Αρχική Ομογένεια Επιστολή από το Γηριατρικό Ιδρυμα Γ. Αλμυρούδης

Επιστολή από το Γηριατρικό Ιδρυμα Γ. Αλμυρούδης

59


Λάβαμε και εμείς την επιστολή από το Γηριατρικό Χιακό Ίδρυμα “Γεώργιος Κ. Αλμυρούδης”, που υπογράφεται από 4 μέλη του Δ.Σ., και με την οποία απευθύνεται προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Γηροκομείου Χίου “Ζωρζής Μιχαληνός”.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην επιστολή είναι σχεδόν στο σύνολό τους γνωστά, μετά τη συνέντευξη τύπου του προέδρου του Γηριατρικού ιδρύματος κ. Γιώργου Αλμυρούδη.
Δεν μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε αρνητικά μία παράγραφο της επιστολής, που μετά από αυτόν τον επιχειρηματικό -κατά βάση καυγά- τη μπόρα πρέπει να τη φάει το γηροκομείο:
“… η εμπιστοσύνη μας προς τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Γηροκομείου έχει ανεπανόρθωτα κλονιστεί και μας είναι δύσκολο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για ενίσχυση του Γηροκομείου Χίου μέσω του “GKA Chian Geriatrics Foundation” καθώς και μέσω άλλων οργανώσεων, στις οποίες η πλειοψηφία του Συμβουλίου του Ιδρύματος μας ανήκει”.


Ελπίζουμε μετά από ωριμότερη σκέψη να αλλάξει η άποψη της διοίκησης του Γηριατρικού Ιδρύματος όπου ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:


Προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Γηροκομείου Χίου “Ζωρζής Μιχαληνός”


