Αρχική Νέα Τοπικά Καμπανάκι εργαζομένων Δήμου Χίου για τα οικονομικά

Καμπανάκι εργαζομένων Δήμου Χίου για τα οικονομικά

8


Την αγωνία τους για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Χίου καταθέτουν αυτή τη φορά δημοσίως με έγγραφό τους την ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου.
Με πρόταση να αναλάβει ο Σύλλογος την εκπόνηση ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ τεκμηριωμένης μελέτης ώστε σε μια προοπτική πενταετίας να ορθολογικοποιούν τα οικονομικά του Δήμου, γίνεται μια αναλυτική αναφορά των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 6ετία.
Την πρόταση που επεξήγησε ο Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στους ΟΤΑ (και προϊστάμενος της Διεύθυνσης τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου) Λάκης Τσακός, έκανε ομόφωνα αποδεκτό το Δημοτικό Συμβούλιο και η δέσμευση είναι για παράδοση στο επόμενο τρίμηνο- τετράμηνο.
Αναλυτικά η γραπτή πρόταση του συλλόγου έχει ως εξής:
“Εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του Δήμου μας, σήμερα 27-1-05, θέλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Χίου με γνώμονα την αγωνία που μας διακατέχει.
Τα οικονομικά του Δήμου μας -και αναφερόμεθα κυρίως στα τακτικά έσοδα και έξοδα- ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία 6 χρόνια, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το Δήμο μας σε αδιέξοδο.
Δεν είναι μακράν χρονικά οι καιροί, που από τα τακτικά μας έσοδα εκτελούσαμε έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών ενώ σήμερα αντιθέτως, χρησιμοποιούσαμε και χρήματα από ΣΑΤΑ, για λειτουργικές επενδύσεις. Αυτό οφείλεται αφ’ ενός μεν στην κεντρική πολιτική κατάσταση έτσι όπως αυτή ασκείται τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας (μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων, άνιση κατανομή πόρων σε βάρος των νησιωτικών περιοχών μας κλπ.) αφ’ ενός και στην ασκούμενη τοπική πολιτική από τις Δημοτικές Αρχές (αλόγιστες δαπάνες και προσλήψεις, πληθωρισμός λειτουργίας Νομικών Προσώπων, περιορισμός εσόδων, έλλειψη επενδυτικών προσπαθειών για αύξηση εσόδων) αφ’ ετέρου.
Καθοριστικό ρόλο για το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο θα περιέλθει σύντομα ο Δήμος μας θα αποτελέσει η δρομολογημένη πρόσληψη του προσωπικού των 42 υπαλλήλων με ομόφωνη μάλιστα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, πέρα από κάθε λογική, με αντίθετες εισηγήσεις των υπηρεσιών και χωρίς κατά τη γνώμη μας να είναι αναγκαίες.
Το οικονομικό κόστος αυτών των προσλήψεων θα ανεβάσει το ποσοστό των ανελαστικών δαπανών του Δήμου μας σε σχέση με το σύνολο των τακτικών εσόδων σε ύψος μη ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΟ. Αν σ’ αυτό, προστεθεί, ένα κόστος από πιθανή μονιμοποίηση σχολικών φυλάκων, τροχονόμων ή άλλων ειδικοτήτων που θα μονιμοποιηθούν με την προωθούμενη μοριόδοτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, καταλαβαίνει κανείς πως μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά ο Δήμος μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:
1. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί στο σύνολο της η πρόσληψη του προσωπικού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να ισχύσει, τότε η πρόσληψη των υπαλλήλων να ενεργοποιηθεί μετά την οριστικοποίηση του πίνακα από ΑΣΕΠ.
2. Να εκπονηθεί πρόγραμμα δραστικών περικοπών εξόδων αλλά και αύξηση εσόδων (αξιοποίηση περιουσίας όπως: ενοικίαση κτηρίου Βενιζέλου, εκμετάλλευση κτηρίου Λάδης, Κανάρη και Απλωταριάς κλπ.).
3. Να αναλάβει ο Σύλλογος μας να εκπονήσει -εφ’ όσον υπάρξει επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου και ομόφωνη απόφαση του- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ τεκμηριωμένη μελέτη, ώστε σε προοπτική πενταετίας να ορθολογικοποιηθούν τα οικονομικά του Δήμου μας. Η μελέτη αυτή, μπορεί να υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Εκτιμώντας ότι οι παραπάνω αναφορές μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Σώμα, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ότι ο Σύλλογος ΟΤΑ και οι υπάλληλοι του Δήμου μας, θα είναι πάντα εποικοδομητικοί συνεργάτες στις προσπάθειες που γίνονται για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία του.


Για το ΔΣ ΟΤΑ Ν. ΧΙΟΥ
Ο Πρόεδρος, Χαρ. Τσακός
Ο Γραμματέας, Παν. Πεντάκης
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνεργία γιατρών στο Κέντρο, ενώ στην Περιφέρεια υπάρχουν κενά
Επόμενο άρθροΧιώτικη Μπουκιά και Συγχώριο την Κυριακή