Αρχική Νέα Τοπικά Συστήματα ελέγχου διάβρωσης των ακτών σε Χίο και Λέσβο

Συστήματα ελέγχου διάβρωσης των ακτών σε Χίο και Λέσβο

129

Στην εγκατάσταση εξοπλισμού που θα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις σχετικά με τη διάβρωση που υπάρχει σε ακτές των νησιών της Χίου και της Λέσβου, προχωρά το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (ΠΤΑΒΑ).

Η σταδιακή εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου «Παράκτια διάβρωση λόγω κλιματικής αλλαγής: εκτίμηση και τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε τουριστικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου και της Κύπρου – BEACHTECH» και χρηματοδοτείται από το «Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Ωκεανογραφίας & Θαλασσίων Βιοεπιστημών-ΤΩΘΒΕ) έχει ήδη εγκατασταθεί στην παραλία Κώμη της Χίου ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης των παράκτιων διεργασιών. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση κάμερας, μετεωρολογικού σταθμού και κυματογράφου σε βάθος περίπου 8 μέτρων.
Ενώ τμηματικά εγκαθίστανται αντίστοιχα συστήματα στις άλλες δύο πιλοτικές παραλίες της Λέσβου, Πέτρα και Ιστορικό Μυτιλήνης.

Ο εξοπλισμός αυτός θα συμβάλει στη μελέτη σε βάθος των διεργασιών διάβρωσης και οπισθοχώρησης των παραλιών, ενώ επιπλέον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παραλίες των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Εγινε επίσης έρευνα για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων αποθέσεων άμμου, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων ηχοβολιστικών συστημάτων και με δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν.

Υποθαλάσσιες αποθέσεις άμμου
Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν δείχνει ότι το κοίτασμα που εντοπίστηκε σε βάθη θάλασσας μεγαλύτερα των 35 μέτρων στο “στενό” της Μυτιλήνης έχει ικανοποιητικό μέγεθος και θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες αναπλήρωσης υλικού στις παραλίες με πρόβλημα διάβρωσης,
Αντίθετα στη Χίο η αντίστοιχη έρευνα έδειξε μόνο κατά τόπους μικρά μεγέθη αποθέσεων άμμου.

Στα πλαίσια του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί επίσης η παράκτια έρευνα (τοποβαθυμετρικές, μορφολογικές και ιζηματολογικές μετρήσεις) στις τρεις πιλοτικές παραλίες του προγράμματος και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν τροφοδοτούν ήδη τα μοντέλα υδροδυναμικής βάση των οποίων θα προκύψουν και οι τεχνικές λύσεις για την προστασία των παραλιών από τη διάβρωση.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου «η ανάλυση δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθεί με τη συμβολή και των νέων επιστημόνων που συνεργάζονται στο ερευνητικό έργο μέσω συμβάσεων με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου».
Ενδιαφέρον έχει όμως να επισημανθεί αν η ανθρώπινη δραστηριότητα με τις παρεμβάσεις στις ακτές ή τη δημιουργία λιμενικών έργων έχει παίξει και αυτή το ρόλο της στη διάβρωση των παραλιών.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση