Ο Σίμος Βενέτος είναι πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Χίου. Σήμερα κοντά μας σε μία συζήτηση με θέμα τους ανθρώπους και τις γειτονιές της πόλης της Χίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Τασσώ Γαΐλα.
Σίμο Βενέτο έχετε ήδη συμπληρώσει 3 έτη στην θέση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Χίου. Τρία χρόνια στις γειτονιές και συνοικίες της χώρας του νησιού. Τελικά πόσες είναι οι συνοικίες της πόλης; Και ποιες οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Κοινότητας;
– Κα. Γαΐλα, η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για το νησί μας με έκανε να ασχοληθώ με τα κοινά.
Από το Σεπτέμβριο του 2019 που ανάλαβα τα ηνία της Δημοτικής Κοινότητας Χίου ως Πρόεδρος, επισκέπτομαι και βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή τόσο με τις γειτονιές και τις συνοικίες του νησιού μας, που είναι περίπου 30 όσο και με την πόλη της Χίου. Εξαιτίας της αλλαγής της νομοθεσίας προς τις Δημοτικές Κοινότητες, μετά τις εκλογές του 2019, έχουμε την δυνατότητα να γνωμοδοτούμε, να εκφράζουμε προτάσεις και να περιμένουμε την υλοποίησή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως σε όλες τις πόλεις του κόσμου θα υπάρχουν και στη Χίο υποβαθμισμένες γειτονιές και ανεπτυγμένες. Ποιές από τις υποβαθμισμένες χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής;
-Παρόλο που ζούμε σε προηγμένη εποχή, υπάρχουν πολλές γειτονιές στον τόπο μας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα τους μέσω της άμεσης παρέμβασης των υπηρεσιών του Δήμου σε θέματα φωτισμού, πεζοδρόμησης, ασφαλτόστρωσης, καθαρισμού και πρασίνου.
Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε τη συνοικία του Κάστρου, Κάμπου, Αγ. Άννας Καπέλας κ.ά.
Στα πεπραγμένα της 3ετίας σας κ. Βενέτο αναφέρεσθε σε καθαρισμό ποταμών και ρυακιών στις συνοικίες. Δεδομένου ότι η Χίος πάσχει μόνιμα από έλλειψη νερού τα ποτάμια και τα ρυάκια ακούγονται εξωπραγματικά. Ποτάμια στην πόλη; Ρυάκια με τι ποιότητα νερού; Για άρδευση χωραφιών;
-Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου κα. Γαΐλα, ενδιαφέρομαι για τον καθαρισμό ποταμών και ρυακιών της πόλης.
Από τέλη Σεπτεμβρίου με σχετικό έγγραφο προς την αρμόδια υπηρεσία ζητάμε τον άμεσο καθαρισμό τους, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα για την αποφυγή πλημμυρών.
Στην πόλη υπάρχουν μεγάλοι ποταμοί (Κοκκαλάς, Παρθένης, Αρμένης, Κάνδηλος) καθώς και ρυάκια (Αυτουλά παραποτάμου, παράπλευρα ρυάκια Κοκκαλά, Κοντάρι, Κοφινά κ.ά). Από αυτά, όπως έχω πληροφορηθεί, χρησιμοποιείται μόνο ο ένας κλάδος του ποταμού Παρθένη για ύδρευση.
Οι κάτοικοι της πόλης αναγκάζονται και πηγαίνουν σε πηγές της ΔΕΥΑΧ να παίρνουν πόσιμο νερό σύμφωνα με τους ειδικούς ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας, λόγω της ακαταλληλότητας πόσιμου νερού στα σπίτια.
Αναμένουμε την ολοκλήρωση του έργου «Φράγμα κόρης Γεφύρι» μετά από επιβεβαίωση των αρμοδίων ότι θα δώσει λύση στο αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα της πόλης της Χίου.
