Αρχική Green Life Διαδρομές Το κλεφτολίμανο στο Εμπορειός, με το drone του Κ. Αναγνώστου

Το κλεφτολίμανο στο Εμπορειός, με το drone του Κ. Αναγνώστου

390

Το δικό τους λιμάνι για να κρύβονται όταν τους κυνηγούσαν ή όταν ήθελαν να εφορμήσουν αιφνιδιαστικά είχαν οι πειρατές του Αιγαίου και στη Χίο.
Ηταν το κλεφτολίμανο, ένας μικρός κρυμμένος ορμίσκος, αριστερά της εξόδου από τον κόλπο του Εμπορειού, με στενό πλαϊνό άνοιγμα, δυσδιάκριτο για όσους δεν το γνωρίζουν.
Ο Κώστας Αναγνώσου μας ξεναγεί με μοναδικά πλάνα, ενώ επισημαίνει ότι σύμφωνα με την παράδοση εκεί κρύβονταν και τα αμυντικά καράβια, όταν τους κυνηγούσαν ή ήθελαν να επιτεθούν σε περίπτωση που πειρατικά έμπαιναν στο λιμάνι.

Με την ευκαιρία ο Κ. Αναγνώστου μας θυμίζει και τον τρόπο που λειτουργούσε το αμυντικό σύστημα της Χίου.
Από το φόβο των πειρατικών επιδρομών ο Εμπορειός όπως και οι άλλοι παραθαλάσσιοι οικισμοί της Χίου εγκαταλείφτηκαν και οι κάτοικοι κλείστηκαν σε χωριά- κάστρα, τα Μεσαιωνικά καστροχώρια της Νότιας Χίου.
Οι βίγλες (παρατηρητήρια), σε ψηλά σημεία κατά μήκος των ακτών που συνδέονταν οπτικά μεταξύ τους εντάχθηκαν στην οχυρωματική άμυνα του νησιού, που οργανώθηκε για την αντιμετώπισή τους.

Οι βιγλάτορες, αν εμφανιζόταν πειρατές στη θάλασσα, με φρυκτωρία (σήμα με άναμμα φωτιάς) μετέδιδαν το μήνυμα και λαμβάνονταν έτσι τα κατάλληλα μέτρα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔύο νέα κρούσματα κορονοϊού μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, 21 συνολικά
Επόμενο άρθροΎπατη Αρμοστεία: ανησυχεί για τις -συνεχείς- αναφορές για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές- έκκληση για προστασία προσφύγων- απάντηση υπουργείου