Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Το οροπέδιο του Αίπους σε συνέδριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού...

Το οροπέδιο του Αίπους σε συνέδριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου στη Δημητσάνα

68

Πραγματοποιήθηκε στη Δημητσάνα της Αρκαδίας, το 3ο Θερινό σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου (ολοκληρώνεται Κυριακή, 31/7/22).

Στη θεματική “Τοπική ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς” παρουσιάστηκε και η περίπτωση του Οροπεδίου Αίπους από την καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεοδώρα Πετανίδου.

Στη διάλεξή της, με τίτλο:
Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου & Βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη: Δυνατότητες και προκλήσεις για τις κοινότητες φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,
η κα Πετανίδου παρουσίασε, μεταξύ άλλων, και τις παραδοσιακές αγροποιμενικές κατασκευές και άλλες λιθόκτιστες δομές που κυριαρχούν στο τοπίο του Αίπους, όπως χουβέλες, γυρίσματα, καλύβια, μάντρες, αλώνια, καμίνια, πηγάδια, τοίχους και πετρομαζώματα, καθώς και ιστορίες, μύθους και θρύλους της περιοχής.
Επίσης παρουσίασε μια πρόταση για τις δυνατότητες που δημιουργούνται για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη από την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου.

Η διάλεξη της κας Πετανίδου, που βασίστηκε στην σχετική μεταπτυχιακή εργασία του συντοπίτη μας Γιώργου Κάκαρη, ήταν πιθανότατα η πρώτη εκτός Χίου παρουσίαση του Οροπεδίου Αίπους και προκάλεσε θαυμασμό για το πλήθος και τα ιδιαίτερα ανθρωπογενή στοιχεία που χαρακτηρίζουν το τοπίο της περιοχής και τα οποία χρήζουν περαιτέρω εις βάθος έρευνας και φυσικά αξιοποίησης.

Το 3ο Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας από τις 24 μέχρι και 31 Ιουλίου 2022. Το Θερινό σχολείο έχει θέμα «Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Θεωρία, Πράξη, Δεοντολογία» και απευθύνεται σε φοιτητές, στελέχη πολιτιστικών φορέων και στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης που διαχειρίζονται θέματα πολιτισμού.

Δημητσάνα_Θερινό_Σχολείο_ΥΠΠΟ
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροτίμησαν το Δ.ΙΕΚ Χίου στο Παράλληλο Μηχανογραφικό
Επόμενο άρθροΕκδηλώσεις στη Βολισσό για τη συμπλήρωση 200 ετών από τις Σφαγές της Χίου