Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Βιβλιοκριτική: “Αναπαλμοί” της Τζένη Συρρή-Χαννάκη, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Βιβλιοκριτική: “Αναπαλμοί” της Τζένη Συρρή-Χαννάκη, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

223

<ΑΝΑΠΑΛΜΟΙ> ο τίτλος της 7ης ποιητικής συλλογής της Τζένης Συρρή-Χαννάκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Άλφα πι/Χίος.

Πρόκειται για μία ώριμη ποιήτρια που διαθέτει την αυτογνωσία , την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση να διεισδύει πρωτίστως στον εαυτό της και κατά δεύτερο λόγο να κατανοήσει και να δικαιολογήσει τον κοινωνικό περίγυρο που προκαθορίζει φόρμες και συμπεριφορές.

Η Τζένη Συρρή-Χαννάκη είναι μαθηματικός. Άραγε υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ποίηση και τα Μαθηματικά;
Σαφώς οι ερμηνευτικές εξηγήσεις των Μαθηματικών παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες και απαιτείται γόνιμη φαντασία για τη λύση των ασκήσεων. Τις ίδιες δυσκολίες παρουσιάζουν κι οι ερμηνευτικές εξηγήσεις της ποίησης.

Είναι σε θέση ο ποιητής να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη του και να κάνει αποδεχτούς τους προβληματισμούς του;
Αν ναι τότε μαθηματικά και ποίηση <συγγενεύουν> εφόσον τα Μαθηματικά καλλιεργούν την σκέψη και τη γνώση και η Ποίηση την πνευματική μας καλλιέργεια.

Η Τζένη Συρρή -Χαννάκη διαθέτει το χάρισμα της γνώσης της θετικής Επιστήμης των Μαθηματικών κι ίσως έτσι εξηγείται η αξιοπρόσεκτη παρουσία της στην ποίηση εφόσον συνδυάζει γνώση της θετικής επιστήμης των Μαθηματικών με υψηλού επιπέδου πνευματική καλλιέργεια.

<ΑΝΑΠΑΛΜΟΙ>, συλλογή ποιημάτων που έχει φτιαχτεί με ευαισθησία και με παράθεση εσωτερικευμένων ποιητικών εικόνων, ποίηση η οποία παρέχει δυνατότητα και αίσθηση του ρυθμού, που φανερώνουν την συγγένεια του ποιητικού λόγου με την μουσική κι όχι μόνο. Η ποιήτρια χειρίζεται γλώσσα ρεαλιστική που εκφράζει με απόλυτη σαφήνεια τις σκέψεις της ενώ πνεύμα ανθρωπιστικό είναι ευδιάκριτο στους κοινωνικούς της στίχους.

Αποχαιρετισμός.
Ελευθερία, ξενοιασιά του’ταξε η λάγνα
και τον ξεγέλασε με κάλλη ζηλευτά
υψώνοντας τον βιαστικά ως τα ουράνια,
να μείνει αθάνατος ετών δεκαεφτά.
……………
Στο μαύρο πάπυρο της νύχτας η οδύνη
με φλόγας δάκρυ Θεού χάραζε βουλή:
πως τον καρπό του παραδείσου νωρίς δίνει,
για να χορταίνει, σ’ όποιον αγαπά πολύ. (ΑΝΑΠΑΛΜΟΙ, σελίδα 40).

Η συλλογή <ΑΝΑΠΑΛΜΟΙ> της Τ.Σ. Χαννάκη διακρίνεται για το πολυθεματικό περιεχόμενο ποιημάτων της, τον ιδιαίτερο λυρισμό των ομοιοκαταληκτικών ποιημάτων και γενικά η ποίηση της σε βοηθάει να εξερευνήσεις τους βαθύτερους κι άγνωστους ωκεανούς της ψυχής και του πνεύματος.
Γυναικεία παρουσία αξιοπρόσεκτη στην νεοελληνική ποίηση, η Τζένη Συρρή-Χαννάκη, παρέχει στον αναγνώστη της την δυνατότητα να ανακαλύψει περισσότερες καλά κρυμμένες πτυχές του εαυτού του , και αυτός -σαν αναγνώστης-, κερδίζει γιατί γίνεται <συνοδοιπόρος> …

Ποίηση με συνοχή, ρυθμό, λυρική δύναμη και συναισθηματικό πλούτο, συνειδητή η επιλογή της ποιήτριας να χρησιμοποιεί και ποικίλες τεχνικές φόρμες της ποίησης.
Βραβευμένη η ποιήτρια μας και δη με πολλές μελοποιήσεις στίχων της και με δημοσιεύσεις ποιημάτων της στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αποτελεί μία πολύχρονη και αξιόλογη παρουσία στο δύσκολο χώρο της ποίησης.

ΑΝΑΠΑΛΜΟΙ.
Εκδόσεις Άλφα πι/ Ροδοκανάκη 7/ Χίος. alfapibooks.gr

Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑγιοβασιλιάτικα βαποράκια στην πλατεία Βουνακίου (video)
Επόμενο άρθροΕκλεισε η δομή καραντίνας προσφύγων- μεταναστών στη Λευκωνιά (video)