Αγαπητοί μας,


Με μεγάλη μας λύπη τις τελευταίες μέρες το Γηροκομείο Χίου “Ζωρζής Μιχαληνός” καθώς και το “Γηριατρικό Ίδρυμα Γεώργιος Κ. Αλμυρούδης” έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη, η οποία προέρχεται από καθαρά επαγγελματικές ή και προσωπικές διαφορές μεταξύ του Προέδρου του Ιδρύματός μας με τον κ. Γιάννη Τζούμα. Η κατάσταση που επικρατεί είναι επιζήμια και για τους δύο οργανισμούς. Η διαστρέβλωση της αλήθειας από την “Αλήθεια” και η στάση του κ. Αντώνη Πουλή σε όλη αυτή την υπόθεση με την επιλεκτική μνήμη του και τις ανακριβείς δηλώσεις του δημιούργησαν ένα κλίμα δυσπιστίας εκ μέρους της Χιακής ομογένειας προς τη Διοίκηση του Γηροκομείου.
Αρχικά ο κ. Πουλής δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι δεν είχε ιδέα για τον οργανισμό μας. Όταν δημοσιοποιήσαμε την επιταγή των $5000 την οποία παραδώσαμε στον κ. Πουλή το καλοκαίρι του 2003, ο κ. Πουλής θυμήθηκε το ίδρυμά μας αλλά συνεχίζει να αρνείται ότι γνωρίζει σχετικά με το Ίδρυμα “GKA Chian Geriatrics Foundation”. Στη συνέχεια, όταν ο Γραμματέας του Ιδρύματος, Νίκος Παπαγιαννάκης, έστειλε επιστολή με αδιάψευστα στοιχεία ότι ο κ. Πουλής είχε ενημερωθεί περί του ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2002, και διέψευδε τις συνεντεύξεις του κ. Πουλή, η μνήμη του κ. Πουλή άρχισε να επιστρέφει.
Κυρίες και κύριοι, εφόσον ακόμα και μετά την επεξηγητική συνέντευξη τύπου του Προέδρου του GKA Chian Geriatrics Foundation, κ. Αλμυρούδη η οποία έγινε μετά από άρνηση μελών της Δ.Ε. να συναντηθείτε μαζί του, την δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ιδρύματος, συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Πουλή και δηλώνετε άγνοια σχετικά με τη δράση και το σκοπό του Ιδρύματος μας, αν και δεν ενδιαφερθήκατε να επικοινωνήσετε μαζί μας, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
1) Ο κ. Γεώργιος Αλμυρούδης γνωρίζοντας τις ανάγκες του Γηροκομείου μας “Ζωρζής Μιχαληνός”, και έχοντας στο παρελθόν βοηθήσει σε προσωπικό επίπεδο, το 2000 πρότεινε σε μια ομάδα Χιωτών της Αμερικής τη σύσταση ενός Ιδρύματος με σκοπό να βοηθήσει το Γηροκομείο καθώς και άλλα παρόμοια Ιδρύματα στη Χίο και στην Αμερική. Το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από 29 Χιώτες της Αμερικής, βάπτισε το Ίδρυμα με το όνομα του οραματιστή του και μεγαλύτερου δωρητή, “Γεώργιος Κ. Αλμυρούδης”.
2) Το Ίδρυμα “GKA Chian Geriatrics Foundation” είναι ανεγνωρισμένο ως κοινωφελές από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης και τη φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS). Τα λογιστικά βιβλία του Ιδρύματος ελέγχονται από ορκωτό λογιστή και όλες οι απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις καταβάλλονται στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
3) Σκοπός του Ιδρύματος τέθηκε η συγκέντρωση του ποσού των $300.000 μέσα σε μία δεκαετία το οποίο θα κεφαλαιοποιηθεί. Το εισόδημα από το κεφάλαιο αυτό να διαμοιράζεται σε κοινωφελές Ιδρύματα που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματός μας, συμπεριλαμβανομένου και του Γηροκομείου Χίου “Ζωρζής Μιχαληνός”.
4) Η πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματος έγινε τον Μάιο του 2000 με την παρουσία πολλών επισήμων από Αμερική και Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων του Μητροπολίτη Χίου κ. Διονυσίου, των Βουλευτών Ελπίδας Τσουρή και Θανάση Βαρίνου καθώς και του αείμνηστου Νομάρχη Χίου Γιώργη Καλουτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι 90% των εξόδων της εκδήλωσης πληρώθηκαν από τον κ. Αλμυρούδη ενώ τα έσοδα πήγαν στο “GKA Chian Geriatrics Foundation”.
5) Ουδέποτε το Ίδρυμα χρησιμοποίησε το λογότυπο ή το όνομα του Γηροκομείου, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύσεις. Πληροφορίες σχετικά με το Γηροκομείο χρησιμοποιήθηκαν από το Ίδρυμα σε ενημερωτικά έγγραφα με την προφορική άδεια του Διευθυντού του Γηροκομείου κ. Αντώνη Πουλή.
6) Όσα άτομα προσφέρουν χρήματα στο Ίδρυμα γνωρίζουν ότι οι προσφορές τους πηγαίνουν στο “GKA Chian Geriatrics Foundation”, γεγονός το οποίο αναφέρεται στις επιταγές τις οποίες μας παραδίνουν, στις αποδείξεις καθώς και στα ευχαριστήρια γράμματα που λαμβάνουν από το Ίδρυμά μας.


Σχετικά με το εάν γνώριζε ή όχι ο κ. Πουλής καθώς και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής περί του Ιδρύματός μας και τη δράση του, σας κάνομε γνωστά τα ακόλουθα:


