Αρχική Νέα Τοπικά Δημήτρης Παπαληός: Κύριε υφυπουργέ, τι γίνεται με τον Ανάβατο;

Δημήτρης Παπαληός: Κύριε υφυπουργέ, τι γίνεται με τον Ανάβατο;

35



Πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που έγινε η σύσκεψη στην Αθήνα για να δουν τι ακριβώς θα γίνει με την ένταξη του Γ’ ΚΠΣ στον Ανάβατο.
Δυστυχώς όμως τίποτα μέχρι τώρα δεν έχει γίνει, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι καμία ένδειξη δεν υπάρχει ότι κάτι γίνεται.
Ετσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέορν η επιστολή του Δημάρχου Ομηρούπολης Δημήτρη Παπαληού προς τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, με την οποία επισημαίνεται η δύσκολη σημερινή παραγματικότητα:


Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,


13 υποφακέλους και 185 μεμονωμένα αρχεία περιέχει ο Φάκελος του Αναβάτου του Δήμου μας για την περίοδο 2003-2005. Το σύνολο του καταχωρημένου υλικού φτάνει τα 61,7 MB.
Πάνω από 25 έγγραφα και υπομνήματα για το διάστημα από 6/1/2003 – 3/3/2004.
14 έγγραφα και υπομνήματα για το διάστημα από 14/4/2004 – 27/4/2005.
Φτάνει πια. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας.
Το χρέος του Δήμου Ομηρούπολης απέναντι στο μνημείο δεν εξαντλείται σε συσκέψεις και χαρτιά περίτεχνα γραμμένα.
Το Τεχνικό δελτίο για την ένταξη του Έργου έχει κατατεθεί από τις 22/2/2003.
Με το έγγραφό σας Α.Π. 7184 από 16/12/2004 δίδεται, με καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2004, εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για σύνταξη έκθεσης έργου. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι οριστικές ενέργειες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 15/2/2005 με τη συμμετοχή του Δήμου Ομηρούπολης καθώς έχει υποβάλλει, επίσημα και για πολλοστή φορά, την τεκμηριωμένη άποψή του για το παρελθόν και ένα συγκροτημένο και ρωμαλέο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.
Μέχρι στιγμής δεν μας έχει γνωστοποιηθεί καμία σχετική ενέργεια ή διαδικασία. Αλήθεια υπάρχει επίγνωση για τον χρονικό ορίζοντα και τις δεσμεύσεις του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης;
Αντίθετα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου της 24/3/2005 ανακοινώνεται η πραγματοποίηση σύσκεψης όπου το έργο του Αναβάτου αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα. Με τι εισηγήσεις και ποια, άραγε, αποτελέσματα;


Κύριε Υφυπουργέ,


Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν αδρά την πραγματικότητα όπως αυτή έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των 30 μηνών θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής.
Επειδή με τον τρόπο και τους ρυθμούς αυτούς
Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Αναβάτου εκτίθεται επί χρόνια ανυπεράσπιστος σε κάθε καταπόνηση με ορατή την καταστροφή του στο άμεσο μέλλον.
Το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην ιστορική μας συνείδηση προσβάλλεται βάναυσα.
Ο Δήμος, το νησί της Χίου και το Β. Αιγαίο ολόκληρο στερείται μίας από τις καθοριστικές αναπτυξιακές του δυνατότητες.
Οι κάτοικοι του Αναβάτου είναι, για σειρά χρόνων, δέσμιοι μίας ανύπαρκτης πολιτικής και πρακτικής προστασίας των πολιτιστικών μας μνημείων.


Γίνεται φανερό ότι η αδιαμαρτύρητη αποδοχή της πορείας αυτής δημιουργεί συνεργούς στις χειρότερες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφερθούν στον τόπο.
Ο Δήμος Ομηρούπολης δεν ανήκε σ’ αυτούς. Απηχώντας την καθολική θέληση του νησιού και με δεδομένο το ενδιαφέρον της οργανωμένης διεθνούς επιστημονικής, ακαδημαϊκής και πνευματικής κοινότητας εν γένει οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν.
Εύχομαι να το πράξουμε όλοι.


Με τιμή


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΠΑΠΑΛΗΟΣ

Διαφήμιση