Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Δεν γιόρτασαν την Εθνική Εορτή στην Αυστραλία για να μη μαλώσουν

Ομογένεια: Δεν γιόρτασαν την Εθνική Εορτή στην Αυστραλία για να μη μαλώσουν

6

Με παρέμβαση του πρέσβη της Ελλάδος στην Αυστραλία, κ Φώτη Ξύδα, ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στην Αδελαΐδα, που είχαν προγραμματισθεί για χθες, Κυριακή.
Ο κ. Ξύδας αποφάσισε να πάρει τη σκληρή απόφαση για να αποτρέψει τον υποβιβασμό των εκδηλώσεων της επετείου της εθνικής μας παλιγγενεσίας σε εκδηλώσεις σύγκρουσης ομογενειακών φορέων της Αδελαΐδας για να αποτρέψει το διασυρμό της ομογένειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Νέου Κόσμου” το πρόβλημα ανέκυψε προ ημερών, που το Γενικό προξενείο της Ελλάδος στην Αδελαΐδα δέχθηκε αίτημα της Διακομματικής Επιτροπής (λαϊκού φορέα προσκείμενου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας) να καταθέσει στεφάνι την ημέρα του εορτασμού της εθνικής επετείου (χθες Κυριακή), ή αν αυτό δεν ήταν δυνατό, να καταθέσει στεφάνι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου, κ. Νίκανδρος.
Κατά τις πηγές μας ο Γενικός Πρόξενος, κ. Παπαδογιωργάκης, υπενθύμισε στην ηγεσία της Διακομματικής, ότι την ημέρα αυτή καταθέτει στεφάνι μόνον ο Γενικός Πρόξενος και ζήτησε να τηρηθεί η παράδοση του παρελθόντος, για χάρη της ενότητας του Ελληνισμού της Νότιας Αυστραλίας.
Η απαίτηση της Διακομματικής “προκάλεσε” την Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων Αυστραλίας (φορέα που πρόσκειται στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία), η ηγεσία της οποίας απαίτησε από την προξενική αρχή ίση μεταχείριση όλων των Ελλήνων πολιτών. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας απαίτησε, να καταθέσει στεφάνι αντιπρόσωπος της Διακομματικής να δοθεί το δικαίωμα και σε αντιπρόσωπο της Ομοσπονδίας να καταθέσει εκ μέρους του Ελληνισμού που αντιπροσωπεύει.
Οι προσπάθειες του Γενικού Προξένου να μεταπείσει τους δύο φορείς απέτυχαν. Η πάγια τακτική της Κανονικής Εκκλησίας της Αυστραλίας, να απόσχει η ίδια και οι λαϊκοί φορείς της από εκδηλώσεις που συμμετέχουν φορείς της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, προεξοφλούσε την αποχή της Εκκλησίας από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων.
Παράλληλα, η πάγια θέση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων Αυστραλίας, να μην επιτρέπει στην Αρχιεπισκοπή και τους φορείς της να μονοπωλούν εκδηλώσεις εθνικής σημασίας, προεξοφλούσε την αποχή της Ομοσπονδίας από την εκδήλωση και τις δημόσιες διαμαρτυρίες της για “διαχωρισμό” των Ελλήνων της Νότιας Αυστραλίας από τους εθνικούς αντιπροσώπους.
Προ του αδιεξόδου, ο κ. Ξύδας παρενέβη και ακύρωσε τη Δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων, που είχαν προγραμματιστεί για χθες.
Η σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει:
“Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου, εκτός του ότι δίδουν στους Έλληνες την ευκαιρία να αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους ήρωες που προσέφεραν με τις θυσίες τους την ελευθερία στις επόμενες γενιές, αποτελούν συγχρόνως και κατάλληλη αφορμή, προκειμένου να διαισθανθούν οι πάντες το χρέος τους προς την πατρίδα και την ανάγκη να διαφυλάττουν, σε κάθε γωνιά της γης, την ενότητα του Ελληνισμού.
“Οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου θα πρέπει να αποτελούν λαμπρή ευκαιρία επιδείξεως των αρετών της φυλής μας, ιδιαίτερα εδώ στην Αυστραλία μπροστά στα μάτια αξιωματούχων και απλών φίλων της χώρας μας και χωρίς να αμαυρώνεται η εικόνα του Ελληνισμού.
Με τις παραπάνω σκέψεις κατά νου, αποφασίστηκε η ματαίωση των εκδηλώσεων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εκεί (Αδελαΐδα) για την 25η Μαρτίου”.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θεοφάνης Μάρας με δηλώσεις του στο “Νέο Κόσμο” εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τα γεγονότα.
“Με λυπεί βαθύτατα η ακύρωση των εκδηλώσεων για την εθνική μας επέτειο, την επέτειο που εκπέμπει σαφή και διαχρονικά μηνύματα ενότητας του Ελληνισμού. Ιδιαίτερα με θλίβει το παράδειγμα που δίνουμε στις νεώτερες γενιές, που τέτοιες ημέρες προσπαθούμε να ποτίσουμε με υπηρηφάνεια για την καταγωγή μας και τους προγόνους μας”.


Πηγή: Ομογενειακή Εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