Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Θέλει γρήγορα τα νέα κέντρα η Ευρωπαία Επίτροπος, πορεία και αντιδράσεις φορέων...

Θέλει γρήγορα τα νέα κέντρα η Ευρωπαία Επίτροπος, πορεία και αντιδράσεις φορέων στη Λέσβο

74

Την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. για την δημιουργία δύο νέων δομών σε Λέσβο και Χίο ύψους 155 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε από τη Μυτιλήνη, 29/3/21, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Με πορεία διαμαρτυρίας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη, αντιμετώπισαν την επίσκεψη Γιόχανσον- Μηταράκη, πολίτες και φορείς της Λέσβου.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν στην προοπτική κατασκευής νέας δομής, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους και στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.


Παράλληλα η Ευρωπαία Επίτροπος που έφτασε στη Λέσβο, μετά την επίσκεψη στη Σάμο, ήρθε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις αυτοδιοικητικών και φορέων, με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ν’ αρνείται να την συναντήσει, καθώς όπως δήλωσε, “η κ. Γιόχανσον δεν ήρθε να συζητήσει στα νησιά αλλά να επιβάλει ειλημμένες αποφάσεις για τη δημιουργία νέων δομών, και σε αυτή τη βάση δεν έχει μείνει τίποτα να συζητήσει μαζί της.

“Μετά την ακύρωση του προσχηματικού κατ’ επίφαση «διαλόγου» της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ίλβας Γιόχανσον με τους αυτοδιοικητικούς της Λέσβου, παρέδωσα στην Επίτροπο το Υπόμνημα με τις θέσεις του Δήμου”, δήλωσε μετά την συνάντηση με την κα Γιόχανσον ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Ο Δήμαρχος στην ολιγόλεπτη ανάπτυξη των θέσεών του, τόνισε στην κα Γιόχανσον ότι “οποιοσδήποτε σχεδιασμός χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας θα είναι θνησιγενής.”

Εξαγγελίες δομών


Η κα Γιόχανσον κατά τη συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, τόνισε πως υπάρχει έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πως κάποια ακριτικά νησιά της Ελλάδας έχουν επωμιστεί βάρος και αυτό δεν είναι ανεκτό.
«Το προσφυγικό πρέπει να γίνει Ευρωπαϊκό ζήτημα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν όρια στην υπομονή και ότι αυτά έχουν εξαντληθεί. Τα νησιά που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες έχουν υποφέρει», ανέφερε η Ιλβα Γιόχανσον.

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσει ξανά να δέχεται επιστροφές και να συνεχίσει την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Σε ότι αφορά στις νέες δομές που θα κατασκευαστούν στα νησιά, “θα πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα ώστε τα καινούργια κέντρα να είναι έτοιμα σύντομα και οι πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν κάτω από καλύτερες συνθήκες”.

“Tα νέα κέντρα θα είναι ο καθρέφτης των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών που διαπνέουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Όσοι μιλούν για νέες Μόριες, θα διαψευστούν στην πράξη”, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζουν τα ΚΥΤ των νησιών σήμερα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε όταν ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο σημείωσε ότι “σήμερα διαμένουν 12.524 αιτούντες άσυλο, μειωμένοι κατά -67% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όπου στα 5 Κ.Υ.Τ ζούσαν 38.399 άτομα. Η διατηρήσιμη αποσυμφόρηση των νησιών οφείλεται, αφενός στην αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας, αφετέρου στις στοχευμένες παρεμβάσεις μας, που οδήγησαν στη ραγδαία επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου”.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio