Σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που κινείται η τουριστική αγορά στη Χίο, κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς, έδωσε η έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Καινοτόμου Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου δυναμικού (iTED Lab) του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου.
Ο καθηγητής του τμήματος Τουρισμού Θοδωρής Σταυρινούδης και ο επίκουρος καθηγητής Αλέξιος- Πατάπιος Κόντης παρουσίασαν την έρευνα η οποία ανέδειξε την έντονη εξάρτηση από την αγορά της Τουρκίας. Τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Χίου Γιώργος Χριστάκης.
«Είναι μια πρώτη ευκαιρία να δούμε ποιοι είναι αυτοί που έρχονται στο νησί. Να μην μείνουμε στους αριθμούς αλλά να δούμε ευκαιρίες και κινδύνους», τόνισε ο καθηγητής Θοδωρής Σταυρινούδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Καινοτόμου Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (iTED Lab).
Μεταξύ των 1.847 ερωτηματολογίων που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα, από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024, αναδεικνύεται ότι σε ποσοστό 58.8% οι συμμετέχοντες ήταν από την Τουρκία. Η ελληνική αγορά είναι στο 17,0% και από τις χώρες της Ευρώπης το ποσοστό είναι στο 14,2%.
Επισημάνθηκε βεβαίως η ανάγκη να μην είναι μονομερής η τουριστική κίνηση, αφού έτσι γίνεται περισσότερο ευάλωτη η οικονομία ενός τόπου.
Συνδεδεμένη και με την τούρκικη αγορά είναι και ο μέσος όρος παραμονής στο νησί, που κυμαίνεται από 3-4 ημέρες και από ανθρώπους κυρίως με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Παρατηρείται επίσης ότι τα κατά κεφαλή έξοδα των τουριστών είναι περίπου 610 ευρώ, υψηλότερο του πανελλαδικού μέσου όρου. Να σημειώσουμε την επισήμανση από τους δύο καθηγητές ότι στο νησί δεν έχουμε μαζικό τουρισμό, που κατά βάση είναι και φθηνότερος.
Επίσης η έρευνα έδειξε ότι το νησί έχει υψηλό το αίσθημα ασφαλείας, όμως παρουσιάζει προβλήματα στην εύκολη προσέγγιση αξιοθέατων, μνημείων, παραλιών μέσω μέσων μαζικής μεταφοράς (αναγκαία είναι η χρήση ΙΧ και δίκυκλου).
«Ο τουρισμός έχει πολλά οφέλη αλλά και πολλούς κινδύνους», σημείωσε σε άλλο σημείο της παρουσίασης ο επίκουρος καθηγητής Αλέξιος- Πατάπιος Κόντης, για να γίνει στη συνέχεια αναφορά στην αυξητική τάση των airbnb.
Επισημάνθηκε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων airbnb, που μπήκαν με αυτό τον τρόπο στον τουρισμό, πρέπει να εκπαιδευτούν για την καλύτερη παρουσίαση του προϊόντος στον επισκέπτη. Το γεγονός δε ότι οι τουρίστες ζητούν πληροφορίες για μέρη που μπορούν να επισκεφτούν είτε από τον ιδιοκτήτη καταλύματος είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει πως πρέπει να πέσει βάρος στην εκπαίδευση αλλά και στην προβολή μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Ο τουρισμός απαιτεί αυθεντικότητα, αν παραβιαστεί υπάρχει πρόβλημα», σημείωσαν οι δύο πανεπιστημιακοί κατά το κλείσιμο της παρουσίασης της έρευνας, θέτοντας ακόμα δύο στοιχεία την ανθεκτικότητα και την βιωσιμότητα. Η έρευνα παρουσιάστηκε και σε ειδική εκδήλωση στον Δήμο Χίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από διάφορους τομείς του τουρισμού.
Χίος Ερευνα για τουρισμό από Πανεπιστήμιο Αιγαίου_23102024ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr