Αρχική Πολιτισμός Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κινηματογραφόφιλων για την ιδιωτικοποίηση του cine-ΚΗΠΟΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κινηματογραφόφιλων για την ιδιωτικοποίηση του cine-ΚΗΠΟΣ

35Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 4 Μαϊου στις 11.00 το πρωί, έξω από τη ΔΑΕΧ καλούν οι φίλοι του κινηματογράφου, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του Δημοτικού CINE-ΚΗΠΟΣ.
Σε σχετική ανακοίνωση θυμίζουν τα όσα λέγονταν από το Δήμαρχο Χίου Μάρκο Μεννή τα προηγούμενα χρόνια για το Δημοτικό Κινηματογράφο.
“Ο δικός μας κινηματογράφος έχει γίνει πια θεσμός για την πόλη μας. Αποτελεί πρόκληση για μας σα δημοτική αρχή η αναβάθμιση αυτού του θεσμού και η εξασφάλιση της παραπάνω λειτουργικότητας και της απόδοσής του και σαν πολιτιστικού θεσμού, αλλά και σαν αναπόσπαστου κομματιού του Δημοτικού Κήπου”.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
“Με απόφαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Χίου την προσεχή Τετάρτη 4/5/2005 ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος βγαίνει στο σφυρί προκειμένου να παραχωρηθεί σε ιδιώτη.
Ακόμη όμως ο Δήμαρχος Χίου, ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Α.Ε.Χ. δεν κατάφεραν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της δημοπράτησης του ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ αφού όπως είναι γνωστό, και επιβεβαιώθηκε και από τον κ. Λάρδα, ο θερινός κινηματογράφος ακόμη και χωρίς την επιδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, ήταν κερδοφόρος.
(Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Δημοκρατική” 26-4-05 αναφέρει: “Σημειωτέον ότι στο ταμείο της ΔΑΕΧ, εφόσον ευοδωθεί αυτή η συνεργασία, θα μπαίνουν κάθε χρόνο 16.000 ευρώ (πέρυσι τα έσοδα ήταν 12.000)…” Ας μην ξεχνάμε δε ότι η τελευταία χρονιά του ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ δεν ήταν κι η καλύτερη λόγω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και των Ολυμπιακών Αγώνων, που του στέρησαν αρκετούς θεατές. Πάντως το κυριότερο είναι ότι η στάση των ιθυνόντων του Δήμου μας περί πολιτισμού, διακηρύσσει περίτρανα πως προκειμένου να εισπράξουν 4.000 ευρώ επιπλέον, προτίθενται να μετατρέψουν τον δημοτικό κινηματογράφο σε ιδιωτική επιχείρηση που προφανώς κινούμενη από τη λογική του κέρδους, θα μας σερβίρει κρύο Χόλλυγουντ και οπωσδήποτε όχι σε φιλική τιμή!
Κι αν ο κ. Μεννής ξέχασε τόσο σύντομα τις ιδέες του για τη σημασία της λειτουργίας του δικτύου των δημοτικών κινηματογράφων, είμαστε εδώ για να του τις υπενθυμίζουμε:
“Ο κινηματογράφος, η κατ’ εξοχήν τέχνη των λαϊκών μαζών, ο οποίος προσελκύει εκατομμύρια θεατές σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ετησίως, διαμορφώνει το πολιτιστικό επίπεδο των λαών και αποτελεί διασκέδαση ανθρώπων απ’ όλα τα βαλάντια”.
Επειδή ανησυχούμε για το επίπεδο του πολιτισμού που προωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι αφ’ ενός αντιμετωπίζουν τα αγαθά του Δήμου σαν προσωπική τους περιουσία που δικαιούνται να την εκποιούν κατά βούληση και αφ’ ετέρου αντιμετωπίζουν υπεροπτικά όσους αντιτίθενται στα αναπτυξιακά τους σχέδιά σαν περιθωριακές μειοψηφίες, καλούμε τους πολίτες της Χίου που αντιτίθενται στο ξεπούλημα του ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ να συγκεντρωθούν στις 4/5 στη ΔΑΕΧ στις 11.00 προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον επικείμενο πλειστηριασμό.

Πολίτες της Χίου”.