Αρχική Νέα Τοπικά Σύσκεψη Ν.Α. Χίου, ζήτημα πρώτο πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες

Σύσκεψη Ν.Α. Χίου, ζήτημα πρώτο πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες

8Από τη μια υπάρχει το πολιτικό ζήτημα των προσφύγων που εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα τους, με σοβαρές ευθύνες των ισχυρών της γης και κύρια των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αναγκάζονται να αναζητούν σε άλλες χώρες καλύτερη τύχη.
Από την άλλη υπάρχει το θέμα της καλυτέρευσης των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας.
Το πρώτο σκέλος έχει άμεση σχέση και με τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουμε όταν προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά μας. Η “ασφαλής αποτροπή” δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων που είτε προσπαθούν να περάσουν τη θάλασσα του Αιγαίου νομίζοντας ότι μπορούν και να την… περπατήσουν, είτε προσπαθούν να περάσουν από τον Εβρο πέφτοντας σε ναρκοπέδια…
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων φθάνοντας στη χώρα μας.


Αυτό το δεύτερο τμήμα ήταν και το κύριο θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου υπό τον τίτλο “λαθρομετανάστες”.
Συζήτηση έγινε και πάνω στο θέμα της ορολογίας, όπου οι περισσότεροι -πλην του ΓΓ της Περιφέρειας- συμφώνησαν ότι ο σωστός όρος είναι πρόσφυγες και η κάθε φορά χρήση του επηρεάζει δίχως άλλο τον πολίτη.
Αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης ήταν η καταγραφή της ανάγκης ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κονδύλια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των φορέων που εμπλέκονται στη σύλληψη και κράτηση των προσφύγων.
Παράλληλα με πρόταση του Νομάρχη συστάθηκε επιτροπή με επικεφαλής τον αντινομάρχη Παναγιώτη Καμίτση και μέλη τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Στέλιο Καμπούρη, το Δήμαρχο Ομηρούπολης Δημήτρη Παπαληό, το νέο προϊστάμενο των ΠΣΕΑ Γιάννη Τσάκαλο και την εκπρόσωπο της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες Νατάσσα Στραχίνη.
Η Επιτροπή θα έχει ως αντικείμενο να συγκεντρώσει τις προτάσεις όλων των φορέων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται και που με τη βοήθεια της βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδας Τσουρή θα κατατεθούν στη Βουλή, αν είναι δυνατό και ως ερώτηση των βουλευτών όλου του Αιγαίου.
Στην πρόσκληση της Ν.Α. Χίου και προς τα συναρμόδια υπουργεία ανταποκρίθηκε μόνο το υπουργείο Εσωτερικών δια του Γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (απουσίαζαν αυτά των Εμπορικής Ναυτιλίας, Δημόσιας Τάξης, Αιγαίου), ενώ από τους βουλευτές παρούσα ήταν μόνο η Ελπίδα Τσουρή.
Ειδικά από του εκπροσώπους των κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) επισημάνθηκαν και οι γενεσιουργές αιτίες της μετανάστευσης που παρατηρείται ειδικά από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του Νομάρχη Πολύδωρου Λαμπρινούδη για επέκταση του θεσμού των συνοριοφυλάκων και στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έγινε αποδεκτή από το ΓΓ της Περιφέρειας Σέργιο Τσίφτη, που θα μεταφέρει τη σχετική πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών.


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ από “ασφαλή αποτροπή” στις 28 Μαρτίου 2003.