Αρχική Νέα Τοπικά Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

17


Για ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Εκκλησίας, που κατευθύνεται από κέντρα που θέλουν να τη θέσουν στο περιθώριο, κάνει λόγο εγκύκλιος που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος στους κληρικούς.
Στην εγκύκλιο εκφράζεται ανησυχία για την επιλογή του χρόνου που τίθεται το θέμα του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας, ενώ δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι Επίσκοποι θα πράξουν το χρέος τους και θα οδηγήσουν την εκκλησία στην αυτοκάθαρση.
“Όλοι έχουμε στα βάθη της καρδιάς μας την αρχαία σκουριά των επιψόγων παθών, την οποία και είναι ανάγκη καθημερινά να καθαρίζουμε δια της μετανοίας και των πνευματικών αγωνισμάτων. Η φιλαυτία είναι η ρίζα όλων των κακών και όμως ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε είναι αφόρητα ατομοκεντρικός, και τα πρόσωπα, κρυμμένα συχνά κάτω από ποικίλα προσωπεία, έχουν αλλοτριωθεί και είναι πια άτομα” τονίζεται στην εγκύκλιο.
“Τα πάντα γύρω μας βομβαρδίζουν τις αισθήσεις με ερεθίσματα σαρκικών απολαύσεων. Η φιλοδοξία έχει χάσει στις ημέρες μας κάθε ίχνος ευγένειας και έχει μεταβληθεί σε άγριο απάνθρωπο, αγώνα διαγκωνισμού και υποσκελισμού των άλλων, προκειμένου να
αναδειχθεί και να υπερισχύσει το άρρωστο ατομικό εγώ του καθενός. Αυτός είναι ’ο πολιτισμός’ μας αυτή είναι η εποχή μας αυτός είναι, δυστυχώς, ο κόσμος μας” σημειώνεται.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ακόμη, ότι “τώρα ζητούν να θέσουν την Εκκλησία, την πνευματική Μητέρα του Λαού μας και Κιβωτό του γένους στο περιθώριο. Ο λεγόμενος ’χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος’ είναι απλώς μία κομψή έκφρασις του πόθου να
αποσυρθεί η Εκκλησία από το προσκήνιο του κοινωνικού και εθνικού μας γίγνεσθαι. Να περιορισθεί μέσα στους τοίχους των Ναών, όπως σε άλλους τόπους και σε άλλες εποχές επιχειρήθηκε. Και αυτό γιατί η παρουσία του Χριστού, που την θυμίζει το πενθηρό ράσο μας, είναι ελεγκτική και απαιτητική”.
“Τώρα ζητούν να καθιερωθεί ως υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος, ακόμα και για τους πιστούς με συνακόλουθο ευτελισμό του εκκλησιαστικού Μυστηρίου του Γάμου. Τώρα ζητούν την νομιμοποίηση της συμβιώσεως των ομιλοφύλων ’ζευγαριών’. Τώρα θέτουν και πάλι θέμα Εκκλησιαστικής περιουσίας. Τώρα όλα. Είναι άρα τυχαίο;” αναφέρεται.
Στο μεταξύ, αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους ιερούς ναούς της χώρας, όπου οι πιστοί προσευχήθηκαν για τη διέξοδο από την εκκλησιαστική κρίση. 
Σήμερα Πέμπτη, θα συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος που θα ασχοληθεί με τις καταγγελίες που αφορούν στον μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα, ενώ γραπτές εξηγήσεις έχει κληθεί να καταθέσει ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος για απαξιωτικές δηλώσεις του σχετικά με αποφάσεις της Ιεραρχίας.

ΠΗΓΗ: news.in.gr, ΑΠΕ