Αρχική Νέα Τοπικά Αποτίμηση πυρκαγιάς Μελανιούς από Πυροσβεστική- πιθανότατα από ανεμογεννήτρια

Αποτίμηση πυρκαγιάς Μελανιούς από Πυροσβεστική- πιθανότατα από ανεμογεννήτρια

136

Η σημαντική βοήθεια που προσέφεραν οι οργανωμένες πλέον εθελοντικές ομάδες του νησιού και το γεγονός ότι πιθανότα η φωτιά στο Μελανιός προκλήθηκε από ανεμογεννήτρια, είναι τα δύο πολύ συμαντικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου με την αποτίμηση και των καμμένων εκτάσεων.
Δουλειά των ανακριτικών αρχών βέβαια να εξεταστεί ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτές τις ανεμογεννήτριες, με δεδομένο ότι ακόμα και για μια πυρκαγιά που καίει μερικά στρέμματα, λόγω απροσεξίας κάποιου αγρότη στην καύση ξερών χόρτων υπάρχει ακόμα και η αυτόφωρη σύλληψη του υπαίτιου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία κυκλοφόρησε μέσω facebook και φέρεται να δείχνει την ανεμογεννήτρια την ώρα που καιγόταν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Την 22-10- 2014 και Ωρα 12.50  ξέσπασε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή του Μελανιούς στην Αμανή.

Η ένταση των νοτίων ανέμων ήταν πολύ ισχυρή και τοπικά θυελλώδης, γι’ αυτό και πήρε γρήγορα διαστάσεις  κινούμενη βόρεια- βορειοανατολικά.

Οριοθετήθηκε την 23/10/14 και Ω/20.00 και υπό πλήρη έλεγχο την 24/10/14  και Ω/19.30.

Οι δυνάμεις που απαιτήθηκαν  ήταν  18 πυροσβεστικά οχήματα με 40 άντρες και πεζοπόρο τμήμα 20 αντρών  από την Π.Υ. Χιου.

Τα 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη που προσήλθαν δεν επιχείρησαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. 

Επίσης επιχείρησαν ενεργά πραγματοποιώντας  κατάσβεση ενεργών μετώπων οι εθελοντικές ομάδες της Ο με 3 οχήματα και 20 άντρες, της Ι με 5 οχήματα και 30 άντρες,  των Αγιασμάτων με 3 οχήματα και 15 άντρες. Επίσης οι Εθελοντικές ομάδες Καλλιμασιάς με 1 όχημα και 4 άντρες και Καλαμωτής  με 1 όχημα και 7 άντρες επιχειρούσαν κατάσβεση αναζωπυρώσεων. 

Σημαντική βοήθεια των εθελοντικών ομάδων Α με 1 όχημα και 5 άντρες, Λιθίου με 1 όχημα και 3 άντρες  και των Μεστών . Συμμετείχε ενεργά και ο Κυνηγητικός Συλλογος Χιου.

Προς ενίσχυση των δυνάμεων προσήλθαν πεζοπόρα τμήματα από την 1η ΕΜΑΚ με 13 άντρες και από τη Μυτιλήνη 7 άντρες με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αρχιπύραρχο Κουτσούκο Βασίλειο  και Πύραρχο Λάμπρη Χ. επικουρούμενα από Πεζοπόρο τμήμα δημιούργησε η εθελοντική ομάδα ΛΕΦΕΔ.

Η αστυνομική Διεύθυνση Χιου με το Α.Τ. Καρδαμύλων διεύθυνε την κυκλοφορία ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρείχε ιατρική βοήθεια.

Σημαντική ήταν η βοήθεια της 96 ΑΔΤΕ με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Παπαπροκοπίου Ι.

Η πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Χιου διέθεσε ιδιωτικές υδροφόρες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα διάνοιξης ζωνών και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Χιου υδροφόρα οχήματα.

Παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρματζης, οι Αντιδήμαρχοι Στρατής Γδυσης, Ματθαίος Φαφαλιός και Βιβή Ποταμούση, καθώς και η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογηρου.

Η πυρκαγιά αποτέφρωσε από πρώτες εκτιμήσεις 3.000 στρέμματα χορτολιβαδική – δασική έκταση και 50 στρέμματα αγροτική.

Απετράπη η προσέγγιση της πυρκαγιάς στις κατοικημένες εκτάσεις και στους οικισμούς Μελανιός και Αγιο Γάλας και κατεσβέσθη οριστικά στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Κρασσά.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε πιθανότατα από ανεμογεννήτρια η οποία για άγνωστο λόγο αναφλεγεί. Στη συνέχεια λόγω του πολύ ισχυρού ανέμου η πυρκαγιά μεταδόθηκε στην παρακείμενη έκταση.

   

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ν. ΧΙΟΥ