Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Απάντηση Ευρωπαϊκής Επιτρόπου σε ερώτηση ευρωβουλευτών ΝΔ για Ταμείο Αλληλεγγύης για σεισμό...

Απάντηση Ευρωπαϊκής Επιτρόπου σε ερώτηση ευρωβουλευτών ΝΔ για Ταμείο Αλληλεγγύης για σεισμό σε Λέσβο-Χίο

78

«Η Κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να μην χαθούν οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών σε Λέσβο και Χίο» επισημαίνεται σε δελτίο τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, είχαν ζητήσει με κατεπείγουσα ερώτησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κοινοτική στήριξη και αλληλεγγύη για τις ζημιές που είχαν υποστεί η Λέσβος και η Χίος από το φονικό και καταστρεπτικό σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Στην απάντησή της η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου αναφέρει ότι:
η ελληνική Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της προθεσμία δώδεκα εβδομάδων, από την ημέρα της καταστροφής, για να υποβάλλει αίτηση για οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι η συνολική ζημιά πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του Α.Ε.Π. της πληγείσας περιοχής.
Η Λέσβος και η Χίος αποτελούν μέρος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την οποία το κατώτατο όριο ζημιάς ανέρχεται στα 38.200.000 ευρώ.
Παράλληλα, το 100% της χρηματοδότησης που αναφέρουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή τους περιέχεται στη νομοθετική ρύθμιση της Επιτροπής σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο κανονισμός που εγκρίθηκε στις 4 Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει ένα ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% από το συγκεκριμένο Ταμείο για τα έργα ανασυγκρότησης ύστερα από μείζονα ή περιφερειακή φυσική καταστροφή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝομαρχιακό Νοσοκομείο Χίου: προσωρινοί πίνακες κατάταξης προσωπικού
Επόμενο άρθροΥψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Χίο, 8/8/17