Κοιτάζοντας τη Χίο σε φωτογραφίες του 1910 κε. Βενέτο, βλέπεις μια πρωτεύουσα πρότυπο νησιωτικής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά κτήρια. Τώρα βλέπεις δάσος πολυκατοικιών και ανυπαρξία νησιώτικου χρώματος. Υπάρχει περιθώριο να σωθεί ότι ξέμεινε; Λίγα παλιά αρχοντικά τώρα ερείπια, δημιουργία πρασίνου σε κενά οικόπεδα; Μιλάμε για το λιμάνι και το κέντρο της πόλης.
– Πάντα υπάρχει το περιθώριο να σωθεί ό,τι ξέμεινε από το παρελθόν με την παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η Δημοτική Κοινότητα Χίου έχει κάνει προτάσεις για την δημιουργία πρασίνου στην πόλη της Χίου και στις συνοικίες, για την αναβάθμιση λιμένος της πύλης εισόδου επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού καθώς και για την ανάπλαση του κτιρίου “REX”.
– Στο λιμάνι της Χίου δεσπόζει το εμβληματικό Κάστρο της. Έχουν δημιουργηθεί διάφοροι φορείς για τη σωτηρία κι ανάπλαση του. Εσείς συμβάλατε στον εξωραϊσμό του εξωτερικού χώρου του κάστρου και δηλώνετε ότι έχετε καταθέσει προτάσεις για το εσωτερικό του. Μας τις λέτε;
–Οι προτάσεις μου για το Κάστρο είναι οι ακόλουθες:
- Ανακατασκευή των υπαρχόντων δρόμων σε μπαβέδες.
- Επαρκής φωτισμός και αντικατάσταση του υπάρχοντος με υπόγειες καλωδιώσεις.
- Παρέμβαση συντήρησης ή κατεδάφισης ετοιμόρροπων κτιρίων.
- Ανακατασκευή και ανάδειξη της Κρύας Βρύσης (βυζαντινής κατασκευής).
- Αποκατάσταση και ανάδειξη της Κυκλικής Κρήνης στην πλατεία του Κάστρου.
- Τοποθέτηση πληροφοριακών χαρτών κατεύθυνσης προς τα μνημεία και πινακίδων στις εισόδους και εντός του οικισμού.
- Δημιουργία δημοτικού πάρκινγκ εκτός οικισμού για την μη στάθμευση αυτοκινήτων στους δρόμους εντός του οικισμού.
- Αφαίρεση κοντέινερ και κάδων απορριμμάτων από τις εισόδους και αντικατάστασή τους με υπόγειους κάδους.
- Αντιπλημμυρικό έργο.
- Έλεγχος των κρουνών.
- Κατάλληλος φωτισμός του εξωτερικού του Κάστρου.
<Η ζωή στο Κάστρο> όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου του προσφυγικής καταγωγής διάσημου Χιώτη ζωγράφου Γιώργου Ζυμαράκη, είναι εύκολη η ζωή τώρα εκεί ή δύσκολη όπως την εποχή της προσφυγιάς;
-Η ζωή τώρα στο Κάστρο κα. Γαΐλα, είναι καλύτερη σε σχέση με την προσφυγιά αλλά οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με δυσκολίες.
– Φτωχικές ή μακρινές συνοικίες υποβαθμισμένες. Αυτό σημαίνει κι υποβαθμισμένη καθημερινότητας των κατοίκων τους. Μόνο;
Αν το συνδυάσουμε και με την κρίση ποιά η εικόνα κε. Βενέτο, των χαμηλών στρωμάτων των κατοίκων της Χίου;
-Η καθημερινότητα αρκετών κατοίκων δεν είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την πανδημία. Χρειάζεται εξειδικευμένη προσέγγιση και καταγραφή των αναγκών τους από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
– Ανεργία, φτώχεια, αστικοποίηση της πόλης κι εγκατάλειψη των χωριών. Αυτό σαφώς δεν συμβαίνει μόνο στη Χίο. Θα ήταν μία εφικτή και ριζοσπαστική λύση η προώθηση επανεγκατάστασης από αστικό κέντρο σε χωριά του νησιού που ερημώνουν;
–Η επανεγκατάσταση των κατοίκων του αστικού κέντρου στα χωριά κα. Γαΐλα, θα μπορούσε να είναι εφικτή αλλά υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, κατάλληλες σχολικές υποδομές, συγκοινωνία και εργασία.
