Αρχική Νέα Τοπικά Ακτοπλοΐα: Ψηφίστηκε επί της αρχής η Χάρτα Επιβατών

Ακτοπλοΐα: Ψηφίστηκε επί της αρχής η Χάρτα Επιβατών

5

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη «χάρτα δικαιωμάτων» στην ακτοπλοΐα, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της, χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του αποσπασματικές.


Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αναστάσης Παπαληγούρας, στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως επικεφαλής του χαρτοφυλακίου, επισήμανε ότι θεσπίζεται για πρώτη φορά συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που προστατεύει τα δικαιώματα των επιβατών στις ακτοπλοΐες, πριν καν ακόμη η Ε.Ε. ολοκληρώσει τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει για το θέμα.


Ο υπουργός, αφού σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν μακράς διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπογράμμισε ότι καθιερώνονται ενιαίες διαδικασίες για την αντιμετώπιση θεμάτων επιστροφής εισιτηρίων, ποσοστού ναύλου και αποζημιώσεων.


Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν μακράς διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης, το Συνήγορο του Καταναλωτή, τις Ενώσεις Καταναλωτών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με ειδικές ανάγκες και άλλους.


Αναφερόμενος παράλληλα στο αίτημα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σύσταση Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ο υπουργός το χαρακτήρισε δίκαιο και τόνισε ότι το υπουργείο το υιοθετεί καταρχήν. «Ομως, η σημερινή δυσμενής οικονομική συγκυρία δημιούργησε δυσκολίες στην αποδοχή αυτού του αιτήματος κατά την παρούσα συζήτηση. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, αυτό το δίκαιο αίτημα των υπαλλήλων θα επανεξεταστεί», πρόσθεσε.


Μιλώντας στη Βουλή η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής, Ελπίδα Τσουρή, αναφέρθηκε γενικότερα στην κατάσταση στην ακτοπλοΐα και τόνισε ότι οι καταγγελίες και αποκαλύψεις περί «φωτογραφικών διαγωνισμών» και περιστατικών αδιαφάνειας και συνδιαλλαγής στις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.


Πρόσθεσε επίσης ότι, τον τελευταίο μήνα, πλοία αποδρομολογούνται, εμφανίζουν «βλάβες» και αποσύρονται, ναυτικοί απολύονται, τα δρομολόγια μειώνονται δραματικά και αναφέρθηκε ειδικότερα στο νομό Ρεθύμνου, ο οποίος, όπως είπε, «είναι, εδώ και ένα μήνα, χωρίς πλοίο». Και δεν αναφερόμαστε σε νησί της άγονης γραμμής, αλλά σε Νομό της Κρήτης. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα ακολουθήσει το χειμώνα.


Για μία κυβέρνηση, λοιπόν, που αδυνατεί να διαχειριστεί και να επιλύσει τα βασικά προβλήματα του κλάδου, το υπό συζήτηση σ/ν, στο τέλος μιας ακόμα καλοκαιρινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν από βλάβες, καθυστερήσεις, ματαιώσεις δρομολογίων, ακόμα και προσαράξεις πλοίων, είναι εύλογο να θεωρείται μία ακόμα αναποτελεσματική, ανούσια, και κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλία.


Κατά του σχεδίου νόμου τάχθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.


Τέλος, να σημειωθεί ότι προωθείται η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις συζύγους και τα τέκνα των θυμάτων του τραγικού ατυχήματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος της 24ης Ιουλίου, να προσληφθούν στο Δημόσιο ή στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008 

Διαφήμιση