Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Βιβλιοπαρουσίαση: “Οι τεντζερέδες της Μαρίας”, της Μ. Εκμεκτσίογλου

Βιβλιοπαρουσίαση: “Οι τεντζερέδες της Μαρίας”, της Μ. Εκμεκτσίογλου

125

Οι εκδόσεις Πεδίο και το Πολυκατάστημα Πυξίδα προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Εκμεκτσίογλου “Οι τεντζερέδες της Μαρίας”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 και ώρα 19:00, στο χώρο του Book Cafe του πολυκαταστήματος Πυξίδα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιώργος Πάσσας, Αντιπρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου και η συγγραφέας.

Τι συνταγές θα βρούμε στο βιβλίο:
«Οι συνταγές που έχω στο βιβλίο μου είναι ιδιαίτερες, γιατί πολλές τείνουν να ξεχαστούν, όπως είναι τα σουγάνια, τα μαντί, οι σούπες, οι πίτες και τα γλυκά, το μπιτζί μπιτζι οι μπαμπάδες, ο χαλβάς με το καϊμάκι ή παγωτό, όπως τα λικέρ μου που κάνω με ότι φρούτο όπως και τα λουλούδια που τα φτιάχνω μαρμελάδα.
Τα άνθη από τις πασχαλιές που έχουν ένα ευγενικό άρωμα κι ένα ευγενικό χρώμα, τα γλισίνια, το αγιόκλιμα.
Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε τα Τζεζερέ (λουκούμια με καρότο και άλλα υλικά με πετιμέζι και κανελίτσα, το κιουνεφέ και το εκμέκ κανταΐφι το οποίο γίνεται με μια ζύμη σφιχτή όχι κανταΐφι! Εκμέκ είναι το ψωμί, από εδώ προέρχεται και το όνομα μου γιατί ο προπάππους μου ήταν φούρναρης και πήρε το επίθετο Εκμεκτσίογλου που κληρονόμησε ο παππούς παρότι ήταν γιατρός, παρέμεινε ο γιος του φούρναρη!
Μια ακόμα χαρακτηριστική συνταγή είναι η μαστίχα υποβρύχιο, έχει λίγο κόπο αλλά αξίζει! Η γιαγιά μου έλεγε ότι «ένα υποβρύχιο με κάνει να ξεχνώ όλους τους καημούς μου»!
Στην Πόλη μαζεύονταν πολλές γυναίκες μαζί, μια στο σπίτι της μιας και μια στο σπίτι της άλλης και έφτιαχναν μαστίχα υποβρύχιο για να βοηθάνε στο πήξιμό της στην μπακιρένια κατσαρόλα γιατί ήθελε δύναμη το ανακάτωμα. Να πω ακόμα ότι στην κουζίνα σήμερα δεν πρέπει να πετάς τίποτα γιατί έρχονται χρόνια δύσκολα και από οικονομικής άποψης αλλά και περιβαλλοντικής…»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΩΪΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων του Μπάμπη Κοιλιάρη
Επόμενο άρθροΧίος Μπροστά: Κατασκήνωση Σκλαβιών – Δουλειές του ποδαριού της Δημοτικής Αρχής Καρμαντζη