Αρχική Νέα Οικονομία Γκαργκάνας: Επιτάχυνση Διαρθωτικών μεταρυθμίσεων και δημοσιονομική προσαρμογή

Γκαργκάνας: Επιτάχυνση Διαρθωτικών μεταρυθμίσεων και δημοσιονομική προσαρμογή

21

Στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ανάγκη πολυετούς δημοσιονομικής προσαρμογής εστίασε τις επισημάνσεις του ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητήθηκε η ετήσια έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος για την νομισματική πολιτική 2004 – 2005.

“Η ελληνική οικονομία δεν είναι σε κρίση. Όλες οι διεθνείς οικονομίες, αντιμετωπίζουν μια επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης. Άλλες έχουν ύφεση άλλες μείωση, εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια μικρή απλά υποχώρηση” τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.

Ο κ Γκαργκάνας μίλησε για την ανάγκη αποφασιστικής αλλά και πολυετούς προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ έδωσε έμφαση στην μείωση τόσο των δαπανών όσο και των δημοσίων ελλειμμάτων καθώς και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις μισθών ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος επεσήμανε ότι πρέπει να συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα ενώ αναγνώρισε ότι τα προηγούμενα 11 χρόνια η αύξηση ήταν γύρω στο 33% όταν το ίδιο διάστημα στην Ευρώζώνη ήταν 3,3%.

Οι επισημάνσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκου Χριστοδουλάκη, Γιώργου Φλωρίδη και Κώστα Γείτονα που έκαναν λόγο “για δικαίωση της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ”.

Ωστόσο ο κ Γκαργκάνας δέχθηκε την επίθεση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη, που ζήτησε να εξηγήσει αν εννοεί αυτά τα χρόνια πραγματικές αυξήσεις. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να έρχεται στην Επιτροπή ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος και να λέει ότι ο έλληνας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 400 ευρώ ζει καλύτερα από τον ευρωπαίο συνταξιούχο και άρα δεν πρέπει να ζητάει αύξηση”.

“Ποτέ η Τράπεζα Ελλάδος δεν εισηγήθηκε μείωση μισθών απάντησε ο κ Γκαργκάνας και πρόσθεσε:

“Η δική μας εισήγηση είναι ότι πρέπει να υπάρξει συγκράτηση στις αυξήσεις”.

Ακόμα ο κ Γκαργκάνας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις καθώς -όπως προέβλεψε- στο μέλλον θα υπάρξει μεγάλη αύξηση δαπανών για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη λόγω του δημογραφικού και ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν στη συγκράτηση του κόστους εργασίας.

Ερωτηθείς για το θέμα της εθελουσίας εξόδου εργαζομένων από επιχειρήσεις του δημοσίου ο κ Γκαργκάνας εμφανίστηκε αρνητικός.

“Η άποψη μου είναι ότι δεν είναι καλό να ενθαρρύνουμε την πρόωρη συνταξιοδότηση γιατί το πρόβλημα γίνεται οξύτερο. Η καταβολή αποζημίωσης χωρίς καμία ανταποδοτικότητα επιβαρύνει τους φορολογούμενους” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας δε, τις δηλώσεις του κ Μητσοτάκη σχετικά με τον ΟΤΕ το απέδωσε στο γεγονός ότι “ίσως ο κ Μητσοτάκης δεν ήταν καλά ενημερωμένος και βασίστηκε σε δημοσιεύματα και νόμισε ότι τα 660 εκ ευρώ, αφορούσαν την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ”.

Τέλος τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο κ Γκαργκάνας για τα καταναλωτικά δάνεια καλώντας τους έλληνες να δανείζονται με σύνεση και να σταθμίζουν τις δυνατότητες εξόφλησης τους.

“Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν θα είναι πάντα εδώ. Αργά ή γρήγορα θα αυξηθούν και στη ζώνη του ευρώ” τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή: ΜΠΕ

Διαφήμιση