Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ανακοίνωση ΚΟΒ Ομηρούπολης ΚΚΕ για ΝΗΡΕΑ

Ανακοίνωση ΚΟΒ Ομηρούπολης ΚΚΕ για ΝΗΡΕΑ

9


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΒ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ!!!!!!!!!


 Είναι γεγονός ότι το θράσος  είναι ίδιο των καπιταλιστών. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τα δικά τους όρια.
 Το παραπάνω επιβεβαιώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας “Νηρέας” η οποία αφού αυτολιβανίζεται για τις ευαισθησίες της και τις  περιβαλλοντικές μελέτες της-μελέτες που στον καπιταλιστικό κόσμο μας εκπονούνται από πανεπιστήμια με χορηγούς τις ίδιες τις εταιρείες- απειλεί ευθέως όποιον  αγνώμονα σταθεί εμπόδιό της με το επιχείρημα ότι θα μεταφέρει αλλού τις δραστηριότητές της.
 Τι ξεχνάνε να αναφέρουν οι εν λόγω καπιταλιστές;
1. Τα κέρδη τους, η ικμάδα της εταιρείας τους είναι προϊόν της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Όσα κερδίζουν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες της, οφείλονται στην υπεραξία που παράγει ο εργάτης, δηλαδή στην απλήρωτη εργασία  της εργατικής δύναμης που αγοράζουν με τους μισθούς πείνας που προσφέρουν κι αυτοί και οι άλλοι καπιταλιστές, με την αρωγή του αστικού κράτους που υποτιμολογεί  τους μισθούς για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.
2. Γιατί δραστηριοποιούνται στο νησί, όπου τέλος πάντων δραστηριοποιούνται;
Γιατί χάνουν; Όχι φυσικά. Δραστηριοποιούνται γιατί κερδίζουν, γιατί τους συμφέρει. Και ένα “σέντσι” να έχαναν και ένα εκατοστό να έπεφτε το ποσοστό κέρδους τους και να οφειλόταν στις τοπικές συνθήκες θα ήταν αυτή τη στιγμή ακόμα και στο διάστημα. Οι “Λαναράδες” για παράδειγμα που απασχολούν στη Βουλγαρία γύρω στα 2500 άτομα τα ίδια λέγανε στους Ναουσαίους, μέχρι που ήρθε η ώρα να ζυγίσουν τα υπερκέρδη. Μόνο τα λόγια μείνανε γιατί η “μάσα” ήταν αλλού. Ας αφήσουν λοιπόν οι κύριοι του “Νηρέα” στην άκρη το πνεύμα ευεργεσίας και αγαθοεργίας. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι όταν ο χώρος της ιχθυοκαλλιέργειας περνούσε κρίση φλέρταραν και τότε με “φιλόξενες” ακτές.
3. Οι εργαζόμενοί τους είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, σάρκα από τη σάρκα μας, κομμάτι της τάξης μας. Ξέρουμε λοιπόν και για τις συνθήκες εργασίας τους και για τις απλήρωτες υπερωρίες και για την απαγόρευση συνδικαλισμού και για τις έμμεσες  απειλές σε όσους πάνε να σηκώσουν κεφάλι. Ξέρουμε με λίγα λόγια πώς δένεται το ατσάλι σε όλες τις επιχειρήσεις του “Νηρέα” και όχι μόνο πάνω στη Χίο.
4. Σ’ αυτούς που απευθύνεται-στους Λαγκαδούσους και όχι μόνο- έχουν φάει τη θάλασσα με το κουτάλι, έχουν γεμίσει τους ωκεανούς με τα κουφάρια τους κι είναι τελικά οι “ορισμένοι κάτοικοι της Χίου” πολύ περήφανοι για να τους εκβιάζουν μια χούφτα σοσιαλιστικονεοφιλελεύθεροι  καπιταλιστές.
Κλείνοντας κύριοι του “Νηρέα”.
Οι εργάτες, ως πρώτη και κύρια παραγωγική δύναμη της  κοινωνίας μπορούν να ζήσουν χωρίς εσάς. Έχουν μάθει “στης ανάγκης τα θρανία και στης φτώχειας το σχολειό”   να είναι παραγωγικοί, να δουλεύουνε, να χτίζουνε.
 Εσείς όμως δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτούς γιατί τα κεφάλαιά σας είναι νεκρά αν δεν βρικολακιάζουν πάνω στην εργατική δύναμη.
Όταν οι εργάτες αντιληφθούν αυτή την τόσο απλή αλήθεια αλλά συνάμα και τόσο δύσκολα κατανοητή τότε εσείς οι καπιταλιστές θα  αναγκαστείτε να μεταφέρετε τις δραστηριότητές σας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όπου και ανήκετε.