Αρχική Πολιτισμός Happening υπέρ του Δημοτικού “cine-ΚΗΠΟΣ”

Happening υπέρ του Δημοτικού “cine-ΚΗΠΟΣ”

8


Εκδηλώσεις υπέρ της διατήρησης του δημοτικού χαρακτήρα του cine-ΚΗΠΟΣ διοργανώνει το Σάββατο “Η Πρωτοβουλία Δημοτών ενάντια στο ξεπούλημα του cine-ΚΗΠΟΣ” και με αίτημα να μείνει στα χαρτιά η συμφωνία ιδιωτικοποίησης.
Συγκεκριμένα:
Από τις 11:00 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, με κινηματογραφική μουσική και με πολλά μέτρα πανό, μπογιές και σπρέι, όσοι θέλουν μπορούν να ζωγραφίζουν, να κάνουν graffiti στο μεγαλύτερο πανό διαμαρτυρίας που έχει φτιαχτεί στη Χίο και το οποίο το απόγευμα θα “περικυκλώσει” το ΔΗΜΟΤΙΚΟ θερινό κινηματογράφο “Cine Κήπος”!
Στις 7:00 το απόγευμα, η συγκέντρωση μεταφέρεται έξω απ’ το “Cine Κήπος”. Θα γίνει συζήτηση στη νέα γενική συνέλευση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ στις 8:00 μ.μ. θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικά συγκροτήματα σε low bap και hip hop ρυθμούς και η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι στο οποίο συμμετέχουν οι Κατσάφαρος και Καβύρης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ CINE ΚΗΠΟΣ!


Την Τετάρτη 4 Μαΐου, μέσα στις διακοπές του Πάσχα, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΑΕΧ αποφάσισε το ξεπούλημα του δημοτικού θερινού κινηματογράφου “Cine Κήπος” για τα επόμενα 10 χρόνια με το γελοίο αντίτιμο των 16.100 ευρώ. Τη στιγμή που οι “τοπικοί μας άρχοντες” δηλώνουν ότι κόπτονται για τον πολιτισμό και επιβάλλουν πολιτιστικά χαράτσια στους δημότες, ξεπουλάνε το μοναδικό ίσως επιτυχημένο δημοτικό θεσμό, το “Cine Κήπος”, και μάλιστα με εξευτελιστικούς όρους και για 10 χρόνια, σαν να ήταν χωράφι τους, δείχνοντας σε όλους ότι ο πολιτισμός γι’ αυτούς είναι εμπόρευμα κι η δημόσια περιουσία, φθηνά οικόπεδα για ιδιώτες.
Μάλιστα, ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι και το γεγονός ότι δεν δίστασαν να παραδεχτούν μπροστά στους πολίτες που διαμαρτύρονταν για το ξεπούλημα και στα τοπικά ΜΜΕ ότι θα ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα – με πρώτο το δημοτικό θέατρο Καστρομηνά – αν υπάρξουν προσφορές ιδιωτών.
Τα επιχειρήματά τους (“το δημόσιο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες” και “ο ιδιώτης εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κινηματογράφου”) είναι σαθρά, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το Cine Κήπος είχε πέρσι έσοδα 12.000 ευρώ (3.000 ευρώ κέρδος), σε ένα καλοκαίρι που με το Euro και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα και παραδοσιακοί θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας έψαχναν τους θεατές με το φακό. Προφανώς λοιπόν δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του δημοτικού κινηματογράφου αλλά μάλλον η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στη γενικότερη λογική του ξεπουλήματος της δημόσιας γης και της αντιμετώπισης του πολιτισμού ως εμπόρευμα που πρέπει να πωληθεί με κάθε μέσο και με όποιο τίμημα.
Απέναντι σε αυτό το πραξικοπηματικό ξεπούλημα του “Cine Κήπος”, οι πολίτες της Χίου θα πρέπει να διεκδικήσουν η ιδιωτικοποίηση να μείνει στα χαρτιά, η δημόσια περιουσία να παραμείνει στους δημότες και η πιο λαϊκή τέχνη, ο κινηματογράφος, να μην παραδοθεί στη σύγχρονη βιομηχανία του θεάματος.


Την Κυριακή 8 Μαϊου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πολίτες της Χίου και η οποία κατέληξε στη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, με πρώτη ημερομηνία το Σάββατο 14 Μαΐου.
Από τις 11:00 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, με κινηματογραφική μουσική και με πολλά μέτρα πανό, μπογιές και σπρέι, ζωγραφίζουμε και κάνουμε graffiti στο μεγαλύτερο πανό διαμαρτυρίας που έχει φτιαχτεί στη Χίο και το οποίο το απόγευμα θα “περικυκλώσει” το ΔΗΜΟΤΙΚΟ θερινό κιν/φο “Cine Κήπος”!
Στις 19:00 το απόγευμα, μεταφερόμαστε έξω απ’ το “Cine Κήπος” και συζητάμε στη νέα γενική συνέλευση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ στις 20:00 κλείνουμε τη βραδιά με το λαϊκό γλέντι στο οποίο συμμετέχουν οι Κατσάφαρος και Καβύρης.
Καλούμε όλους τους πολίτες της Χίου να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τις προσπάθειες ενάντια στο ξεπούλημα του δημοτικού κινηματογράφου, τόσο στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, όσο και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα συζητηθεί το θέμα, όποτε και αν πραγματοποιηθεί.


ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ CINE ΚΗΠΟΣ