης ατόμων με χρόνιες παθήσεις στη διαχείριση της πάθησής τους.
 Πλήρης στελέχωση της λειτουργίας των Ψυχιατρικών μονάδων και τη δημιουργία νέων στα Γενικά Νοσοκομεία. με βάση τις ανάγκες.
 Τη διασφάλιση της λειτουργίας και την ενίσχυση των Κοινωνικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας (όπως Κέντρα ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Κινητές μονάδες, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα κ.α.)
 Την αύξηση της χρηματοδότησης του τομέα της Πρόνοιας.
 Τη δημιουργία σε κάθε Δήμο της Περιφέρειάς μας Δομών Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης, Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, και Φροντίδας γονέων παιδιών με αναπηρία.
 Κανένας ανάπηρος και χρονίως πάσχοντας να μην κόβεται από τα ΚΕΠΑ. Δημιουργία ΚΕ.Π.Α. στη Λήμνο και Ικαρία.
 Μόνιμοι διορισμοί προσωπικού για την κάλυψη κενών θέσεων των δομών του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.
 Όλες οι μονάδες εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, να γίνουν προσβάσιμες με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες.
 Την ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης, με κρατική ευθύνη χωρίς οι γονείς να χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
 Τη δημιουργία δημόσιων και δωρεάν δομών πρώιμης ανίχνευσης αναγκών και πρώιμης παρέμβασης/αποκατάστασης για παιδιά με αναπηρία μεταβρεφικής ηλικίας.
 Την απογραφή των παιδιών με αναπηρία, με στόχο τον περιορισμό της σχολικής διαρροής, καθώς και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μη ένταξης των παιδιών με αναπηρία / χρόνια πάθηση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Κανένα παιδί εκτός Ειδικής Αγωγής.
Για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό:
Απαιτούμε τον άμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά μας των προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των πολέμων, που βρίσκονται σε απάνθρωπες συνθήκες. Μεταφορά τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα σε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και την απαραίτητη υγειονομική τους κάλυψη. Εκεί, να μεταφερθούν και όλες οι υπηρεσίες ασύλου, να εξετάζονται εκεί τα αιτήματα τους ,να τους χορηγηθούν έγγραφα και να μεταβούν με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν.
Κλείσιμο των χοτ σποτ – καμία δημιουργία νέου κολαστήριου (Hot Spot) στα νησιά του Αιγαίου.
Για τους νησιώτες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις διεκδικούμε:
 Την παροχή έκπτωσης 50% επί του ναύλου σε όλες τις θέσεις των πλοίων σε νησιώτες με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω, καθώς και στα ΙΧΕ οχήματα με τα οποία μετακινούνται, εφόσον αυτά φέρουν πινακίδες αναπήρων πολέμου ή Δελτίο Στάθμευσης Οχημάτων Ατόμων με Αναπηρίες και στους συνοδούς αυτών, στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι άτομο με παραπληγία/τετραπληγία, τύφλωση, νοητική αναπηρία, αυτισμό και σύνδρομο Down.
 Τη βελτίωση/συμπλήρωση επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας αναφορικά με θέματα ατόμων με αναπηρία σε επιβατηγά πλοία που εκτελούν πλόες και κάτω των 30 ν.μ. και σε πλοία που εκτελούν περιηγητικούς πλόες.
 Την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας των πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων και ιδιαίτερα του προσωπικού εξυπηρέτησης επιβατών με αναπηρία.
 Δραστική αύξηση των καμπινών ΑμεΑ σε όλα τα επιβατικά πλοία, σύγχρονα και ασφαλή αμαξίδια μετακίνησης σε κάθε πλοίο ικανά να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των ΑμεΑ και άλλων ευπαθών ομάδων. Όχι άλλη ταλαιπωρία ΑμεΑ με τις όποιες ελλείψεις σε υποδομές (καμπίνες, αναβατόρια, αμαξίδια) στα πλοία.
Εμείς τα Άτομα με Αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στις αντιλαϊκές και αντιαναπηρικές πολιτικές κυβερνήσεων – ΕΕ.
Γιατί η αναπηρία είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από θρησκεία, φύλο, φυλή, πάθηση, εθνότητα και γενετήσιου προσανατολισμού.
Καλούμε τους φορείς – μέλη μας και κάθε άτομο με αναπηρία να συμμετάσχουν στην κοινή ημέρα δράσης στο Βόρειο Αιγαίο, στις 15 Οκτώβρη για την υγεία και το προσφυγικό.
Η ώρα και ο τόπος της δράσης θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου, που θα σας γνωστοποιεί έγκαιρα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ Δ.Σ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ
ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ 15 Οκτώβρη 2019
ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ –ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ.
• 12:00πμ στην είσοδο του Νοσοκομείου Χίου
• 18:00μμ στην είσοδο της Απλωταριας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπάλληλων Χίου ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα Σωματείων και Εργατικών Κέντρων των νησιών του Αιγαίου καλεί τα μέλη μας και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στην υγεία και το προσφυγικό μεταναστευτικό στα νησιά μας.
