Αρχική Νέα Τοπικά Κάρολος Παπούλιας: Ενίσχυση της Περιφέρειας και προσοχή στο περιβάλλον

Κάρολος Παπούλιας: Ενίσχυση της Περιφέρειας και προσοχή στο περιβάλλον

15Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια . πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος που σημειώθηκε στα 1822 στο Μελανιός της Χίου.
Ο κ. Παπούλιας μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιεραργούντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Διονυσίου, μετέβη στον τόπο της θυσίας (στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού απέναντι από τα Ψαρά) όπου κατέθεσε στεφάνι στη Μνήμη των χιλιάδων Χιωτών που έχασαν τη ζωή τους πριν από 183 χρόνια.
“Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια μεγάλη επέτειο. Χιλιάδες ήταν τα θύματα της εκδικητικής λαίλαπας που αφάνισε σχεδόν κάθε ζωή στο νησί και έμεινε στην ιστορία ως Σφαγή της Χίου”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμή τον από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, Δήμο Αμανής και Πολιτιστικό Σύλλογο Μελανιούς “Η Μέλαινα Άκρα”.
“Η συλλογική θυσία έγινε αφορμή για τη γέννηση μιας από τις σημαντικότερες εκφράσεις του Ευρωπαϊκού ρομαντισμού, του φιλελληνισμού και έδωσε το έναυσμα να εκδηλωθεί έμπρακτα ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φιλελληνικά κινήματα”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ενίσχυση της Περιφέρειας

Με αφορμή την παρουσία του “σε μια ευαίσθητη περιοχής της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε για μια ακόμη φορά “την ανάγκη ενίσχυσης της Περιφέρειας. Η σύγκλιση ανάμεσα στο Κέντρο και στην περιφέρεια. Η γεφύρωση ενός άδικου χάσματος που θα πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο και βασική προτεραιότητα όλων μας”, είπε ο κ. Παπούλιας.
Μάλιστα επισήμανε ότι “οι δυνατότητες της Περιφέρειας είναι πολλές αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε, αρκεί να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων δεν αξίζει στην ελληνική κοινωνία”.
Ο Δήμαρχος Αμανής κ. Γιάννης Μαλαφής ανακήρυξε τον κ. Παπούλια επίτιμο Δημότη στο Δήμο του για να δώσει την ευκαιρία στον Πρώτο Πολίτη της χώρας να σημειώσει και τις ευθύνες που έχουμε ως πολίτες: “Αποδέχομαι κ. Δήμαρχε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη μεγάλη τιμή. Είναι υποχρέωση μου να είμαι συμπαραστάτης των προσπαθειών σας για το καλό και την ευδαιμονία των δημοτών σας”, σημείωσε.

Είστε τυχεροί…
Στην αρχή του χαιρετισμού σημείωσε εξάλλου ότι για πρώτη φορά επισκεπτόταν στη Χίο. Έδωσε όμως και ένα μήνυμα προς τους τοπικούς άρχοντες που ήταν όλοι παρόντες σε αυτή την εκδήλωση. “Η Χίος ευτυχώς δεν έχει γίνει βορά της τουριστικής ανάπτυξης”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Να σημειώσουμε επίσης ότι ήδη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που έφθασε το πρωί με C-130 στη Χίο και αναχώρησε νωρίς το απόγευμα δέχτηκε τη δεύτερη επίσημη πρόσκληση για να επισκεφθεί το νησί.
Ο Δήμαρχος Χίου κ. Μάρκος Μεννής τον προσκάλεσε στα “Θεοδωράκεια” στις εκδηλώσεις προς τιμή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που θα πραγματοποιηθούν 7-9 Σεπτεμβρίου στη Χίο. Μάλιστα θα έχουν και έντονο μήνυμα ελληνοτουρκικής φιλίας αφού τα “Θεοδωράκεια” θα γίνουν σε συνεργασία και με τον τουρκικό Δήμο Τσεσμέ όπου θα μεταφερθούν και θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Παπούλιας δέχτηκε τα δώρα από το Νομάρχη, το Δήμαρχο Αμανής, τον πρέοδρο του Συλλόγου “Η Μέλαινα Ακρα” και το Δήμαρχο Χίου, ενώ οι εκδηλώσεις έληξαν με παρουσία και ηπειρώτικων χορών από χορευτικό συγκρότημα.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός.