Αρχική Απόψεις Aρθρα Τα Ταμπάκικα, το Ελληνικό και οι αναπτυξιολάγνοι σχεδιασμοί, του Μ. Σκούφαλου

Τα Ταμπάκικα, το Ελληνικό και οι αναπτυξιολάγνοι σχεδιασμοί, του Μ. Σκούφαλου

158

ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ  ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΑΓΝΟΙ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

Εάν κάποιος ήθελε να περιγράψει με δυο λόγια την περίπτωση για τα Ταμπάκικα της Χίου, που ανήκουν στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά από δωρεά της οικογένειας Ζαφειράκη αρκούν δύο μόνο λέξεις : Πονεμένη ιστορία.

Κατ΄ αρχήν να θυμίσουμε ότι η δωρεά έγινε με έναν και μοναδικό στόχο και σκοπό που αφορά και τους δωρητές ως βασικό όρο της δωρεάς : Να αναγερθεί η πανεπιστημιούπολη , δηλαδή, φοιτητικές εστίες, αμφιθέατρα, εστιατόρια,  διοικητικές υπηρεσίες όλων  των τμημάτων και αίθουσες διδασκαλίας,  με τους αντίστοιχους ελεύθερους  χώρους που θα την καθιστούσαν ένα σύγχρονο φοιτητικό campus.

Με  ευθύνη  όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα , που προτιμούν να δωρίζουν εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο,  πότε υποτίθεται  για να επενδύσει, πότε για να μην χάσει την κερδοφορία του και πότε για τις δήθεν ζημιές του,  που τις φορτώνει στις πλάτες μας, αντί να χρηματοδοτεί την Παιδεία, με ευθύνες δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, το έργο, με διάφορες προφάσεις και με συνευθύνη των πρυτανικών αρχών που διαχειρίζονται το πανεπιστήμιο της αγοράς, βρέθηκε  στα αζήτητα όλα αυτά τα χρόνια,  με το τελευταίο διάστημα να αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί με άξονα την πλήρη αλλαγή του σκοπού για τον οποίο έγινε η δωρεά .


Μάρκος Σκούφαλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Δήμου Χίου

 

Τη θέση του παίρνουν  σχέδια για ένταξη του χώρου στις αστικές αναπλάσεις,  με συμπράξεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, για πανεπιστημιακό τεχνοπόλο και θερμοκοιτίδα και άλλα εύηχα, με τα οποία η Πρυτανική αρχή και η κυβέρνηση από δίπλα , μαζί με τους φορείς τοπικής  διοίκησης ,  στη θέση της Πανεπιστημιούπολης που θα έλυνε βασικά εκπαιδευτικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα φοιτητικής στέγης, τοποθετούν τη λογική businessasusual, που είναι και η συνισταμένη της λογικής κάθε αστικής ανάπλασης στον καπιταλισμό, να ομνύει στην επιχειρηματικότητα, στην αξία της γης και στην άνοδο των τιμών με πασπάλισμα φυσικά τις φτηνά αμειβόμενες  και έωλες θέσεις εργασίας.

Το άτοπο έως και γελοίο επιχείρημα, ότι το έδαφος είναι σαθρό και δεν μπορούν να κτιστούν εν έτει 2022 κτίρια που πληρούν τη στατική επάρκεια , ούτε πλέον ως πρόσχημα μπορεί  να λειτουργήσει , αφού δεν μπορεί να κρύψει τις  προαναφερόμενες αγοραίες πολιτικές τόσο της κυβέρνησης όσο και της πρυτανικής αρχής.

Ταυτόχρονα είναι γνωστό στην πράξη , ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία τύπου ΕΣΠΑ, δεν χρηματοδοτούν κοινωνικές υποδομές, χωρίς να εμπλέκονται ιδιωτικοί φορείς και χωρίς  η «αναπτυξιακή» ρότα να μην επιφέρει κέρδη σε όλους αυτούς. Άρα ο «πανεπιστημιακός τεχνοπόλος -Θερμοκοιτίδα» ή πώς αλλιώς θα την πουν, απαιτείται να υλοποιηθεί και να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ασχέτως αν εμείς και οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι, θα πληρώσουμε από τη φορολογία μας για όλα αυτά για να φτιαχτούν και τα παιδιά μας ως φοιτητές, θα πληρώνουν  για να τα απολαμβάνουν –αν τους περιλαμβάνει-ως χρήστες.

Επειδή όμως διαβάσαμε στο Χιακό μας  τύπου και άρθρο που συγκρίνει την επένδυση του Ελληνικού, που για τον Μητσοτάκη «θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας»  και κατά τον Τσίπρα είναι η πλέον «εμβληματική επένδυση», με τα Ταμπάκικα της Χίου, ας ρίξουμε μια ματιά στην επένδυση του Ελληνικού για να καταλάβουμε, αν το ελληνικό δημόσιο είναι «ανίκανο» και «γραφειοκρατικό» να αξιοποιήσει την περιουσία του ή είναι ο «προαγωγός» κοινώς «νταβατζής» του μεγάλου κεφαλαίου, όπως η LamdaDevelopment των συμφερόντων του μεγαλοεφοπλιστή Λάτση, αλλά και να κάνουμε… τις χιώτικες αναγωγές τηρώντας τις αναλογίες.

Η εταιρεία LamdaDevelopment , αγόρασε την έκταση του πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού προς 92 ευρώ το τ.μ!!! Κατέβαλε  μάλιστα ελάχιστα ευρώ από τα ταμεία της, αφού τα περισσότερα ήταν από δάνεια τραπεζών που εγκρίθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ας θυμηθούμε:

  • Στις 14 Νοεμβρίου 2014 ( κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου) υπογράφει τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.» ξεπουλώντας ένα δημόσιο χώρο 6.240 στρεμμάτων προς 92 ευρώ το τ.μ!!! 
  • Στην ίδια σύμβαση αποδέχεται το Ελληνικό Δημόσιο το συνολικό τίμημα των 915 εκατ. Ευρώ να δοθεί σε τρεις δόσεις όπως λέμε… «οικόπεδα με δόσεις»!!!
  • Στην ίδια σύμβαση δεσμεύεται το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση της σύμβασης να πληρώσει πάνω από 140 εκατ. ευρώ για τη μεταστέγαση υπηρεσιών και υποδομών που βρίσκονταν μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.
  •  Το ελληνικό Δημόσιο επίσης πληρώνει την κατεδάφιση των κτιρίων στο Ελληνικό, δηλαδή τη φιέστα Γεωργιάδη – Μητσοτάκη με τις μπουλντόζες την πληρώσαμε εμείς!!! Το έργο των κατεδαφίσεων δε, ανέλαβε εταιρεία συμφερόντων του Κόκκαλη. (ΙΝΤΡΑΚΑΤ)
  • Στις 20 Ιουνίου 2016 (κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου) το σύνολο των αστικών πολιτικών κομμάτων εγκρίνει το ξεπούλημα. Με τις ψήφους των βουλευτών  ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού, ΑΝ. ΕΛΛ. και Ένωσης Κεντρώων έγινε νόμος του κράτους η «κύρωση της σύμβασης της αξιοποίησης» του Ελληνικού, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά!!![1] Το ΚΚΕ φυσικά ήταν απέναντι, καταγγέλλοντας το έγκλημα!

Αξίζει να σημειωθεί  ότι τον  Σεπτέμβριο του 2019 οι συστημικές τράπεζες της χώρας – που ανακεφαλοποίησαμε εμείς  και φορτωθήκαμε  στην πλάτη τρία μνημόνια ενέκριναν δάνεια για να πληρώσει ο Λάτσης το τίμημα της εξαγοράς!  Οι τράπεζες  αποφάσισαν να δώσουν «δύο εγγυητικές επιστολές έως €495 εκατ. εκ των οποίων η μία ύψους έως €345 εκατ. θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ως κάλυψη της πρώτης δόσης για  το πιστούμενο τίμημα αγοραπωλησίας των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. Επίσης ενέκριναν και η άλλη μια «εγγυητική επιστολή»  ύψους €150 εκατ. που  θα εκδοθεί προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων της Εταιρείας στο πλαίσιο των ως άνω χρηματοδοτήσεων». Οι τράπεζες μάλιστα αποδέχτηκαν ως «εγγυήσεις» από το Λάτση  τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει!!! Με λίγα η εταιρεία συμφερόντων Λάτση, εξασφάλισε περίπου 850 εκατ. ευρώ από δανειακές συμβάσεις και 150 εκατ. ευρώ από την έκδοση ομολογιακού δανείου. Ο μεγιστάνας λοιπόν του πλούτου δεν θα βάλει σχεδόν δεκάρα τσακιστή ίδιον κεφάλαιο.[2]

Συμπερασματικά , η LamdaDevelopment, που δήθεν θα δημιουργούσε  μια  τεράστια επένδυση,  σήμερα έχει μετατραπεί σε  κτηματομεσίτη. Πουλάει γη,  αντί να κατασκευάζει και να πουλά ακίνητα, αφού αυτό την οδηγεί ήδη σε υπερκέρδη με τις προπωλήσεις που έχει κάνει! 

Το ερώτημα είναι τι μένει για το λαό της Αττικής;  Αυτό που σημειώνει το ΚΚΕ: «Όσο προχωράνε τα έργα στο “Ελληνικό”, τόσο θα επιβεβαιώνεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση, με τα ακριβά ξενοδοχεία, με τα καζίνο και με μια κλειστή πόλη με κατοικίες πολύ υψηλού κόστους,  δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ανάγκες του λαού της Αττικής. Στην πραγματικότητα στερεί από τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και της Αττικής συνολικά, έναν απ’ τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους “ανάσας”» .

 

Στα καθ’ ημάς, τι θα μείνει από την πανεπιστημιούπολη στα Ταμπάκικα, που ονειρεύτηκε ο Χιώτικος λαός και  το φοιτητικό κίνημα, αν ισχύσουν οι αναπτυξιολάγνες απόψεις της κυβέρνησης, των τοπικών αρχόντων και της Πρυτανικής αρχής, αλλά και όσων επιδιώκουν ρόλο λαγού σε αυτά τα σχέδια;

Ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ.

Γι αυτό και πρέπει  όλοι να αποδείξουμε, ότι έχουν γνώση οι φύλακες.

 

 

[1]https://www.imerodromos.gr/ellhniko-oi-mpiznes-tou-latsh-gia-thn-kataskeuh-mia-idiotikhs-polhs-aprospelasths-gia-to-lao/

 

[2]https://www.imerodromos.gr/ellhniko-oi-mpiznes-tou-latsh-gia-thn-kataskeuh-mia-idiotikhs-polhs-aprospelasths-gia-to-lao/

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣΗΜΕΡΟΝ: “Η χαμένη κόρη”- Κινηματογραφική Λέσχη Χίου
Επόμενο άρθροΗμερίδα “τραύμα και θαύμα”, Αθήνα 22/10