Αρχική Νέα Τοπικά ΣΝΟ για την αντιπυρική περίοδο:Μας “καίει” η ελλιπής χρηματοδότηση

ΣΝΟ για την αντιπυρική περίοδο:Μας “καίει” η ελλιπής χρηματοδότηση

18Η έλλειψη χρηματοδοτήσεων της Κυβέρνησης προς τους Δήμους για την πολιτική προστασία αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να καλύπτει τα νυχτερινά και τις βάρδιες των αργιών έχει “ανάψει κόκκινο” εν όψει και της θερινής περιόδου.
Στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο τόσο οι υπηρεσίες στον ευαίσθητο αυτό χώρο της προστασίας των δασών όσο και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν πιστώσεις για να ξεπεραστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη μισθοδοσία αλλά και με τη συντήρηση και κατασκευή έργων αντιπυρικής προστασίας.
Ο αντινομάρχης Παναγιώτης Καμίτσης τόνισε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε από κοινού ΤΕΔΚ και Νομαρχία (το θέμα θα έρθει εκτός ημερησίας  στο επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο) να πιέσουν με τη βοήθεια και των δύο βουλευτών, προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ώστε να σταλούν άμεσα χρήματα για την πολιτική προστασία.
Ο δήμαρχος Ομηρούπολης Δημήτρης Παπαληός σημείωσε πως το κόστος ξεπερνά τις 100.000 ΕΥΡΩ. Ενώ όμως άλλες χρονιές έρχονταν συμπληρωματικό ποσά φέτος δεν γίνεται καμία κουβέντα. Τόνισε επίσης ότι ο αριθμός των πυρκαγιών παρέμεινε ο ίδιος, όμως  η παρέμβαση της Π.Υ. είναι πιο αποτελεσματική και έτσι δεν έχουμε αυξημένο αριθμό καμένων στρεμμάτων.
Ο δήμαρχος Αμανής Γιάννης Μαλαφής σημείωσε ότι ακόμα και αν έρθουν τα ποσά για την πολιτική προστασία, δεν θα φθάνουν ούτε για τους σκουπιδότοπους και αυτό που ζητείται είναι επιπλέον χρηματοδότηση σαν έκτακτη ανάγκη. Διατύπωσε το πάγιο αίτημα της Αμανής να γίνει και εκεί κλιμάκιο, σημειώνοντας ότι τα πυροφυλάκια τη νύχτα είναι πιο σημαντικά από την ημέρα.
Ο αντιδήμαρχος Ιωνίας Βασίλης Μυριαγκός αναρωτήθηκε με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αν δεν έχουν οι Δήμοι τα κονδύλια για την πολιτική προστασία και πρότεινε να γίνουν ενέργειες από Δήμους και ΤΕΔΚ, ώστε να ζητηθούν χρήματα.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Νίκος Μπαρμπαρούσης έδωσε και μια καλή είδηση ότι αναμένεται να έρθει μέσα Ιουνίου -και μετά από προφορική δέσμευση- το (ρωσικό) πυροσβεστικό  ελικόπτερο ενώ θα ζητηθεί να παραμείνει μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.
Πρώτη χρονιά στο τιμόνι του Διοίκησης χαρακτήρισε όλο το νησί ευάλωτο από τις πυρκαγιές και τόνισε ότι στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδιασμού θα γίνει προσπάθεια να επανδρωθούν όλα τα περιπολικά οχήματα που είναι διασπαρμένα σε όλα τα σημεία του νομού. Δεν έκρυψε όμως ότι ορισμένες νύχτες και Κυριακές αυτό δεν θα γίνει κατορθωτό αφού υπάρχει έλλειψη ακόμη και στο μόνιμο προσωπικό. “Όσα μέτρα και αν υπάρξουν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των πυρκαγιών που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη χρήση της φωτιάς”, σημείωσε ο κ. Μπαρμπαρούσης.
Ως άμεση προτεραιότητα χαρακτήρισε εξάλλου την επάνδρωση των πυροφυλακίων Προφήτη Ηλία και Ποταμιάς ο Δασάρχης Κώστας Μπέλλας.
Για το πυροφυλάκιο στον προφήτη Ηλία ο υποδιοικητής της Π.Υ. Ιάκωβος Αρχοντάκης σημείωσε ότι στελεχώνεται επί 16ώρο μιας και είναι σε πολύ καλή θέση,  αλλά στην κυριολεξία βρίσκεται σε ένα δάσος από κεραίες. “Η Π.Υ. κάλεσε την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να μετρήσει την ακτινοβολία ώστε να διαπιστωθεί αν επηρεάζει η όχι τον άνθρωπο. Αν βγει ότι είναι ακατάλληλο θα πρέπει να αναζητηθεί νέος χώρος”,σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης. Σε ότι αφορά το πυροφυλάκιο της Ποταμιάς τόνισε πως δεν μπορεί να επανδρωθεί με το υπάρχον προσωπικό των 80 ατόμων και των 16 πυροφυλάκων.
Από την Ομάδα εθελοντών Δήμου Ομηρούπολης  ο Πέτρος Τριπολίτης σημείωσε πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε να καλυφθούν οι νυχτερινές βάρδιες. Πρότεινε  επίσης να χρηματοδοτηθούν ξενόγλωσσες εκδόσεις φυλλαδίου της Π.Υ  για τη συμβολή στην πρόληψη ενώ ζήτησε να παραχωρήσει η ΤΕΔΚ το πυροσβεστικό όχημα της ώστε να το στελεχώσουν οι εθελοντές του Δήμου.
Εκ μέρους των Εποχικών πυροσβεστών ο κ. Αυγουστάκης  σημείωσε πως η εμπειρία έχει δείξει ότι Κυριακές και αργίες είναι δύσκολες μέρες για το νησί, για αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις βάρδιες.
Πρόσθεσε ότι από το 2001 έχουν να πληρωθούν υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και νυχτερινά. “Δεν θέλουμε να μας εκμεταλλεύονται άλλο, μπορεί οι πυροσβέστες να είναι επαγγελματίες αλλά και εμείς είμαστε έμπειροι”, εξέφρασε την πικρία των συναδέλφων τους.


Αγγελική Χατζηδημητρίου


(Αναδημοσίευση από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ).