Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Συνάντηση εκπροσώπων Δήμου με Ιατρικό Σύλλογο για μέτρα προστασίας σε σχολεία

Συνάντηση εκπροσώπων Δήμου με Ιατρικό Σύλλογο για μέτρα προστασίας σε σχολεία

108

Με θέμα τα “Mέτρα προστασίας στα σχολεία λόγω της πανδημίας από τον covid-19 με έμφαση στο θέμα της αναγκαιότητας μηχανημάτων καθαρισμού αέρα”, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, μεταξύ εκπροσώπων Δήμου και Ιατρικού Συλλόγου Χίου.

Αποφασίστηκε να συζητηθούν οι προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Χίου στα συγκεκριμένα συλλογικά όργανα του Δήμου Χίου, καθώς επίσης και να υπάρξουν ενέργειες από τους δύο φορείς ώστε να υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα ύστερα από τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου και την έκταση που πήρε το θέμα με την οδηγία προς τους Διευθυντές των σχολείων, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΣΕΔΕ Δήμου Χίου) έγινε η συνάντηση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου από τη Γραμματεία των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Χίου:

“Μετά το καλωσόρισμα και την επισήμανση του θέματος της συνάντησης από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΔΕ Δήμου Χίου δόθηκε ο λόγος στους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Χίου οι οποίοι ανέφεραν ότι με συνδυασμό μέτρων μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την μεταδοτικότητα του ιού.
Συγκεκριμένα, με την:
Αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εκτός από την μείωση των κρουσμάτων στο σχολικό περιβάλλον θα συμβάλει και στον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα.
Σωστή χρήση καλών μασκών (ffp2/KN-95) που μειώνουν κατά πολύ τη μετάδοση.
• Μείωση του συγχρωτισμού στις αίθουσες μέσω της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
• Βελτίωση της ευαισθησίας και της αξιοπιστίας του screening του μαθητικού και εκπαιδευτικού πληθυσμού η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με rapid test που θα διενεργούσαν σχολικοί νοσηλευτές στις εγκαταστάσεις των σχολείων.
Αύξηση της ευαισθησίας των test που γίνονται προληπτικά στον μαθητικό πληθυσμό και τους εκπαιδευτικούς και αποτελεί μέτρο κομβικής σημασίας για τον περιορισμό των κρουσμάτων.
Βελτίωση της ποιότητας του αέρα που υπάρχει στον κλειστό χώρο των αιθουσών με συνδυασμό φυσικού αερισμού και με μηχανήματα καθαρισμού αέρα. Η χρήση των συσκευών καθαρισμού του αέρα προκρίνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές υγειονομικές και σχολικές μονάδες της χώρας μας.

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι του Δήμου οι οποίοι έθεσαν τις απόψεις τους ο καθένας από τη δική του σκοπιά, ακολούθησε συζήτηση, ενώ αποχώρησε ο κος Καρατζάς διότι είχε μάθημα σε σχολείο.

Τελικά όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και ότι το θεσμικό πλαίσιο από πλευράς πολιτείας είναι ανεπαρκές και πρέπει να συμπληρωθεί με ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε συνεργασία οι δύο φορείς.

Επίσης, ότι θα συζητηθούν οι προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Χίου στα συγκεκριμένα συλλογικά όργανα του Δήμου Χίου διότι τα ζητήματα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου είναι πρωτεύουσας σημασίας για τη Χίο, αφού αφορούν το ύψιστο αγαθό της υγείας των μαθητών και μαθητριών των σχολείων μας και κατ΄ επέκταση όλων των κατοίκων του νησιού μας.

Στην συνάντηση η οποία διήρκησε συνολικά μία ώρα παρευρέθηκαν από πλευρά Δήμου Χίου οι:
• Ξυλάς Νικόλαος Αντιδήμαρχος Παιδείας
• Καρατζάς Κωνσταντίνος Πρόεδρος Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου
• Αμέντας Γεώργιος Αντιπρόεδρος Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου
• Χατζησταμάτης Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Πρόεδρος Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου
• Αντωνίου Αλέκος Αντιπρόεδρος Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου
• Στην συνάντηση είχε κληθεί και ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Πρόνοιας Πατεριμός Γεώργιος αλλά λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν παρέστη.

Τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου εκπροσώπησαν οι:
• Θεοδωρόπουλος Ηλίας Διευθυντής, Γενικός Ιατρός, Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Πυργίου και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Χίου
• Φαρμάκης Ευάγγελος Ιατρός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συσκευών καθαρισμού αέρα στις σχολικές αίθουσες
Επόμενο άρθροΣεισμός 3,5 Ρίχτερ στον κόλπο της Σμύρνης αισθητός σε Λέσβο και Χίο