Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία αστυνομικών για τις περικοπές στα νυχτερινά

Διαμαρτυρία αστυνομικών για τις περικοπές στα νυχτερινά

13

Εντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των Αστυνομικών Υπαλλήλων αφού με κατεπείγουσα εντολή η Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης περικόπτει τα νυχτερινά των αστυνομικών υπαλλήλων και ζητά τη σύνταξη νέων καταστάσεων από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπου νυχτερινό επίδομα θα δίνεται μόνο σε όρους έχουν κυλιόμενο ωράριο.
Με αυτό τον τρόπο συνάδελφοι που υπηρετούν στην Ασφάλεια ή στη δίωξη ναρκωτικών δεν δικαιούται να λαμβάνουν το επίδομα”, μας είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Χίου Σταμάτης Σάτρας.
Η Ομοσπονδία εξάλλου με το ακόλουθο έγγραφο προς το υπουργείο ζητά την καταβολή όπως ορίζει ο σχετικός Νόμος.
“Διαφορετικά -σημειώνεται- να περιμένετε την απάντηση του δίκαια αγανακτισμένου αστυνομικού”.
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Σας γνωρίζουμε ότι γενικός αναβρασμός και δικαιολογημένη αγανάκτηση επικρατεί σε όλο το Αστυνομικό προσωπικό εξαιτίας μιας Δ/γής υπηρεσιακών παραγόντων που “καταργεί” Νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις και αναγορεύεται σε ’’υπερνόμο’’.
Η αναφορά στην υπ. αρίθμ. 8002/32/381 από από 21-2-03 δ/γή του κ. Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μας παραπέμπει η προσφάτως εκδοθείσα υπ’ αριθ. 8002/32/41 α από 07-05-05 δ/γή της Δ/νσης χρηματικού/Α.Ε.Α. (προσέξατε την ημερομηνία 7-5-05), ημέρα Σάββατο και με ένδειξη κατεπείγον).
Ο Νόμος 3205/2003 (ΦΕΚ Α-297) είναι σαφώς σαφέστατος. “Για το στρατιωτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. της Π.Σ. και του Λ.Σ. το επίδομα αυτό (δηλ. της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας Μονάδων) προσδιορίζεται σε ώρες νυκτερινής απασχόλησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των επιδομάτων, καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων αυτών καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού.
Η εκδοθείσα κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου υπ’ αριθ. 2/16661/0022 από 6/3/2000 απόφαση καθορίζει τους όρους, τους δικαιούχους, που είναι όλοι οι αστυνομικοί, πλην εκείνων του εδ. α, οι οποίοι εκτελούν γραμματειακή υπηρεσία και υπηρεσία τεχνίτη κάθε ειδικότητας.
Όμως, ώ του θαύματος, ήλθε η υπ’ αριθ. 8002/32/381 από 21-2-2003 δ/γή της Δ/νσης Οικονομικών Α.Ε.Α. και με ισχύ “υπερνόμου, καταργεί στην ουσία” και τον παραπάνω Νόμο και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα Υπουργική απόφαση και επιβάλλει “δίκαιο” αυξημένης ισχύος και αποφαίνεται ότι μάχιμος αστυνομικός είναι εκείνος που εκτελεί υπηρεσία ΜΟΝΟ εναλλασσόμενης βάρδιας και κανένας άλλος.
Δηλαδή, δεν είναι μάχιμος ο αστυνομικός ( οποιουδήποτε βαθμού) που εκτελεί νυκτερινή υπηρεσία (από 22.00 έως 06.00 όπως ο Νόμος ορίζει) ως διώκτης Ναρκωτικών, ως αστυνομικός ειδικών εγκλημάτων Βίας, ως αστυνομικός ειδικής ομάδας κλεπτών, διαρρηκτών κ.λ.π., επειδή είναι σε πρώτη ζήτηση από την Υπηρεσία του, ανά πάσα ώρα του 24ώρου, αλλά όχι σε εναλλασσόμενη βάρδια 24ώρου.
Και τώρα μια ερώτηση προς του συντάκτες του υπερνόμου (της παραπάνω δ/γής του Α.Ε.Α./Δ/νσης Οικονομικών). Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί πλην εκείνων που εκτελούν εναλλασσόμενη βάρδια, σε ποια κατηγορία του άρθρου 1 της παρ. του Π.Δ. 394/2001 ανήκει;
Στην περίπτωση του εδαφ. α. μήπως (δηλαδή της γραμματειακής Υπηρεσίας);
Στην περίπτωση του εδαφ. β. κατά τον συντάκτη -ο οποίος αποφαίνεται πάνω από τον εκτελεστικό Νομοθέτη- δεν υπάγεται γιατί δεν υπάρχει εναλλασσόμενη βάρδια.
Επομένως αυτοί οι συνάδελφοι ξεχάστηκαν και δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία; Μήπως μπορούν να εργάζονται κατά βούληση και όσες ώρες θέλουν χωρίς αμοιβή;
Τέλος, επισημαίνουμε με ιδιαίτερο προβληματισμό τον χρόνο, τον τρόπο και την σπουδή του εντολέα και του συντάκτη της κατ’ επείγουσας δ/γής της Δ/νσης Διαχείρισης Χρηματικού, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ το σύνολο των μέχρι σήμερα δικαιούχων είναι παράνομοι και το μόνο που δεν συμπεριέλαβε στην δ/γή είναι η εντολή να επιστρέψουν “αυθωρεί και παρά χρήμα” την αποζημίωση των μέχρι σήμερα νυκτερινών!
Δυστυχώς, κ. Υπουργέ, κάτι συμβαίνει, κάποιοι αναγορεύονται υπεράνω υπουργικών Νόμων και υπουργικών αποφάσεων, θεωρούνται ανέλεγκτοι οι ίδιοι και αρμόδιοι να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα.
Δεν προτείνουμε τίποτε.
Απαιτούμε το αυτονόητο, να συνεχιστεί η καταβολή των νυκτερινών μέχρι σήμερα και να εκδοθεί νέα δ/γή, με παράγραφο μόνη: “Τα νυκτερινά καταβάλλονται σε όλους τους αστυνομικούς που εργάζονται από 22.00-06.00, όπως ο σχετικός Νόμος το ορίζει.”
Περιμένουμε την απάντηση.
Διαφορετικά να περιμένετε την απάντηση του δίκαια αγανακτισμένου αστυνομικού.