Αρχική Απόψεις Aρθρα Σύνταξη για το παντοπωλείο «Φουσφούκας», της Ευγενίας Ασλανίδη

Σύνταξη για το παντοπωλείο «Φουσφούκας», της Ευγενίας Ασλανίδη

1482

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2019 ο Νίκος Φουσφούκας, κατέβασε και τα τελευταία προϊόντα από τα ράφια του «Μίνι Μάρκετ», έκλεισε το «Ζ» στη μηχανή και παρέδωσε τα κλειδιά στην ιστορία.
Το παντοπωλείο που δημιούργησε ο παππούς του Νικόλας Φουσφούκας πριν από 120 χρόνια και στην πορεία εξελίχθηκε μέσα από τους γιους του αλλά και τον ίδιο ως ένα από τα μεγαλύτερα μπακάλικα χοντρικής/λιανικής του νομού της Χίου, δεν υπάρχει πια.

Ο Νίκος μπήκε στην επιχείρηση δεκαοκτώ χρονών, τότε που η οδός Αφων Ράλλη ήταν γεμάτη μπακάλικα. Δούλεψε σαράντα πέντε χρόνια, έζησε την ακμή της αγοράς και της επιχείρησης τους. «Στη δεκαετία ’80, ’90 κάναμε 40 εκατ. δρχ τζίρο το χρόνο», θυμάται.
Έζησε και την παρακμή. «Η χιώτικη αγορά έφτασε να έχει κάποτε τριανταπέντε μπακάλικα. Απ’ αυτά, σήμερα έχουν μείνει ένα ή δύο που πέρασαν από τους γονείς στα παιδιά». «Ναι δούλευε και τότε δευτεράκι αλλά τα λεφτά μας τα παίρναμε. Σήμερα, δεν τα παίρνεις».
Πελάτες του καταστήματος Φουσφούκα εδώ και πολλά χρόνια και η δική μου οικογένεια από το χωριό, ξαφνικά χάσαμε το στέκι μας. Εκεί ακουμπούσαμε όχι μόνο τα ψώνια από το κατάστημα αλλά από όλη την αγορά, μέχρι να τελειώσουμε τις δουλειές μας στην πόλη και να φύγουμε. Εκεί κάναμε γνωριμίες και με άλλους πελάτες.
Όλα σχεδόν τα βορειόχωρα, τα Ψαρά, οι Οινούσσες το είχαν για στέκι. Τώρα όλοι μαζί ψαχνόμαστε.
Τα απρόσωπα μεγαλοκαταστήματα δεν προσφέρονται για ανθρώπινες σχέσεις.

Ευγενία Ασλανίδη

Διαφήμιση