Το ζήτημα της υγείας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτό. Είναι ζήτημα όλων μας. Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Χίου είναι διαχρονικά. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι μόνιμη και συνεχώς αυξάνεται. Δεν δημιουργήθηκαν τα προβλήματα μέσα σε ένα μήνα. Ούτε φταίνε οι πρόσφυγες που έχουμε στη βάρδια μόνο ένα ασθενοφόρο. Είναι στρατηγικός στόχος και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ η μείωση των δαπανών στα Νοσοκομεία, για να σπρώχνουν το λαό στους ιδιώτες και για να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα για τα μονοπώλια.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Ο αγώνας μας για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, είναι αίτημα που ενώνει όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, νέους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Πλήρης στελέχωση και κάλυψη του προσωπικού στο Νοσοκομείου Χίου και των υπόλοιπων δομών υγείας του Νομού και του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό όχι με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας (ΟΑΕΔ, συμβάσεις έργου κλπ) και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ζώντας την ανασφάλεια, τα εργασιακά αδιέξοδα και την οικονομική αβεβαιότητα που σκοτώνει την καθημερινότητά του. Με τη λήξη δε των συμβάσεων η λειτουργία του νοσοκομείου θα βρεθεί κάτω από τα όρια ασφαλείας και ο κίνδυνος να κλείσουν κλινικές θα είναι περισσότερο ορατός από ποτέ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ!
• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
• Επαναφορά της χορήγησης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες
• Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος Έλληνας ή πρόσφυγας χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία
• Κρατικές επιχορηγήσεις που να επαρκούν να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις και η προμήθεια υλικών για την περίθαλψη των ασθενών.
• Την αποπεράτωση των κτιρίων της παλαιάς πτέρυγας του νοσοκομείου που οι ρυθμοί των εργασιών να είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των αυξημένων αναγκών περίθαλψης.
Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.
Εκφράζουμε αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτούμε άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη χώρα μας, να κλείσει το hot spot, να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο, μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες, εκεί να γίνονται τα αιτήματά τους και άμεσα να μεταφέρονται με ασφάλεια σε όποια χώρα επιθυμούν, να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ – Τουρκίας, να σταματήσει η καταστολή και ο διπλός εγκλωβισμός τους. Να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές.
Υψώνουμε τείχος στο ρατσισμό και την ξενοφοβία
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Να κλείσει άμεσα το hot Spot της ΒΙΑΛ και όλα τα hot spots των νησιών μας.
• Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ-Τουρκίας και κυβέρνησης ΝΔ σε συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.
• Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.
• Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
• Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.
• Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, σε κανονικές συνθήκες με ένταξή τους για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές .
• Όχι σε νέα μέτρα καταστολής από ΕΕ και κράτη-μέλη ενάντια στους πρόσφυγες.
• Όχι στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης .
• Μόνιμο προσωπικό ασύλου και δομών, καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στις διαδικασίες διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος.
• Ενίσχυση του προσωπικού που εμπλέκεται στο πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα. (Λιμενικό, Αστυνομία κλπ)
• Αποζημιώσεις σε όσους κατοίκους έχουν υποστεί ζημιές λόγω της συγκεκριμένης κρίσης
ΔΣ
Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΟΣΥΑΠΕ στηρίζει την παναιγειακή κινητοποίηση στις 15 Οκτώβρη που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι και ο λαός των νησιών του βόρειου Αιγαίου για τα προβλήματα της υγείας των νησιών μας και το προσφυγικό μεταναστευτικό, που εντείνεται και θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο μετά τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκικής κυβέρνησης, η οποία γίνεται με τις πλάτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, Ρωσίας και ΕΕ σε βάρος του Κουρδικού λαού.
Ενώνουμε τη φωνή μας στις διεκδικήσεις, που θέτουν:
• Να κλείσουν άμεσα τα hotspots της ΒΙΑΛ, της Μόριας και όλα τα hotspots των νησιών.
• Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ-Τουρκίας και κυβέρνησης ΝΔ σε συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.
• Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.
• Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
• Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.
• Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, σε κανονικές συνθήκες με ένταξή τους για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές.
• Όχι σε νέα μέτρα καταστολής από ΕΕ και κράτη-μέλη ενάντια στους πρόσφυγες.
• Μόνιμο προσωπικό ασύλου και δομών, καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στις διαδικασίες διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος.
• Ενίσχυση του προσωπικού που εμπλέκεται στο πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα. (Λιμενικό, Αστυνομία κλπ)
• Αποζημιώσεις σε όσους κατοίκους έχουν υποστεί ζημιές λόγω της συγκεκριμένης κρίσης
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
• Πλήρης στελέχωση και κάλυψη του προσωπικού των νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών υγείας των Νομών και του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
• Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος Έλληνας ή πρόσφυγας χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία.
• Κρατικές επιχορηγήσεις που να επαρκούν να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις και η προμήθεια υλικών για την περίθαλψη των ασθενών.
Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Υψώνουμε τοίχος στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ ανεπάρκεια τους είναι κίνδυνος για τους αδύναμους, της Ευαγ. Μανιτσούδη
Επόμενο άρθροΟ ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας στη Χίο