– Μελέτησα κε.Βενέτο, έγγραφό σας προς την Κοινωνική Υπηρεσία της Χίου με ερώτημα σας για την δημιουργία παιδικής χαράς ΑμεΑ στη πόλη κάτι που δεν υπάρχει. Τι σας απάντησαν θα δημιουργηθεί και που;
–Η εισήγησή μου στο τοπικό συμβούλιο για παιδική χαρά ΑμεΑ σε δημοτικό ακίνητο στο κέντρο της πόλης (απόφαση 51/26-11-2019), ψηφίστηκε ομόφωνα και διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία Πρόνοιας, στον Αντιδήμαρχο Πρόνοιας, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στον Δήμαρχο.
Μετά από συνεχόμενα έγγραφα, ως προς την εξέλιξή της, προς την αρμόδια υπηρεσία και τον Αντιδήμαρχο, έλαβα ως απάντηση πως ο χώρος ήταν ακατάλληλος κι έτσι πρότεινα άλλον χώρο σε μεγάλο δημοτικό ακίνητο. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει σχετική απάντηση για την εξέλιξή της. Η παιδική χαρά ΑμεΑ είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που θα δώσει χαρά και θα απασχοληθούν δημιουργικά τα εν λόγω παιδιά.
– Από άλλες πόλεις της χώρας μας παρατηρούμε ότι οι Κοινότητες κι οι σύμβουλοι έχουν αντιπαράθεση και κόντρες με τα Δημοτικά Συμβούλια. Ανταγωνισμός κλπ. Συμβαίνει και στη Χίο;
–Η Δημοτική Κοινότητα Χίου είναι 11μελής. Από την πρώτη μας συνάντηση τόνισα στα μέλη μου πως πρέπει να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές μας παρατάξεις και να είμαστε όλοι ενωμένοι προς το καλό της πόλης και των συνοικιών μας, όπως και γίνεται μέχρι και σήμερα, χωρίς ανταγωνισμούς.
– Κάτι που αφορά την υγεία των πολιτών σε απόμακρες γειτονιές, οι απινιδωτές. Είχα διαβάσει κε. Βενέτο, ανάρτησή σας σχετικά με την τοποθέτησή τους. Προχώρησε η υπόθεση αυτή;
–Η εισήγησή μου για τοποθέτηση απινιδωτών σε απομακρυσμένες συνοικίες της πόλης (απόφαση 1/28-01-2021), ψηφίστηκε ομόφωνα από το Τοπικό Συμβούλιο. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει απαντήσεις σε σχετικά έγγραφά μου προς την αρμόδια υπηρεσία για την εξέλιξή τους.
– Τώρα, βρίσκεστε στον 4ο έτος στη θέση του προέδρου Κοινοτήτων Χίου. Εδώ σήμερα δεν κάνουμε απολογισμό του έργου σας αλλά προσπάθεια παρουσίασης της εικόνας της πόλης με τα πλην και συν της. Τι καλό έχει να παρουσιάσει η πόλη της Χίου σε ντόπιους και ξένους;
– Ένα ταξίδι στη Χίο κα. Γαΐλα, είναι εμπειρία. Η Χίος είναι πολυμορφική και με απρόβλεπτες ομορφιές, με ωραία αγορά, καφετέριες και ταβέρνες αλλά και με πολιτισμική κληρονομιά όπως το Κάστρο που μερικά από τα αξιοσημείωτα μνημεία που βρίσκονται στο εσωτερικό του είναι το παλατάκι του Ιουστινιάνη, η σκοτεινή φυλακή, το Οθωμανικό νεκροταφείο, ο Ορθόδοξος ναός του Αγ. Γεωργίου και τα Οθωμανικά λουτρά.
