Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Τα «5 Τραγούδια της Ματθίλδης Βέζεντοκ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, στην Βουλή-TV, 21/3

Τα «5 Τραγούδια της Ματθίλδης Βέζεντοκ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, στην Βουλή-TV, 21/3

55

Η Ελίνα Γκαράντσα – Ο Κρίστιαν Τίλεμαν, και η Φιλαρμονική της Βιέννης Ερμηνεύουν τα «5 Τραγούδια της Ματθίλδης Βέζεντοκ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, σε Ενορχήστρωση του Φέλιξ Μοτλ (Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ 2020), την Κυριακή 21/03/2021 08:45 – 10:30, στο Κανάλι της Βουλής.

Σε πανελλήνια πρώτη μετάδοση, η Βουλή Τηλεόραση μεταδίδει αυτή την Κυριακή, στη πρωϊνή ζώνη τα “5 ποιήματα της Ματθίλδης Βέζεντοκ” σε μελοποίηση Ρίχαρντ Βάγκνερ με ενορχηστρωτική προσαρμογή του Φέλιξ Μότλ για μεγάλη ορχήστρα.
Ένα έργο που αρχικά ολοκληρώθηκε για φωνή και πιάνο το 1862 την περίοδο της αυτοεξορίας του συνθέτη στην Ελβετία. Ξεχωριστή η συμμετοχή της μεσοφώνου Ελίνα Γκαράντσα με την μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Κρίστιαν Τίλεμαν σε μια μοναδική δημιουργική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Ο συνθέτης μελοποίησε αυτό τον κύκλο ποιημάτων ενώ εργάζονταν πάνω στην όπερά του Τριστάνος και Ιζόλδη.
Ορισμένα τμήματα του κύκλου θεωρούνται μάλιστα ως σπουδές πάνω στην οπερατική αυτή εργασία.

Οι τίτλοι των πέντε ποιημάτων είναι:

1) Ο ΑΓΓΕΛΟΣ 2) ΜΕΙΝΕ ΣΩΠΗΛΟΣ 3) ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 4) ΠΟΝΟΙ 5) ΟΝΕΙΡΑ

Ο κύκλος αυτών των ποιημάτων μεταδίδεται ολοκληρωμένος στην προσαρμοσμένη εκδοχή του για μεγάλη ορχήστρα με μεταφρασμένους τους στίχους των ποιημάτων στην ελληνική γλώσσα .
Η μετάφραση είναι του Κ. Δ. Κακαβελάκη και η τεχνική επεξεργασία του Βασίλη Μπακογιάννη.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας μεταδίδεται η 4η Συμφωνία (Ρομαντική ) του Αντον Μπρούκνερ βαθιά επηρεασμένη από τον μουσικό και ψυχικό κόσμο του Ρίχαρντ Βάγκνερ.
Βασίζεται στη δεύτερη εκδοχή της επεξεργασίας του συνθέτη γύρω στα 1880 που επανεκτιμήθηκε με ειδικές σημειώσεις στο θέμα των ταχυτήτων και του μετρονόμου στην έκδοση του 1888.

Υπεύθυνοι παραγωγής για τη Βουλή Τηλεόραση:
Φανή Μπεχράκη- Ελευθερία Μελενίκου
Τεχνική επεξεργασία: Βασίλης Μπακογιάννης
Επιμέλεια : Κωνσταντίνος Κακαβελάκης