1) Στοιχεία σχετικά με το Γηροκομείο (διοίκηση, βοήθεια κράτους, ιστορία) για χρήση τους σε ενημερωτικά έντυπα από το “GKA Chian Geriatrics Foundation” δόθηκαν στον κ. Αλμυρούδη από τον κ. Πουλή.
2) Ο Γραμματέας του GKA κ. Νίκος Παπαγιαννάκης και ο κ. Πουλής είχαν εκτενή συνομιλία σχετικά με το Ίδρυμα τον Οκτώβρη του 2002. Η συνάντηση αυτή έγινε μετά από τηλεφωνική σύσταση του κ. Παπαγιαννάκη στον κ. Πουλή από τον Γ. Αλμυρούδη. Με την άδεια και παρουσία του κ. Πουλή, ο κ. Παπαγιαννάκης φωτογράφισε τους χώρους και τους τροφίμους του Γηροκομείου και την δημιουργία ενημερωτικών εντύπων από το “GKA Chian Geriatrics Foundation”. Εάν όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πουλής σε συνέντευξη του (Ράδιο Αλήθεια, 8/4/2005) “Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται στο πόδι” γιατί δεν ζήτησε κάποια έγγραφα από τον κ. Παπαγιαννάκη; Ο κ. Πουλής γνώστης περί του “GKA Chian Geriatrics Foundation” ουδέποτε ζήτησε έγγραφα σχετικά με το Ίδρυμα μας.
3) Μετά από πίεση του κ. Πουλή προς τον κ. Αλμυρούδη (αν και ένα μέρος του Συμβουλίου μας διαφώνησε γιατί το κεφάλαιο του Ιδρύματος δεν είχε φτάσει τις απαιτούμενες $300.000), το καλοκαίρι του 2003 το Ίδρυμα παρέδωσε επιταγή $5.000 στον κ. Πουλή, για την επισκευή του χώρου εστιάσεων, όπως αναφέρεται στην ευχαριστήρια επιστολή σας προς το Ίδρυμά μας στις 15 Δεκεμβρίου 2003.
4) Κατά το γεύμα που παρέθεσε το Γυναικείο Τμήμα της Χιακής Ομοσπονδίας τον Αύγουστο του 2003, και πάλι ο κ. Παπαγιαννάκης και ο κ. Πουλής συζήτησαν σχετικά με το “GKA Chian Geriatrics Foundation” παρουσία του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Σταύρου Χαβιάρα.
Η άρνηση της Προέδρου της Δ.Ε. στο κάλεσμα του Προέδρου του Ιδρύματός μας να συγκαλέσει την Επιτροπή πριν την συνέντευξη τύπου καθώς και η ακόλουθη δήλωσή της, μας προκαλεί εντυπώσεις σχετικά με την αμεροληψία της: “Υποθέτω ότι ο κ. Αλμυρούδης ό,τι στοιχεία θα κατέθετε στη ΔΕ τα γνωστοποίησε μέσω της συνέντευξης Τύπου, άρα αυτή τη στιγμή ξέρουμε – μέσω αυτής της συνέντευξης Τύπου – ό,τι έχει σχέση με το Γηριατρικό Ίδρυμα και από εκεί και πέρα θα συγκληθεί η ΔΕ για να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και για να κρίνει”. (Αλήθεια, 12/4/2005)
Το μόνο λάθος που έγινε εκ μέρους μας, είναι ότι δεν σας ενημερώσαμε γραπτώς ως Διοικούσα Επιτροπή του Γηροκομείου σχετικά με τις ενέργειες του Ιδρύματός μας. Η τυφλή μας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Πουλή, μας έκανε να πιστεύομε ότι η προφορική ενημέρωση του Διευθυντή του Γηροκομείου ήταν αρκετή. Με τα γεγονότα των περασμένων ημερών, η εμπιστοσύνη μας προς τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Γηροκομείου έχει ανεπανόρθωτα κλονιστεί και μας είναι δύσκολο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για ενίσχυση του Γηροκομείου Χίου μέσω του “GKA Chian Geriatrics Foundation” καθώς και μέσω άλλων οργανώσεων, στις οποίες η πλειοψηφία του Συμβουλίου του Ιδρύματος μας ανήκει.
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τους τροφίμους του Γηροκομείου Χίου “Ζωρζής Μιχαληνός” και τον Χιακό λαό ότι αν και έχουμε αμφιβολίες για τη σωστή διαχείριση του Γηροκομείου, εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και σαν Ίδρυμα αλλά και σαν άτομα, για καλύτερες συνθήκες επιβίωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας και εδώ στην Αμερική αλλά και στην αγαπημένη μας Χίο. Ζητάμε όμως και από την πλευρά σας σαν Διοικούσα Επιτροπή του Γηροκομείου, να δείξετε την πρέπουσα ευαισθησία ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Γηροκομείου Χίου και του “GKA Chian Geriatrics Foundation” και κατ’ επέκταση τη Χιακή ομογένεια της Αμερικής.
Πιστεύουμε με την επιστολή μας αυτή ότι απαντήσαμε όλες τις ερωτήσεις που έχουν γεννηθεί γύρω από το Ίδρυμά μας. Σας κάνομε γνωστό ότι είμαστε στη διάθεση της Δ.Ε. για ό,τι άλλα στοιχεία ζητήσει, αλλά, αυτή είναι η μόνη απάντηση που έχομε σκοπό να δώσομε σε κουτσομπολιά, υπονοούμενα, σπόντες και συκοφαντίες.


Για το Χιακό Ίδρυμα “Γεώργιος Κ. Αλμυρούδης”,


Γεώργιος Αλμυρούδης


Πρόεδρος


Παντελής Σγουρός
ΑντιπρόεδροςΝίκος Παπαγιαννάκης
Γραμματέας


Αλέξανδρος Ντούλης
Ταμίας