Αρχική Πολιτισμός Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ: δράση για την πρόληψη του καπνίσματος με αφορμή κείμενο του...

Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ: δράση για την πρόληψη του καπνίσματος με αφορμή κείμενο του 17ου αιώνα

167

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Χίου «Ναυτίλος» και τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ Ν. Μαυρέλο διοργανώνουν δράση με τον τίτλο “Ανεξάρτητοι και «αν»εξάρτητοι” που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία, μέσω ενός κειμένου του 17ου αιώνα που περιλαμβάνεται στις αξιόλογες συλλογές της Βιβλιοθήκης, να διαπιστώσουν όχι μόνο την ύπαρξη αυτής της εξαρτητικής συμπεριφοράς στο παρελθόν, αλλά κυρίως τον προβληματισμό ενός αξιόλογου Χιώτη λόγιου για τις σωματικές και κυρίως τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εξάρτησης.
Ο χιακής καταγωγής Νικόλαος Μαυροκορδάτος (1680-1730), συγγράφει και κυκλοφορεί ανωνύμως ένα κείμενο που αποτέλεσε αφορμή για μια διαμάχη του συγγραφέα με τον Μητροφάνη Γρηγορά περί του καπνού και της νικοτίνης.
Ο Ψόγος Νικοτιανής γράφεται στο τέλος του 17ου αιώνα και ο συγγραφέας του μιλάει για τις βλαβερές επιπτώσεις της νικοτίνης, όχι μόνο (ή τόσο) στο σώμα όσο στην ψυχολογία του ανθρώπου, αφού το θεωρεί μια από τις πολύ διαδεδομένες εξαρτησιογόνες ουσίες.
Η παρουσίαση του κειμένου θα πλαισιωθεί με συζήτηση και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Κοραή, Κτίριο Β και συγκεκριμένα τις ημερομηνίες: 7, 11, 14, 18, 21 και 25/02/2020. Ώρα διεξαγωγής: 9.45-11.20.
Επειδή ο αριθμός των συναντήσεων είναι περιορισμένος παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή στο τηλέφωνο 22710.44246.
Προτεραιότητα θα δοθεί στα τμήματα της Α’ Γυμνασίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από απόγευμα 6/2, οδηγίες
Επόμενο άρθροΧίος: 79χρονος πουλούσε τυριά, συνελήφθη για παράνομο εμπόριο