Αρχική Νέα Τοπικά Στους ΟΤΑ η λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων

Στους ΟΤΑ η λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων

8


ΣΤΟΥΣ Δήμους και τις Νομαρχίες περνούν, με εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αθανάσιου Νάκου, τα Λιμενικά Ταμεία.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία απεστάλη στους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας, μετά τη δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των κρατικών λιμενικών ταμείων, τα αντίστοιχα Δημοτικά-Νομαρχιακά Λιμενικά ταμεία μπορούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους ακόμη και αν δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ. περί καταργήσεως του υφιστάμενου κρατικού λιμενικού ταμείου.
Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι η συγκρότηση από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των προβλεπόμενων Διοικητικών Συμβουλίων.
Προς τούτο, καλούνται με την εγκύκλιο οι ΟΤΑ να ορίσουν τα Διοικητικά Συμβούλια, και να προχωρήσουν στην κατάρτιση και ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και του προϋπολογισμού αυτών, όπως προβλέπεται από τις εγκυκλίους, που έχουν εκδοθεί.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Χίου και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Χίου Μάρκο Μεννή μας τόνισε ότι την προσεχή Παρασκευή, όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και να γίνει ο ορισμός τρων μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ενώ στο 11μελες συμβούλιο συμμετέχουν ακόμα 4 μέλη από το Δήμο Χίου (2 εκ των οποίων πρέπει να είναι γυναίκες), εκπρόσωποι των Δήμων Ψαρών και Οινουσσών και επίσης από τους Δήμους Ομηρούπολης, Μαστιχοχωρίων και Ιωνίας (επίσης 2 πρέπει να είναι γυναίκες). Το 11ο μέλος είναι ο εκάστοτε Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου.
Ο Μάρκος Μεννής σημείωσε ότι φιλοσοφία τους θα είναι να παραχωρηθούν οι αρμοδιότητες των λιμανιών ή των κατά τόπους αλιευτικών καταφυγίων στους άμεσα ενδιαφερόμενους Δήμους.
Βεβαίως πρέπει να εξεταστεί το θέμα των πόρων από τα λιμενικά τέλη. Μάλιστα σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, στον Πειραιά “στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν οι πόροι από τα λιμενικά τέλη”, ενώ τόνισαν ότι “πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για βελτίωση των υποδομών και εγκαταστάσεων των λιμανιών και όχι για άλλες χρήσεις”.
Κάτι που πρωτίστως πρέπει να σεβαστούν οι Δήμαρχοι στην Περιφέρεια για να πείσουν ότι πραγματικά είναι έτοιμοι να αναλάβουν τη σχετική αρμοδιότητα.