Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Συναυλία με έργα των Messiaen και Ξενάκη στο Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”

Συναυλία με έργα των Messiaen και Ξενάκη στο Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”

154

Συναυλία με αντιπροσωπευτικά έργα, δύο από τους σημαντικότερους συνθέτες της «Σύγχρονης Εποχής» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, 6/7, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική».
Με τίτλο «Η μουσική του Καιρού μας» θα παρουσιαστούν στο ΟΜΗΡΕΙΟ πνευματικό κέντρο στις 9.00 μ.μ., έργα του Olivier Messiaen (1908-1992) και του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001).

Θα παρουσιαστούν το Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου- για βιολί, κλαρινέτο, βιολοντσέλο και πιάνο του Messiaen. Ενώ από το έργο του Ξενάκη, το: Έξι τραγούδια- για σόλο πιάνο, Rebonds B- για ένα εκτελεστή κρουστών, Κέρεν- για σόλο τρομπόνι. Ευρυάλη- για σόλο πιάνο.

Ο Γάλλος συνθέτης Olivier Messiaen, ένας Μαίτρ του 20ού αιώνα, σημειώνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική” έγραψε το κουαρτέτο το 1940 όσο ήταν κρατούμενος σε γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλωσίας.
Η πρεμιέρα έγινε στις 15 Ιανουαρίου του 1941 στο στρατόπεδο με εκτελεστές τον ίδιο το Messiaen, τρεις συγκρατούμενούς του και με ακροατήριο τους αιχμαλώτους του στρατοπέδου και τους Γερμανούς φύλακες. Το έργο, διάρκειας 50 λεπτών, με αναφορές στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, είναι το εμβληματικότερο της εποχής του και ανήκει πλέον στο διεθνές ρεπερτόριο μουσικής δωματίου.

Φέτος γιορτάζουμε 100 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη (1922-2001). Μαθητής του Olivier Messiaen και συνεργάτης του Le Corbusier, ο Ξενάκης υπήρξε μία εξαιρετικά ιδιάζουσα προσωπικότητα του 20ού αιώνα, του οποίου το έργο γεφυρώνει τη μουσική με την αρχιτεκτονική και τα μαθηματικά.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Για το έργο του 
Messiaen
Πέτρος Χρηστίδηςβιολί
Παναγιώτης Γιαννάκας κλαρινέτο
Κωστής Θέοςβιολοντσέλο
Θάλεια Παπαδοπούλουπιάνο

Για τα έργα του Ξενάκη
Ερμής Θεοδωράκηςπιάνο
Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι
Χρυσόστομος Σακελλαρόπουλοςκρουστά

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠολιτική ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη
Επόμενο άρθροΟικογένειες από την Ουκρανία φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου – Αιγαίο