Αρχική Ομογένεια ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Στην τελική φάση ο διάλογος για τις συντάξεις των Ελληνοαυστραλών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Στην τελική φάση ο διάλογος για τις συντάξεις των Ελληνοαυστραλών

28


ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.- Στην τελική φάση του φαίνεται να μπαίνει ο διάλογος Αθήνας-Καμπέρας, για το θέμα των συντάξεων των Ελλήνων της Αυστραλίας, καθώς ο υπουργός Απασχόλησης και αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Παναγιωτόπουλος, απήντησε στην επιστολή της Αυστραλής συναδέλφου του, Κέι Πάτερσον, και επίκειται συνάντησή τους στην Αθήνα ή την Καμπέρα, για την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, η κ. Πάτερσον είχε γνωστοποιήσει γραπτώς στον Έλληνα ομόλογό της, την πρόθεση της κυβέρνησης Χάουαρντ να υπογράψει Αμοιβαία Συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την Ελλάδα, μόνον αν η Ελλάδα δεχθεί ως παρονομαστή το “44” και δεν εγείρει αξιώσεις για πληρωμή “σύνταξης αναπηρίας” σε επαναπατριζόμενους Ελληνοαυστραλούς πολίτες.


Αρχικά η Αυστραλία απαιτούσε, τα συνταξιoδοτικά δικαιώματα των Ελληνοαυστραλών να υπολογίζονται με παρανομαστή το “49” – δηλαδή τα 49 χρόνια εργασιακής ζωής που προβλέπει η σχετική νομοθεσία της Αυστραλίας. Φέρεται, όμως, να αποδέχεται την ελληνική αντιπρόταση για υπολογισμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων θα επαναπατρίζονται μετά την υπογραφή συμφωνίας, με παρανομαστή το “44”.


Ο υπολογισμός των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων θα γίνεται με κλάσμα με αριθμητή τα χρόνια διαμονής ενός Ελληνοαυστραλού στην Αυστραλία και παρανομαστή το “44”. Δηλαδή, αν ένας Ελληνοαυστραλός έζησε 25 χρόνια στην Αυστραλία, η Αυστραλία θα υποχρεώνεται να του πληρώνει 25/44 (είκοσι πέντε τεσσαρακοστά τέταρτα της συμφωνίας).


Η επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου, ώστε να υπογραφεί το πρωτόκολλο, πριν τη φημολογούμενη συνάντηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Απρίλιο στην Αθήνα.


Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Χάουαρντ θα κάνει ολιγόωρη στάση στην Αθήνα, καθ’ οδών προς την Τουρκία, για την ιστορική ενενηκοστή επέτειο της Μάχης στην Καλλίπολη. Αν, μέχρι τότε, έχει υπογραφεί το πρωτόκολλο, οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν την υπογραφή της συμφωνίας.

Πηγή: TGA News