Ακόμη, το βυζαντινό μουσείο, το αρχαιολογικό μουσείο, η βιβλιοθήκη του Κοραή, το ναυτικό μουσείο, η δημοτική Πινακοθήκη (πρώην παλιά δημοτικά λουτρά), η δημοτική πλατεία και ο δημοτικός κήπος που σήμερα γίνεται ανάπλασή του.
– Και, για να συνεχίσουμε την δημιουργία της εικόνας της πόλης τι δεν θα θέλατε να δει ο επισκέπτης της και γιατί.
-Η γενική εικόνα της πόλης είναι ωραία για τον επισκέπτη αλλά σίγουρα υπάρχουν και περιθώρια βελτίωσής της.
– Χίος την αποκαλούν αγιότοπο. Στην πόλη της Χίου υπάρχουν ναοί ή ξωκλήσια με Βυζαντινό ή ακόμη παλιότερο παρελθόν;
-Η Χίος είναι πράγματι αγιότοπος με πολλούς ναούς και ξωκλήσια με Βυζαντινό ή ακόμη παλιότερο παρελθόν. Στην πόλη υπάρχει ο Αγ. Ισίδωρος (περιοχή Νοσοκομείου), ο Αγ. Γεώργιος (περιοχή Κάστρου), η Μητρόπολη Χίου, ο Αγ. Ιάκωβος, η Παναγία Λατομίτισσα, ο Αγ. Χαράλαμπος κ.ά..
– Ένα ιστορικό του νησιού κτήριο για το οποίο σχεδόν ποτέ δεν γίνετε αναφορά είναι το Αστεροσκοπείο. Σε ποια συνοικία υπάγεται;
– Το Αστεροσκοπείο κα. Γαΐλα, βρίσκεται στην περιοχή Αγ. Γεωργίου Ορφανού και μέχρι σήμερα στεγάζεται εκεί ο σύλλογος των γύρω συνοικιών. Προσωπικά, αναφέρθηκα στην ανάπλαση του Αστεροσκοπείου με σχετικό έγγραφο στους αρμόδιους φορείς του Δήμου. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει σχετική απάντηση.
– Εσείς κύριε Βενέτο σε ποια συνοικία της πόλης κατοικείτε; Χρήζει επεμβάσεων;
-Μένω στη συνοικία του Αγ. Ιακώβου. Σίγουρα χρήζει επεμβάσεων σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, καθαρισμός, διαγραμμίσεις διαβάσεων, κατασκευή πεζοδρομίου, ασφαλτόστρωση και σηματοδότηση. Τέλος, υπάρχει ένα εβραϊκό μνημείο που δεν έχει αξιοποιηθεί ως προς την επισκεψιμότητά του.
– Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Στην πόλη της Χίου διατηρούνται παλιά έθιμα των Χριστουγέννων;
-Στην πόλη της Χίου διατηρείται το έθιμο των Αγιοβασιλιάτικων Καραβακιών, που πραγματοποιείται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία Ν. Πλαστήρα. Είναι ένα πολύ σημαντικό και φημισμένο έθιμο πολλών χρόνων που ενώ παλιότερα υπήρχαν πολλές συμμετοχές από τις συνοικίες, σήμερα οι συμμετοχές είναι ελάχιστες.
Χρειάζεται καλύτερη μέριμνα και οργάνωση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ώστε να κινηθεί το ενδιαφέρον περισσότερων συμμετεχόντων και να προσελκύσει περισσότερους θεατές.
– Ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας κε. Βενέτο. Καλά Χριστούγεννα.
-Ευχαριστώ πολύ κι εγώ για την όμορφη συνέντευξη.
Εύχομαι καλά και χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους!
Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.